swiatwemnie.pl

Walentynkowe jabłkowe ciasto

     

Smaczne słodkie serduszko, pełne jabłek i miłości.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 40 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 240 g  cukier puder 60 g  sól 1 szczypta  proszek do pieczenia ½ łyżeczki  masło 100 g  twaróg mielony 100 g  woda 50 ml

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i mieszamy. Dodajemy miękkie masło, twaróg i letnią wodę. Wyrabiamy ciasto...

2. 

...i zawijamy je w folię spożywczą. Zostawiamy na 20 minut w lodówce.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto dzielimy na połowę. Jedną połowę rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą formy na tort (rozmiar około 26x26cm) wykrawamy serce (do przygotowania ciasta możemy użyć również okrągłą formę).

4. 

W wykrojonym sercu wykrawamy małe serduszka. Deseczkę z ciastem wkładamy na 5-10 minut do zamrażalnika.

5. 

mąka chlebowa pszenna T750

Rozwałkowujemy drugą połowę ciasta, ponownie wykrawamy foremką kształt i ciasto wkładamy na 5 minut do zamrażalnika.

6. 

Resztę cista rozwałkowujemy i wykrawamy większe serduszka (wielkości około 6 cm). Też je wkładamy do zamrażalnika.

7. 

jabłka 500 g

Jabłka obieramy i na grubo trzemy.

8. 

cytryna 1 sztuka  cukier kryształ 100 g  cynamon mielony 1 łyżeczka

Wlewamy sok z cytryny i mieszamy. Dodajemy cukier, cynamon,...

9. 

skrobia kukurydziana 30 g  bułka tarta 1 łyżka

...skrobię kukurydzianą i bułkę tartą. Ponownie mieszamy.

10. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Po obwodzie układamy stężone serduszka...

11. 

...i wkładamy wykrojone serce.

12. 

Równomiernie rozkładamy jabłkowe nadzienie i ugładzamy.

13. 

Przykrywamy ciastem i wykrojonymi serduszkami.

14. 

Smarujemy roztrzepanym jajkiem, przylepiamy wykrojone serduszka i ponownie smarujemy jajkiem.

15. 

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i w temperaturze 180°C pieczemy 40 minut (podczas pieczenia kontrolujemy i gdyby się nam wierzch przypalał przykrywamy je folią aluminiową).

16. 

cukier puder

Upieczone ciasto zostawiamy by dobrze ostygło. Potem je łatwo wyciągamy na rękę, przewracamy i kładziemy na ruchomą deseczkę. Posypujemy przesianym cukrem pudrem.

17. 

woda

Za pomocą pędzelka namoczonego w wodzie oczyszczamy serduszka.

18. 

Możemy serwować.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się