Świąteczne ryżowe ciasto
Ulubione ryżowe ciasto tym razem ze wszystkimi świątecznymi smakami.
przepis,fotoprzepis,mak mielony,mielone orzechy włoskie,mielone orzechy włoskie,jabłka,cynamon mielony,ryż okrągłoziarnisty,Słodkie dania,Boże Narodzenie,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Słodkie dania
Kategorie
Słodkie dania Boże Narodzenie Bezglutenowe Sezonowe przepisy Bożonarodzeniowe dania Sezon - Jabłka (zima) Sezon - Jabłka (jesień)
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 | sztuki | |
cukier kryształ | 120 | gramów | |
cukier puder | 50 | gramów | |
cukier waniliowy | 15 | gramów | |
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
jabłka | 600 | gramów | |
mak mielony | 50 | gramów | |
masło | 80 | gramów | |
masło | - | ||
mielone orzechy włoskie | 50 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 1.2 | litra | |
rodzynki | 50 | gramów | |
ryż okrągłoziarnisty | 300 | gramów | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
1.
ryż okrągłoziarnisty 300 gramów • mleko półtłuste 1,5% 1.2 litra • cukier waniliowy 15 gramów
Ryż gotujemy w mleku z cukrem waniliowym. Odstawiamy do wystudzenia.
2.
masło 80 gramów • cukier kryształ 120 gramów • żółtko jajka 4 sztuki
Masło mieszamy z cukrem, dodajemy żółtka.
3.
Do maślano - jajecznej masy dodajemy ryż.
5.
mielone orzechy włoskie 50 gramów • rodzynki 50 gramów • masło
Do drugiej mielone orzechy a do trzeciej umyte rodzynki. Głęboką formę do pieczenia natłuszczamy masłem i równomiernie w niej rozkładamy ryż z makiem.
6.
jabłka 600 gramów • cukier puder 30 gramów • cynamon mielony 1 łyżeczka
Myjemy jabłka, obieramy i na grubo trzemy. Mieszamy je z cukrem i cynamonem.
7.
Połowę jabłek rozkładamy na makowy ryż.
8.
Na jabłka dajemy ryż z rodzynkami.
9.
Na ryż z rodzynkami dajemy drugą połowę jabłek i na koniec równomiernie rozkładamy ryż z orzechami. Pieczemy przykryte w piekarniku na 180°C około 40 minut.
10.
białko jajka 4 sztuki • cukier puder 20 gramów
Z białek ubijamy gęstą pianę, dodajemy cukier i pianą smarujemy gorące ciasto.
12.
... i lekko zapiekamy około 10 - 15 minut.
13.
Podajemy lekko ciepłe. Według smaku możemy porcje polać malinowym sokiem.
Smacznego!