Walentynkowe jabłkowe ciasto

Smaczne słodkie serduszko, pełne jabłek i miłości.
przepis,fotoprzepis,twaróg mielony,jabłka,Ciasta,Walentynki
Ciasta
Kategorie
Ciasta › Walentynki › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (jesień) › Sezon - Jabłka (zima) › Jabłkowe ciasta ›Składniki
Składniki
bułka tarta | 1 56 | łyżka kcal | |
cukier kryształ | 100 402 | gramów kcal | |
cukier puder | 60 233 | gramów kcal | |
cukier puder | 0 ?? | kcal | |
cynamon mielony | 1 13 | łyżeczka kcal | |
cytryna | 1 ?? | sztuka kcal | |
jabłka | 500 305 | gramów kcal | |
masło | 100 734 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 240 833 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 0 ?? | kcal | |
proszek do pieczenia | ½ 2 | łyżeczki kcal | |
skrobia kukurydziana | 30 109 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | szczypta kcal | |
twaróg mielony | 100 119 | gramów kcal | |
woda | 0 ?? | kcal | |
woda | 50 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 240 gramów • cukier puder 60 gramów • sól 1 szczypta • proszek do pieczenia ½ łyżeczki • masło 100 gramów • twaróg mielony 100 gramów • woda 50 mililitrów
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i mieszamy. Dodajemy miękkie masło, twaróg i letnią wodę. Wyrabiamy ciasto...

2.
...i zawijamy je w folię spożywczą. Zostawiamy na 20 minut w lodówce.

3.
Ciasto dzielimy na połowę. Jedną połowę rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą formy na tort (rozmiar około 26x26cm) wykrawamy serce (do przygotowania ciasta możemy użyć również okrągłą formę).

4.
W wykrojonym sercu wykrawamy małe serduszka. Deseczkę z ciastem wkładamy na 5-10 minut do zamrażalnika.

5.
Rozwałkowujemy drugą połowę ciasta, ponownie wykrawamy foremką kształt i ciasto wkładamy na 5 minut do zamrażalnika.

6.
Resztę cista rozwałkowujemy i wykrawamy większe serduszka (wielkości około 6 cm). Też je wkładamy do zamrażalnika.


8.
cytryna 1 sztuka • cukier kryształ 100 gramów • cynamon mielony 1 łyżeczka
Wlewamy sok z cytryny i mieszamy. Dodajemy cukier, cynamon,...

9.
skrobia kukurydziana 30 gramów • bułka tarta 1 łyżka
...skrobię kukurydzianą i bułkę tartą. Ponownie mieszamy.

10.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Po obwodzie układamy stężone serduszka...

11.
...i wkładamy wykrojone serce.

12.
Równomiernie rozkładamy jabłkowe nadzienie i ugładzamy.

13.
Przykrywamy ciastem i wykrojonymi serduszkami.

14.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem, przylepiamy wykrojone serduszka i ponownie smarujemy jajkiem.

15.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i w temperaturze 180°C pieczemy 40 minut (podczas pieczenia kontrolujemy i gdyby się nam wierzch przypalał przykrywamy je folią aluminiową).

16.
Upieczone ciasto zostawiamy by dobrze ostygło. Potem je łatwo wyciągamy na rękę, przewracamy i kładziemy na ruchomą deseczkę. Posypujemy przesianym cukrem pudrem.


18.
Możemy serwować.

Smacznego!