Tofu szaszłyki w cieście

Prosty i smaczny przepis na przygotowanie tofu.
przepis,fotoprzepis,pieczarki,ser biały tofu,jabłka,Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
jabłka | 300 183 | gramów kcal | |
jajka kurze | 4 352 | sztuki kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 250 120 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal | |
olej do frytek | 0 ?? | kcal | |
pieczarki | 300 48 | gramów kcal | |
ser biały tofu | 150 126 | gramów kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal |
Przepis
1.
pieczarki 300 gramów • ser biały tofu 150 gramów • jabłka 300 gramów
Pieczarki oczyszczamy i przekrawamy na połowę. Tofu kroimy na mniejsze kwadraciki, albo prostokąty, ale nie za bardzo cienkie, aby podczas nabijania na patyczki do szaszłyków nie rozpadały się nam. Jabłka obieramy, usuwamy rdzeń i kroimy na mniejsze kawałki. Tofu, pieczarki i jabłka na przemian nabijamy na patyczki do szaszłyków.

2.
mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 • jajka kurze 4 sztuki • sól ½ łyżeczki
Z mleka, mąki (dodajemy według potrzeby), jajek i soli przygotowujemy sobie średnio gęste ciasto.

3.
Na patelni rozgrzewamy olej, szaszłyki zanurzamy w cieście, wyciągamy i szybko kładziemy na olej, przykryte 5 minut smażymy.

4.
Szaszłyki obracamy i odkryte smażymy na złoty kolor i z drugiej strony.

5.
Podajemy z gotowanymi ziemniakami i sosem tatarskim, ewentualnie z warzywną sałatką.

Smacznego!