PRZEPISY

Twarogowe ciasto z wiśniami

Twarogowe ciasto z wiśniami

Doskonałe ciasto z dwóch rodzai mąki orkiszowej, pełne smacznego twarogu i ulubionych wiśni.

przepis,fotoprzepis,mąka orkiszowa drobno mielona,mąka orkiszowa drobno mielona,mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona,wiśniowy kompot,twaróg mielony,twaróg wiejski z grudkami,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

1 h. 15 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasta  

 

Składniki

Składniki

cukier trzcinowy110gramów
jajka kurze2sztuki
masło120gramów
mleko tłuste 3,5%50mililitrów
mąka orkiszowa drobno mielona200gramów
mąka orkiszowa drobno mielona-
mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona150gramów
skrobia kukurydziana25gramów
soda oczyszczona½łyżeczki
twaróg mielony250gramów
twaróg wiejski z grudkami250gramów
wiśniowy kompot680gramów
woda1łyżka

 

Przepis

1. 

mąka orkiszowa drobno mielona 200 gramów  mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 150 gramów  soda oczyszczona ½ łyżeczki

W misce mieszamy obydwie mąki orkiszowe z sodą oczyszczoną.

2. 

cukier trzcinowy 60 gramów  masło 120 gramów  jajka kurze 2 sztuki  woda 1 łyżka

Cukier trzcinowy mielimy na drobno (najlepiej w młynku do kawy). Cukru mielimy sobie więcej, będziemy go potrzebować i do twarogu i do posypania. Cukier w wymienionej ilości dodajemy do mąki, razem z pokrojonym masłem. Zaczynamy ugniatać i podczas ugniatania dodajemy troszkę wody.

3. 

Wyrobione ciasto kładziemy na talerz, przykrywamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej na pół godziny.

4. 

wiśniowy kompot 680 gramów

Wiśnie odcedzamy, przekrawamy na połowę.

5. 

twaróg mielony 250 gramów  twaróg wiejski z grudkami 250 gramów  mleko tłuste 3,5% 50 mililitrów  cukier trzcinowy 50 gramów  skrobia kukurydziana 25 gramów

W misce mieszamy obydwa twarogi z mlekiem, mielonym trzcinowym cukrem i skrobią kukurydzianą.

6. 

mąka orkiszowa drobno mielona

Ciasto rozdzielamy na połowę. Jedną połowę rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na wielkość blachy (22x32 cm). Brzegi wyrównujemy...

7. 

...i za pomocą wałka ciasto przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

8. 

Na ciasto rozsmarowujemy twarogowe nadzienie...

9. 

...i rozkładamy wiśnie.

10. 

Tak jak pierwszą połowę ciasta, rozwałkowujemy i drugą i przekładamy ją na wierzch ciasta.

11. 

Przebijamy widelcem.

12. 

Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 175 °C.

13. 

cukier trzcinowy

Upieczone ciasto przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Pod folią kruche ciasto od wiśni i twarogu delikatnie zwilgotnieje. Przed podawaniem posypujemy przesianym trzcinowym cukrem i ostrym nożem kroimy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie