swiatwemnie.pl

Ser tofu w pomidorowym sosie

     

Sprawdzony przepis na przygotowanie delikatnego tofu w doskonałym słodko - kwaśnym pomidorowym sosie.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

Cebula1sztuka
Cukier kryształ1łyżka
Czosnek2ząbki
Liść laurowy2sztuki
Mąka chlebowa pszenna t7501.5łyżki
Ocet1łyżka
Olej słonecznikowy3łyżki
Pieczarki150gramów
Pieprz biały mielony¼łyżeczki
Pomidory2sztuki
Przecier pomidorowy250mililitrów
Ser biały tofu720gramów
Sól½łyżeczki
Woda2decylitry

1. 

ser biały tofu 720 g

Tofu kroimy na kostki i delikatnie smażymy z każdej strony.

2. 

olej słonecznikowy 3 łyżki  cebula 1 sztuka  czosnek 2 ząbki

Na oleju smażymy pokrojoną cebulę i czosnek.

3. 

pomidory 2 sztuki  sól ½ łyżeczki  pieprz biały mielony ¼ łyżeczki  liść laurowy 2 sztuki

Dodajemy pokrojone pomidory, sól i pieprz.

4. 

pieczarki 150 g

Dodajemy na ćwiartki przekrojone pieczarki, troszkę wody i chwilkę dusimy.

5. 

przecier pomidorowy 250 ml  ocet 1 łyżka  cukier kryształ 1 łyżka

Dodajemy przecier pomidorowy, ocet i cukier.

6. 

mąka chlebowa pszenna T750 1.5 łyżki  woda 2 dl

W misce przygotowujemy sobie na zagęszczenie sosu mąkę, do której stopniowo dodajemy wodę. Mieszankę mąki i wody ciągle mieszając powoli wlewamy do garnka.

7. 

Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut, dopóki sos trochę nie zgęstnieje.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się