Grillowane warzywne szaszłyki z pesto
Doskonały grillowany przysmak nie tylko dla wegetarian.
przepis,fotoprzepis,cukinia,pomidory koktajlowe,Dania wegetariańskie,Przepisy na letnie grillowanie,Wegetariańskie przepisy,Sezonowe przepisy,Bezglutenowe
Dania wegetariańskie
Kategorie
Dania wegetariańskie Przepisy na letnie grillowanie Wegetariańskie przepisy Sezonowe przepisy Bezglutenowe Sezon - Cukinia
Składniki
Składniki
bazylia | 10 | listków | |
cukinia | 150 | gramów | |
czosnek | 1 | ząbek | |
oliwa | 2 | łyżki | |
oliwki zielone | 30 | gramów | |
orzechy piniowe | 15 | gramów | |
pomidory koktajlowe | 150 | gramów | |
ser Feta | 80 | gramów |
Przepis
1.
orzechy piniowe 15 gramów • bazylia 10 listków • czosnek 1 ząbek • oliwa 2 łyżki
Pesto do marynowania przygotowujemy poprzez zmiksowanie uprażonych orzechów piniowych, bazylii i czosnku. Wszystko razem mieszamy i zlewamy olejem.
2.
ser Feta 80 gramów • cukinia 150 gramów • pomidory koktajlowe 150 gramów • oliwki zielone 30 gramów
Ser feta kroimy na kostki, cukinię na pół kółeczka. Na szaszłyki stopniowo nabijamy pomidorki koktajlowe, ser, cukinię i zielone oliwki.
3.
Szaszłyki wkładamy do marynaty z pesto, zostawiamy na 20 minut do zamarynowania w chłodne miejsce. Czasem szaszłyki mieszamy z marynatą.
4.
Na gorącą patelnię do grillowania, albo na folię aluminiową na grillu kładziemy szaszłyki. Przy częstym obracaniu grillujemy 4 minuty.
Smacznego!