Tofu burger
![Tofu burger](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001215/img_pl_4x3/tofu-burger_00180.jpg)
Da się i bez mięsa :) Smaczny burger nie tylko dla wegetarian.
przepis,fotoprzepis,bułka,ser biały tofu,Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie
Kategorie
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
bułka | 6 | sztuk | |
cebula | - | ||
cebula | 60 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
czosnek | 3 | ząbki | |
kapusta biała | - | ||
ketchup | - | ||
musztarda stołowa | - | ||
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
mąka chlebowa pszenna T750 | 100 | gramów | |
nać pietruszki | 1 | łyżka | |
ogórek konserwowy | - | ||
oliwa | - | ||
ser biały tofu | 180 | gramów | |
sól | ½ | łyżeczki | |
tofu wędzone | 180 | gramów |
Przepis
1.
cebula 60 gramów • czosnek 3 ząbki • ser biały tofu 180 gramów • tofu wędzone 180 gramów
Cebulę obieramy i kroimy. Wkładamy do miski razem z obranym i pokrojonym czosnkiem oraz obydwoma serami tofu.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001215/small/IMG_3574.jpg)
2.
sól ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki
Dodajemy sól oraz pieprz i dokładnie miksujemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001215/small/IMG_3577.jpg)
3.
nać pietruszki 1 łyżka • mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów
Dodajemy posiekaną nać pietruszki i mąkę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001215/small/IMG_3578.jpg)
4.
Formujemy bochenek który, na stolnicy posypaną mąką, dzielimy na 6 równych części.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001215/small/IMG_3580.jpg)
5.
Z każdej części formujemy grubszy okrągły placek.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001215/small/IMG_3581.jpg)
6.
Placki smażymy na patelni do grilla, skropionej olejem. Z każdej strony smażymy przez około 5-6 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001215/small/IMG_3585.jpg)
7.
bułka 6 sztuk • musztarda stołowa • kapusta biała
Bułki kroimy na pół a następnie dolną część smarujemy musztardą, na którą układamy na cienko pokrojoną kapustę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001215/small/IMG_3638.jpg)
8.
Na kapustę kładziemy ciepły tofu burger, dodajemy na cienko pokrojone kółeczka cebuli oraz ogórek konserwowy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001215/small/IMG_3640.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001215/small/IMG_3642.jpg)
10.
...i przykrywamy drugą połową bułki. Możemy serwować.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001215/small/IMG_3647.jpg)
Smacznego!