Świąteczne ryżowe ciasto

Ulubione ryżowe ciasto tym razem ze wszystkimi świątecznymi smakami.
przepis,fotoprzepis,mak mielony,mielone orzechy włoskie,mielone orzechy włoskie,jabłka,cynamon mielony,ryż okrągłoziarnisty,Słodkie dania,Boże Narodzenie,Bezglutenowe
Słodkie dania
Kategorie
Słodkie dania › Boże Narodzenie › Bezglutenowe › Bożonarodzeniowe dania › Sezon - Jabłka (zima) › Sezon - Jabłka (jesień) ›Składniki
Składniki
białko jajka | 4 68 | sztuki kcal | |
cukier kryształ | 120 483 | gramów kcal | |
cukier puder | 50 194 | gramów kcal | |
cukier waniliowy | 15 55 | gramów kcal | |
cynamon mielony | 1 13 | łyżeczka kcal | |
jabłka | 600 366 | gramów kcal | |
mak mielony | 50 271 | gramów kcal | |
masło | 80 588 | gramów kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
mielone orzechy włoskie | 50 337 | gramów kcal | |
mielone orzechy włoskie | 0 ?? | kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 1.2 576 | litra kcal | |
rodzynki | 50 142 | gramów kcal | |
ryż okrągłoziarnisty | 300 1035 | gramów kcal | |
żółtko jajka | 4 228 | sztuki kcal |
Przepis
1.
ryż okrągłoziarnisty 300 gramów • mleko półtłuste 1,5% 1.2 litra • cukier waniliowy 15 gramów
Ryż gotujemy w mleku z cukrem waniliowym. Odstawiamy do wystudzenia.

2.
masło 80 gramów • cukier kryształ 120 gramów • żółtko jajka 4 sztuki
Masło mieszamy z cukrem, dodajemy żółtka.

3.
Do maślano - jajecznej masy dodajemy ryż.


5.
mielone orzechy włoskie 50 gramów • rodzynki 50 gramów • masło
Do drugiej mielone orzechy a do trzeciej umyte rodzynki. Głęboką formę do pieczenia natłuszczamy masłem i równomiernie w niej rozkładamy ryż z makiem.

6.
jabłka 600 gramów • cukier puder 30 gramów • cynamon mielony 1 łyżeczka
Myjemy jabłka, obieramy i na grubo trzemy. Mieszamy je z cukrem i cynamonem.

7.
Połowę jabłek rozkładamy na makowy ryż.

8.
Na jabłka dajemy ryż z rodzynkami.

9.
Na ryż z rodzynkami dajemy drugą połowę jabłek i na koniec równomiernie rozkładamy ryż z orzechami. Pieczemy przykryte w piekarniku na 180°C około 40 minut.

10.
białko jajka 4 sztuki • cukier puder 20 gramów
Z białek ubijamy gęstą pianę, dodajemy cukier i pianą smarujemy gorące ciasto.


12.
... i lekko zapiekamy około 10 - 15 minut.

13.
Podajemy lekko ciepłe. Według smaku możemy porcje polać malinowym sokiem.

Smacznego!