PRZEPISY

Tarty twarogowy kołacz z jabłkami

Tarty twarogowy kołacz z jabłkami

Tarte kołacze są bardzo lubiane. Wypróbujcie ten z twarogiem i jabłkami, jest naprawdę wyśmienity!

przepis,fotoprzepis,twaróg wiejski z grudkami,jabłka,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

15

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

białko jajka5sztuk
cukier puder220gramów
jabłka750gramów
kakao proszek20gramów
masło250gramów
mleko tłuste 3,5%50mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750450gramów
proszek do pieczenia1opakowanie
sól1szczypta
twaróg wiejski z grudkami500gramów
śmietana do ubijania (30-33%)30mililitrów
żółtko jajka5sztuk

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 450 gramów  proszek do pieczenia 1 opakowanie  masło 250 gramów  kakao proszek 20 gramów

Do miski wsypujemy mąkę, kakao i dodajemy proszek do pieczenia. Dodajemy miękkie masło. Zaczynamy wyrabiać ciasto,...

2. 

śmietana do ubijania (30-33%) 30 mililitrów

...wlewamy do niego śmietanę i ponownie ugniatamy.

3. 

Wyrobione ciasto formujemy i wkładamy do lodówki na pół godziny.

4. 

białko jajka 5 sztuk  sól 1 szczypta  cukier puder 60 gramów

Z białek i szczypty soli ubijamy gęstą pianę. Dodajemy do niej cukier.

5. 

twaróg wiejski z grudkami 500 gramów  żółtko jajka 5 sztuk  cukier puder 160 gramów  mleko tłuste 3,5% 50 mililitrów

Do miski wkładamy twaróg, żółtka, cukier i mleko.

6. 

Dobrze mieszamy i na koniec delikatnie dodajemy pianę z białek.

7. 

jabłka 750 gramów

Jabłka myjemy i obieramy.

8. 

Ciasto rozdzielamy na dwie połowy.

9. 

Jedną połowę ciasta trzemy na grubo na tarce, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

10. 

Na ciasto równomiernie wylewamy twarogowe nadzienie.

11. 

Na nadzienie trzemy grubo jabłka a na jabłka trzemy drugą połowę ciasta.

12. 

Pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180°C. Wyciągamy z piekarnika i posypujemy przesianym cukrem pudrem.

13. 

Ostudzone ciasto kroimy na kawałki.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się