swiatwemnie.pl

Szparagi w cieście piwnym z szynką

    

Prosty przepis na przygotowanie smacznego obiadu ze szparagów. Podajemy z ziemniakami.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

szparagi białe 500 gramów

Szparagi obieramy ...

2. 

woda  sól  cukier kryształ  ocet

... i 5-8 minut gotujemy na miękko we wrzącej wodzie z solą, odrobiną cukru i octu. Ugotowaną ostrożnie wyciągamy z garnka, abyśmy jej nie połamali i odstawiamy do wystudzenia.

3. 

szynka wieprzowa duszona 250 gramów

Po trzy sztuki szparagi owijamy w szynkę.

4. 

białko jajka 2 sztuki  mąka chlebowa pszenna T750 120 gramów  żółtko jajka 2 sztuki  sól ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  piwo jasne 100 mililitrów

Z białek ubijamy gęstą pianę. Z mąki, żółtek, soli, pieprzu i piwa mieszamy ciasto, dodajemy pianę z białek.

5. 

mąka chlebowa pszenna T750

Owinięte szparagi posypujemy mąką ...

6. 

... i moczymy (smarujemy) z obydwóch stron w cieście.

7. 

olej rzepakowy

Na gorącym oleju szybko smażymy z obydwóch stron.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się