Ser tofu w pomidorowym sosie
Sprawdzony przepis na przygotowanie delikatnego tofu w doskonałym słodko - kwaśnym pomidorowym sosie.
przepis,fotoprzepis,ser biały tofu,przecier pomidorowy,Dania wegetariańskie,Bezlaktozowe
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
cebula | 1 | sztuka | |
cukier kryształ | 1 | łyżka | |
czosnek | 2 | ząbki | |
liść laurowy | 2 | sztuki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1.5 | łyżki | |
ocet | 1 | łyżka | |
olej słonecznikowy | 3 | łyżki | |
pieczarki | 150 | gramów | |
pieprz biały mielony | ¼ | łyżeczki | |
pomidory | 2 | sztuki | |
przecier pomidorowy | 250 | mililitrów | |
ser biały tofu | 720 | gramów | |
sól | ½ | łyżeczki | |
woda | 2 | decylitry |
Przepis

2.
olej słonecznikowy 3 łyżki • cebula 1 sztuka • czosnek 2 ząbki
Na oleju smażymy pokrojoną cebulę i czosnek.

3.
pomidory 2 sztuki • sól ½ łyżeczki • pieprz biały mielony ¼ łyżeczki • liść laurowy 2 sztuki
Dodajemy pokrojone pomidory, sól i pieprz.


5.
przecier pomidorowy 250 mililitrów • ocet 1 łyżka • cukier kryształ 1 łyżka
Dodajemy przecier pomidorowy, ocet i cukier.

6.
mąka chlebowa pszenna T750 1.5 łyżki • woda 2 decylitry
W misce przygotowujemy sobie na zagęszczenie sosu mąkę, do której stopniowo dodajemy wodę. Mieszankę mąki i wody ciągle mieszając powoli wlewamy do garnka.

7.
Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut, dopóki sos trochę nie zgęstnieje.

Smacznego!