Twarogowe ciasto ze śliwkami

Doskonałe i wyjątkowo soczyste ciasto z bogatym twarogowym nadzieniem.
przepis,fotoprzepis,śliwki,twaróg mielony,mielone orzechy włoskie,Ciasta
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier kryształ | ½ 11 | łyżeczki kcal | |
cukier kryształ | 75 302 | gramów kcal | |
cynamon mielony | 2 25 | łyżeczki kcal | |
jajka kurze | 4 352 | sztuki kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
mielone orzechy włoskie | 50 337 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 96 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 694 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 0 ?? | kcal | |
oliwa | 20 176 | mililitrów kcal | |
rodzynki | 0 ?? | kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
twaróg mielony | 750 893 | gramów kcal | |
śliwki | 0 ?? | kcal | |
śmietana 30% kwaśna | 70 196 | gramów kcal | |
świeże drożdże | 15 16 | gramów kcal |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów • świeże drożdże 15 gramów • cukier kryształ ½ łyżeczki
W ciepłym mleku rozkruszamy drożdże i dodajemy cukier. Odstawiamy by zrobił się zakwas.

2.
mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów • cukier kryształ 15 gramów • sól • jajka kurze 2 sztuki • śmietana 30% kwaśna 70 gramów
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, szczyptę soli, jajka i śmietanę.


4.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy przykryte do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce.


6.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Blachę o rozmiarach 42x32 cm natłuszczamy masłem i posypujemy mąką.

7.
śliwki • rodzynki • cynamon mielony 2 łyżeczki
Na blachę wykładamy ciasto i naciągamy je po bokach. Na cieście układamy połówki śliwek (świeżych albo z kompotu, ewentualnie mrożonych - te trzeba przed użyciem rozmrozić) i posypujemy umytymi rodzynkami według potrzeby. Ilość śliwek zależy od tego ile ich mamy, ciasto może być nimi wyłożone po całości. Wierzch śliwek i rodzynek posypujemy cynamonem.

8.
twaróg mielony 750 gramów • cukier kryształ 60 gramów • mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów • jajka kurze 2 sztuki
Twaróg mieszamy z cukrem, mlekiem i jajkami.

9.
Równomiernie go rozdzielamy na śliwkach ...

10.
... i rozsmarowujemy.


12.
Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C dopóki brzegi nam się ładnie nie upieką.

13.
Wystudzone ciasto kroimy na prostokąty. Ciasto drożdżowe jest delikatne i dlatego możemy ciasto jeść jako deser - deserowym widelcem.

Smacznego!