swiatwemnie.pl

Twarogowe ciasto z wiśniami

     

Doskonałe ciasto z dwóch rodzai mąki orkiszowej, pełne smacznego twarogu i ulubionych wiśni.

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

1 h. 15 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

mąka orkiszowa drobno mielona 200 g  mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 150 g  soda oczyszczona ½ łyżeczki

W misce mieszamy obydwie mąki orkiszowe z sodą oczyszczoną.

2. 

cukier trzcinowy 60 g  masło 120 g  jajka kurze 2 sztuki  woda 1 łyżka

Cukier trzcinowy mielimy na drobno (najlepiej w młynku do kawy). Cukru mielimy sobie więcej, będziemy go potrzebować i do twarogu i do posypania. Cukier w wymienionej ilości dodajemy do mąki, razem z pokrojonym masłem. Zaczynamy ugniatać i podczas ugniatania dodajemy troszkę wody.

3. 

Wyrobione ciasto kładziemy na talerz, przykrywamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej na pół godziny.

4. 

wiśniowy kompot 680 g

Wiśnie odcedzamy, przekrawamy na połowę.

5. 

twaróg mielony 250 g  twaróg wiejski z grudkami 250 g  mleko tłuste 3,5% 50 ml  cukier trzcinowy 50 g  skrobia kukurydziana 25 g

W misce mieszamy obydwa twarogi z mlekiem, mielonym trzcinowym cukrem i skrobią kukurydzianą.

6. 

mąka orkiszowa drobno mielona

Ciasto rozdzielamy na połowę. Jedną połowę rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na wielkość blachy (22x32 cm). Brzegi wyrównujemy...

7. 

...i za pomocą wałka ciasto przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

8. 

Na ciasto rozsmarowujemy twarogowe nadzienie...

9. 

...i rozkładamy wiśnie.

10. 

Tak jak pierwszą połowę ciasta, rozwałkowujemy i drugą i przekładamy ją na wierzch ciasta.

11. 

Przebijamy widelcem.

12. 

Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 175 °C.

13. 

cukier trzcinowy

Upieczone ciasto przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Pod folią kruche ciasto od wiśni i twarogu delikatnie zwilgotnieje. Przed podawaniem posypujemy przesianym trzcinowym cukrem i ostrym nożem kroimy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się