swiatwemnie.pl

Jabłkowy kołacz z orzechami

     

Doskonały kołacz z twarogowego ciasta, pełen bogatego jabłkowo-orzechowego nadzienia.

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

1 h. 15 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 240 g  soda oczyszczona ½ łyżeczki  masło 100 g  cukier puder 60 g  twaróg mielony 100 g  woda 6 łyżek

Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją z sodą oczyszczoną. Dodajemy pokrojone miękkie masło, wodę, cukier i twaróg. Wyrabiamy ciasto.

2. 

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 20 minut do lodówki.

3. 

mielone orzechy włoskie 120 g

Orzechy mielimy.

4. 

jabłka 650 g  cytryna 1 sztuka

Jabłka obieramy, trzemy na grubo i dodajemy sok z jednej cytryny. Mieszamy.

5. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto dzielimy na połowę. Jedną połowę rozwałkowujemy na cienkiej podkładce, posypanej mąką, na wielkość blachy. W cieście wykrawamy małe kwiatki, albo inne kształty. Ciasto razem z podkładką wkładamy na chwilkę do zamrażalnika.

6. 

masło  mąka chlebowa pszenna T750

Rozwałkowujemy drugą połowę ciasta i wkładamy je do natłuszczonej, mąką posypanej blachy (25x38 cm).

7. 

cynamon mielony ½ łyżeczki  cukier trzcinowy 100 g  skrobia kukurydziana 40 g  bułka tarta 1 łyżka

Do jabłek dodajemy cynamon, cukier, orzechy, skrobię kukurydzianą i bułkę tartą. Mieszamy.

8. 

Jabłkowo-orzechowe nadzienie równomiernie rozkładamy na ciasto.

9. 

Ciasto z zamrażalnika przekładamy na nadzienie a brzegi dociskamy.

10. 

jajka kurze 1 sztuka

Smarujemy roztrzepanym jajkiem.

11. 

Pieczemy 35 minut-y w temperaturze 180 °C.

12. 

Z ostudzonego kołacza delikatnie odkrawamy brzegi i kroimy na porcje.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się