swiatwemnie.pl

Świąteczne ryżowe ciasto

Ulubione ryżowe ciasto tym razem ze wszystkimi świątecznymi smakami.

 

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. 

ryż okrągłoziarnisty 300 g  mleko półtłuste 1,5% 1.2 litra  cukier waniliowy 15 g

Ryż gotujemy w mleku z cukrem waniliowym. Odstawiamy do wystudzenia.

2. 

masło 80 g  cukier kryształ 120 g  żółtko jajka 4 sztuki

Masło mieszamy z cukrem, dodajemy żółtka.

3. 

Do maślano - jajecznej masy dodajemy ryż.

4. 

mak mielony 50 g

Ryżową masę rozdzielamy na trzy części. Do jednej części dodajemy mak.

5. 

mielone orzechy włoskie 50 g  rodzynki 50 g  masło

Do drugiej mielone orzechy a do trzeciej umyte rodzynki. Głęboką formę do pieczenia natłuszczamy masłem i równomiernie w niej rozkładamy ryż z makiem.

6. 

jabłka 600 g  cukier puder 30 g  cynamon mielony 1 łyżeczka

Myjemy jabłka, obieramy i na grubo trzemy. Mieszamy je z cukrem i cynamonem.

7. 

Połowę jabłek rozkładamy na makowy ryż.

8. 

Na jabłka dajemy ryż z rodzynkami.

9. 

Na ryż z rodzynkami dajemy drugą połowę jabłek i na koniec równomiernie rozkładamy ryż z orzechami. Pieczemy przykryte w piekarniku na 180°C około 40 minut.

10. 

białko jajka 4 sztuki  cukier puder 20 g

Z białek ubijamy gęstą pianę, dodajemy cukier i pianą smarujemy gorące ciasto.

11. 

mielone orzechy włoskie

Posypujemy orzechami ...

12. 

... i lekko zapiekamy około 10 - 15 minut.

13. 

Podajemy lekko ciepłe. Według smaku możemy porcje polać malinowym sokiem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się