Świąteczne ryżowe ciasto
![Świąteczne ryżowe ciasto](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001364/img_pl_4x3/swiateczne-ryzowe-ciasto_00180.jpg)
Ulubione ryżowe ciasto tym razem ze wszystkimi świątecznymi smakami.
przepis,fotoprzepis,mak mielony,mielone orzechy włoskie,mielone orzechy włoskie,jabłka,cynamon mielony,ryż okrągłoziarnisty,Słodkie dania,Boże Narodzenie,Bezglutenowe
Słodkie dania
Kategorie
Słodkie dania Boże Narodzenie Bezglutenowe Bożonarodzeniowe dania Sezon - Jabłka (zima) Sezon - Jabłka (jesień)
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 | sztuki | |
cukier kryształ | 120 | gramów | |
cukier puder | 50 | gramów | |
cukier waniliowy | 15 | gramów | |
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
jabłka | 600 | gramów | |
mak mielony | 50 | gramów | |
masło | 80 | gramów | |
masło | - | ||
mielone orzechy włoskie | 50 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 1.2 | litra | |
rodzynki | 50 | gramów | |
ryż okrągłoziarnisty | 300 | gramów | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
1.
ryż okrągłoziarnisty 300 gramów • mleko półtłuste 1,5% 1.2 litra • cukier waniliowy 15 gramów
Ryż gotujemy w mleku z cukrem waniliowym. Odstawiamy do wystudzenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001364/small/IMG_9366.jpg)
2.
masło 80 gramów • cukier kryształ 120 gramów • żółtko jajka 4 sztuki
Masło mieszamy z cukrem, dodajemy żółtka.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001364/small/IMG_9363.jpg)
3.
Do maślano - jajecznej masy dodajemy ryż.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001364/small/IMG_9368.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001364/small/IMG_9369.jpg)
5.
mielone orzechy włoskie 50 gramów • rodzynki 50 gramów • masło
Do drugiej mielone orzechy a do trzeciej umyte rodzynki. Głęboką formę do pieczenia natłuszczamy masłem i równomiernie w niej rozkładamy ryż z makiem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001364/small/IMG_9373.jpg)
6.
jabłka 600 gramów • cukier puder 30 gramów • cynamon mielony 1 łyżeczka
Myjemy jabłka, obieramy i na grubo trzemy. Mieszamy je z cukrem i cynamonem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001364/small/IMG_9374.jpg)
7.
Połowę jabłek rozkładamy na makowy ryż.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001364/small/IMG_9376.jpg)
8.
Na jabłka dajemy ryż z rodzynkami.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001364/small/IMG_9377.jpg)
9.
Na ryż z rodzynkami dajemy drugą połowę jabłek i na koniec równomiernie rozkładamy ryż z orzechami. Pieczemy przykryte w piekarniku na 180°C około 40 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001364/small/IMG_9380.jpg)
10.
białko jajka 4 sztuki • cukier puder 20 gramów
Z białek ubijamy gęstą pianę, dodajemy cukier i pianą smarujemy gorące ciasto.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001364/small/IMG_9394.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001364/small/IMG_9395.jpg)
12.
... i lekko zapiekamy około 10 - 15 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001364/small/IMG_9398.jpg)
13.
Podajemy lekko ciepłe. Według smaku możemy porcje polać malinowym sokiem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001364/small/IMG_9445.jpg)
Smacznego!