swiatwemnie.pl

Ser tofu w pomidorowym sosie

Ser tofu w pomidorowym sosie

    

Sprawdzony przepis na przygotowanie delikatnego tofu w doskonałym słodko - kwaśnym pomidorowym sosie.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

ser biały tofu 720 gramów

Tofu kroimy na kostki i delikatnie smażymy z każdej strony.

2. 

olej słonecznikowy 3 łyżki  cebula 1 sztuka  czosnek 2 ząbki

Na oleju smażymy pokrojoną cebulę i czosnek.

3. 

pomidory 2 sztuki  sól ½ łyżeczki  pieprz biały mielony ¼ łyżeczki  liść laurowy 2 sztuki

Dodajemy pokrojone pomidory, sól i pieprz.

4. 

pieczarki 150 gramów

Dodajemy na ćwiartki przekrojone pieczarki, troszkę wody i chwilkę dusimy.

5. 

przecier pomidorowy 250 mililitrów  ocet 1 łyżka  cukier kryształ 1 łyżka

Dodajemy przecier pomidorowy, ocet i cukier.

6. 

mąka chlebowa pszenna T750 1.5 łyżki  woda 2 decylitry

W misce przygotowujemy sobie na zagęszczenie sosu mąkę, do której stopniowo dodajemy wodę. Mieszankę mąki i wody ciągle mieszając powoli wlewamy do garnka.

7. 

Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut, dopóki sos trochę nie zgęstnieje.

Smacznego!

cebula1sztuka
cukier kryształ1łyżka
czosnek2ząbki
liść laurowy2sztuki
mąka chlebowa pszenna T7501.5łyżki
ocet1łyżka
olej słonecznikowy3łyżki
pieczarki150gramów
pieprz biały mielony¼łyżeczki
pomidory2sztuki
przecier pomidorowy250mililitrów
ser biały tofu720gramów
sól½łyżeczki
woda2decylitry

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się