PRZEPISY

Świąteczne ryżowe ciasto

Świąteczne ryżowe ciasto

Ulubione ryżowe ciasto tym razem ze wszystkimi świątecznymi smakami.

przepis,fotoprzepis,mak mielony,mielone orzechy włoskie,mielone orzechy włoskie,jabłka,cynamon mielony,ryż okrągłoziarnisty,Słodkie dania,Boże Narodzenie,Bezglutenowe

Słodkie dania

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

białko jajka4sztuki
cukier kryształ120gramów
cukier puder50gramów
cukier waniliowy15gramów
cynamon mielony1łyżeczka
jabłka600gramów
mak mielony50gramów
masło80gramów
masło-
mielone orzechy włoskie50gramów
mielone orzechy włoskie-
mleko półtłuste 1,5%1.2litra
rodzynki50gramów
ryż okrągłoziarnisty300gramów
żółtko jajka4sztuki

 

Przepis

1. 

ryż okrągłoziarnisty 300 gramów  mleko półtłuste 1,5% 1.2 litra  cukier waniliowy 15 gramów

Ryż gotujemy w mleku z cukrem waniliowym. Odstawiamy do wystudzenia.

2. 

masło 80 gramów  cukier kryształ 120 gramów  żółtko jajka 4 sztuki

Masło mieszamy z cukrem, dodajemy żółtka.

3. 

Do maślano - jajecznej masy dodajemy ryż.

4. 

mak mielony 50 gramów

Ryżową masę rozdzielamy na trzy części. Do jednej części dodajemy mak.

5. 

mielone orzechy włoskie 50 gramów  rodzynki 50 gramów  masło

Do drugiej mielone orzechy a do trzeciej umyte rodzynki. Głęboką formę do pieczenia natłuszczamy masłem i równomiernie w niej rozkładamy ryż z makiem.

6. 

jabłka 600 gramów  cukier puder 30 gramów  cynamon mielony 1 łyżeczka

Myjemy jabłka, obieramy i na grubo trzemy. Mieszamy je z cukrem i cynamonem.

7. 

Połowę jabłek rozkładamy na makowy ryż.

8. 

Na jabłka dajemy ryż z rodzynkami.

9. 

Na ryż z rodzynkami dajemy drugą połowę jabłek i na koniec równomiernie rozkładamy ryż z orzechami. Pieczemy przykryte w piekarniku na 180°C około 40 minut.

10. 

białko jajka 4 sztuki  cukier puder 20 gramów

Z białek ubijamy gęstą pianę, dodajemy cukier i pianą smarujemy gorące ciasto.

11. 

mielone orzechy włoskie

Posypujemy orzechami ...

12. 

... i lekko zapiekamy około 10 - 15 minut.

13. 

Podajemy lekko ciepłe. Według smaku możemy porcje polać malinowym sokiem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się