swiatwemnie.pl

Tarty kołacz z twarogiem

     

Delektujcie się poobiednią kawką z tym oto wspaniałym kruchym kołaczem.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 10 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 300 g  masło 200 g  kakao proszek 10 g  proszek do pieczenia 10 g

Do mąki siekamy masło, dodajemy kakao i proszek do pieczenia. Wyrabiamy zwarte ciasto.

2. 

Ciasto dzielimy na dwie połowy i wkładamy na pół godziny do lodówki.

3. 

białko jajka 3 sztuki  cukier puder 80 g

Z białek ubijamy gęstą pianę. Dodajemy cukier.

4. 

żółtko jajka 3 sztuki  cukier puder 100 g  twaróg wiejski z grudkami 250 g  mleko tłuste 3,5% 3 łyżki

Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko i twaróg. Ponownie ubijamy.

5. 

Dodajemy pianę z białek.

6. 

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część przygotowanego ciasta trzemy na blachę i delikatnie rozkładamy (nie pokryje równomiernie całe dno).

7. 

Na ciasto wylewamy twarogową masę.

8. 

Delikatnie rozsmarowujemy.

9. 

Na wierzch trzemy drugą część ciasta.

10. 

Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 170 °C.

11. 

cukier puder

Posypujemy przesianym cukrem pudrem.

12. 

Dobrze ostudzony kołacz kroimy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się