Twarogowe ciasto z wiśniami
Doskonałe ciasto z dwóch rodzai mąki orkiszowej, pełne smacznego twarogu i ulubionych wiśni.
przepis,fotoprzepis,mąka orkiszowa drobno mielona,mąka orkiszowa drobno mielona,mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona,wiśniowy kompot,twaróg mielony,twaróg wiejski z grudkami,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier trzcinowy | 110 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | 120 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 50 | mililitrów | |
mąka orkiszowa drobno mielona | 200 | gramów | |
mąka orkiszowa drobno mielona | - | ||
mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona | 150 | gramów | |
skrobia kukurydziana | 25 | gramów | |
soda oczyszczona | ½ | łyżeczki | |
twaróg mielony | 250 | gramów | |
twaróg wiejski z grudkami | 250 | gramów | |
wiśniowy kompot | 680 | gramów | |
woda | 1 | łyżka |
Przepis
1.
mąka orkiszowa drobno mielona 200 gramów • mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 150 gramów • soda oczyszczona ½ łyżeczki
W misce mieszamy obydwie mąki orkiszowe z sodą oczyszczoną.
2.
cukier trzcinowy 60 gramów • masło 120 gramów • jajka kurze 2 sztuki • woda 1 łyżka
Cukier trzcinowy mielimy na drobno (najlepiej w młynku do kawy). Cukru mielimy sobie więcej, będziemy go potrzebować i do twarogu i do posypania. Cukier w wymienionej ilości dodajemy do mąki, razem z pokrojonym masłem. Zaczynamy ugniatać i podczas ugniatania dodajemy troszkę wody.
3.
Wyrobione ciasto kładziemy na talerz, przykrywamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej na pół godziny.
5.
twaróg mielony 250 gramów • twaróg wiejski z grudkami 250 gramów • mleko tłuste 3,5% 50 mililitrów • cukier trzcinowy 50 gramów • skrobia kukurydziana 25 gramów
W misce mieszamy obydwa twarogi z mlekiem, mielonym trzcinowym cukrem i skrobią kukurydzianą.
6.
Ciasto rozdzielamy na połowę. Jedną połowę rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na wielkość blachy (22x32 cm). Brzegi wyrównujemy...
7.
...i za pomocą wałka ciasto przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
8.
Na ciasto rozsmarowujemy twarogowe nadzienie...
9.
...i rozkładamy wiśnie.
10.
Tak jak pierwszą połowę ciasta, rozwałkowujemy i drugą i przekładamy ją na wierzch ciasta.
11.
Przebijamy widelcem.
12.
Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 175 °C.
13.
Upieczone ciasto przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Pod folią kruche ciasto od wiśni i twarogu delikatnie zwilgotnieje. Przed podawaniem posypujemy przesianym trzcinowym cukrem i ostrym nożem kroimy.
Smacznego!