PRZEPISY

Walentynkowe jabłkowe ciasto

Walentynkowe jabłkowe ciasto

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Smaczne słodkie serduszko, pełne jabłek i miłości.

przepis,fotoprzepis,twaróg mielony,jabłka,Ciasta,Walentynki

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 40 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

bułka tarta

1

56

łyżka

kcal

cukier kryształ

100

402

gramów

kcal

cukier puder

60

233

gramów

kcal

cukier puder

0

??

kcal

cynamon mielony

1

13

łyżeczka

kcal

cytryna

1

??

sztuka

kcal

jabłka

500

305

gramów

kcal

masło

100

734

gramów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

240

833

gramów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

0

??

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

0

??

kcal

proszek do pieczenia

½

2

łyżeczki

kcal

skrobia kukurydziana

30

109

gramów

kcal

sól

1

0

szczypta

kcal

twaróg mielony

100

119

gramów

kcal

woda

0

??

kcal

woda

50

0

mililitrów

kcal

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 240 gramów  cukier puder 60 gramów  sól 1 szczypta  proszek do pieczenia ½ łyżeczki  masło 100 gramów  twaróg mielony 100 gramów  woda 50 mililitrów

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i mieszamy. Dodajemy miękkie masło, twaróg i letnią wodę. Wyrabiamy ciasto...

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, proszek...

2. 

...i zawijamy je w folię spożywczą. Zostawiamy na 20 minut w lodówce.

...i zawijamy je w folię spożywczą. Zostawiamy...

3. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto dzielimy na połowę. Jedną połowę rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą formy na tort (rozmiar około 26x26cm) wykrawamy serce (do przygotowania ciasta możemy użyć również okrągłą formę).

Ciasto dzielimy na połowę. Jedną połowę...

4. 

W wykrojonym sercu wykrawamy małe serduszka. Deseczkę z ciastem wkładamy na 5-10 minut do zamrażalnika.

W wykrojonym sercu wykrawamy małe serduszka....

5. 

mąka chlebowa pszenna T750

Rozwałkowujemy drugą połowę ciasta, ponownie wykrawamy foremką kształt i ciasto wkładamy na 5 minut do zamrażalnika.

Rozwałkowujemy drugą połowę ciasta, ponownie...

6. 

Resztę cista rozwałkowujemy i wykrawamy większe serduszka (wielkości około 6 cm). Też je wkładamy do zamrażalnika.

Resztę cista rozwałkowujemy i wykrawamy większe...

7. 

jabłka 500 gramów

Jabłka obieramy i na grubo trzemy.

Jabłka obieramy i na grubo trzemy....

8. 

cytryna 1 sztuka  cukier kryształ 100 gramów  cynamon mielony 1 łyżeczka

Wlewamy sok z cytryny i mieszamy. Dodajemy cukier, cynamon,...

Wlewamy sok z cytryny i mieszamy. Dodajemy cukier,...

9. 

skrobia kukurydziana 30 gramów  bułka tarta 1 łyżka

...skrobię kukurydzianą i bułkę tartą. Ponownie mieszamy.

...skrobię kukurydzianą i bułkę tartą....

10. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Po obwodzie układamy stężone serduszka...

Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Po...

11. 

...i wkładamy wykrojone serce.

...i wkładamy wykrojone serce....

12. 

Równomiernie rozkładamy jabłkowe nadzienie i ugładzamy.

Równomiernie rozkładamy jabłkowe nadzienie i...

13. 

Przykrywamy ciastem i wykrojonymi serduszkami.

Przykrywamy ciastem i wykrojonymi serduszkami....

14. 

Smarujemy roztrzepanym jajkiem, przylepiamy wykrojone serduszka i ponownie smarujemy jajkiem.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem, przylepiamy...

15. 

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i w temperaturze 180°C pieczemy 40 minut (podczas pieczenia kontrolujemy i gdyby się nam wierzch przypalał przykrywamy je folią aluminiową).

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i w...

16. 

cukier puder

Upieczone ciasto zostawiamy by dobrze ostygło. Potem je łatwo wyciągamy na rękę, przewracamy i kładziemy na ruchomą deseczkę. Posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Upieczone ciasto zostawiamy by dobrze ostygło....

17. 

woda

Za pomocą pędzelka namoczonego w wodzie oczyszczamy serduszka.

Za pomocą pędzelka namoczonego w wodzie...

18. 

Możemy serwować.

Możemy serwować....

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się