Szparagi w cieście piwnym z szynką
Prosty przepis na przygotowanie smacznego obiadu ze szparagów. Podajemy z ziemniakami.
przepis,fotoprzepis,szparagi białe,szynka wieprzowa duszona,piwo jasne,Wieprzowina,,Bezlaktozowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
białko jajka | 2 | sztuki | |
cukier kryształ | - | ||
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 120 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
ocet | - | ||
olej rzepakowy | - | ||
piwo jasne | 100 | mililitrów | |
szparagi białe | 500 | gramów | |
szynka wieprzowa duszona | 250 | gramów | |
sól | - | ||
sól | ½ | łyżeczki | |
woda | - | ||
żółtko jajka | 2 | sztuki |
Przepis
2.
woda • sól • cukier kryształ • ocet
... i 5-8 minut gotujemy na miękko we wrzącej wodzie z solą, odrobiną cukru i octu. Ugotowaną ostrożnie wyciągamy z garnka, abyśmy jej nie połamali i odstawiamy do wystudzenia.
4.
białko jajka 2 sztuki • mąka chlebowa pszenna T750 120 gramów • żółtko jajka 2 sztuki • sól ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • piwo jasne 100 mililitrów
Z białek ubijamy gęstą pianę. Z mąki, żółtek, soli, pieprzu i piwa mieszamy ciasto, dodajemy pianę z białek.
6.
... i moczymy (smarujemy) z obydwóch stron w cieście.
Smacznego!