Tarty kołacz z twarogiem
Delektujcie się poobiednią kawką z tym oto wspaniałym kruchym kołaczem.
przepis,fotoprzepis,twaróg wiejski z grudkami,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta
Składniki
Składniki
białko jajka | 3 | sztuki | |
cukier puder | 180 | gramów | |
cukier puder | - | ||
kakao proszek | 10 | gramów | |
masło | 200 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 3 | łyżki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 | gramów | |
proszek do pieczenia | 10 | gramów | |
twaróg wiejski z grudkami | 250 | gramów | |
żółtko jajka | 3 | sztuki |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • masło 200 gramów • kakao proszek 10 gramów • proszek do pieczenia 10 gramów
Do mąki siekamy masło, dodajemy kakao i proszek do pieczenia. Wyrabiamy zwarte ciasto.
2.
Ciasto dzielimy na dwie połowy i wkładamy na pół godziny do lodówki.
4.
żółtko jajka 3 sztuki • cukier puder 100 gramów • twaróg wiejski z grudkami 250 gramów • mleko tłuste 3,5% 3 łyżki
Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko i twaróg. Ponownie ubijamy.
5.
Dodajemy pianę z białek.
6.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część przygotowanego ciasta trzemy na blachę i delikatnie rozkładamy (nie pokryje równomiernie całe dno).
7.
Na ciasto wylewamy twarogową masę.
8.
Delikatnie rozsmarowujemy.
9.
Na wierzch trzemy drugą część ciasta.
10.
Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 170 °C.
12.
Dobrze ostudzony kołacz kroimy.
Smacznego!