swiatwemnie.pl

Tofu szaszłyki w cieście

     

Prosty i smaczny przepis na przygotowanie tofu.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

1. 

pieczarki 300 g  ser biały tofu 150 g  jabłka 300 g

Pieczarki oczyszczamy i przekrawamy na połowę. Tofu kroimy na mniejsze kwadraciki, albo prostokąty, ale nie za bardzo cienkie, aby podczas nabijania na patyczki do szaszłyków nie rozpadały się nam. Jabłka obieramy, usuwamy rdzeń i kroimy na mniejsze kawałki. Tofu, pieczarki i jabłka na przemian nabijamy na patyczki do szaszłyków.

2. 

mleko półtłuste 1,5% 250 ml  mąka chlebowa pszenna T750  jajka kurze 4 sztuki  sól ½ łyżeczki

Z mleka, mąki (dodajemy według potrzeby), jajek i soli przygotowujemy sobie średnio gęste ciasto.

3. 

olej do frytek

Na patelni rozgrzewamy olej, szaszłyki zanurzamy w cieście, wyciągamy i szybko kładziemy na olej, przykryte 5 minut smażymy.

4. 

Szaszłyki obracamy i odkryte smażymy na złoty kolor i z drugiej strony.

5. 

Podajemy z gotowanymi ziemniakami i sosem tatarskim, ewentualnie z warzywną sałatką.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się