Tarty twarogowy kołacz z jabłkami
Tarte kołacze są bardzo lubiane. Wypróbujcie ten z twarogiem i jabłkami, jest naprawdę wyśmienity!
przepis,fotoprzepis,twaróg wiejski z grudkami,jabłka,Ciasta,Sezonowe przepisy
Ciasta
Kategorie
Ciasta Sezonowe przepisy Desery z jabłek Sezon - Jabłka (jesień) Sezon - Jabłka (zima) Jabłkowe ciasta
Składniki
Składniki
białko jajka | 5 | sztuk | |
cukier puder | 220 | gramów | |
jabłka | 750 | gramów | |
kakao proszek | 20 | gramów | |
masło | 250 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 50 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 450 | gramów | |
proszek do pieczenia | 1 | opakowanie | |
sól | 1 | szczypta | |
twaróg wiejski z grudkami | 500 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 30 | mililitrów | |
żółtko jajka | 5 | sztuk |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 450 gramów • proszek do pieczenia 1 opakowanie • masło 250 gramów • kakao proszek 20 gramów
Do miski wsypujemy mąkę, kakao i dodajemy proszek do pieczenia. Dodajemy miękkie masło. Zaczynamy wyrabiać ciasto,...


3.
Wyrobione ciasto formujemy i wkładamy do lodówki na pół godziny.

4.
białko jajka 5 sztuk • sól 1 szczypta • cukier puder 60 gramów
Z białek i szczypty soli ubijamy gęstą pianę. Dodajemy do niej cukier.

5.
twaróg wiejski z grudkami 500 gramów • żółtko jajka 5 sztuk • cukier puder 160 gramów • mleko tłuste 3,5% 50 mililitrów
Do miski wkładamy twaróg, żółtka, cukier i mleko.

6.
Dobrze mieszamy i na koniec delikatnie dodajemy pianę z białek.


8.
Ciasto rozdzielamy na dwie połowy.

9.
Jedną połowę ciasta trzemy na grubo na tarce, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

10.
Na ciasto równomiernie wylewamy twarogowe nadzienie.

11.
Na nadzienie trzemy grubo jabłka a na jabłka trzemy drugą połowę ciasta.

12.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180°C. Wyciągamy z piekarnika i posypujemy przesianym cukrem pudrem.

13.
Ostudzone ciasto kroimy na kawałki.

Smacznego!