swiatwemnie.pl

Faszerowane cukiniowe łódeczki

Nie smakuje waszym członkom rodziny cukinia? Spróbujcie im ją zaserwować jako łódeczki z ziemniaczanymi żaglami na "falach" sałaty lodowej a zobaczycie, że tylko się po niej będzie unosił "kurz".

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Cukinia1000gramów
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Jajka kurze2sztuki
Mielona czerwona papryka1łyżeczka
Mięso mielone500gramów
Oliwa3łyżki
Sól3łyżeczki
Ziemniaki500gramów

1. Przygotowanie cukinii

cukinia 1000 g  oliwa 3 łyżki

Trzy średniej wielkości cukinie przekrawamy na połowę. Z każdej połówki wydłubujemy środek tak, aby wytworzyła nam się łódeczka. Do głębszej brytfanny nalewamy troszkę oleju i układamy na niej cukiniowe łódeczki.

Przygotowanie cukinii

2. Mięsno - cukiniowy farsz

mięso mielone 500 g  jajka kurze 2 sztuki  sól 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Wydłubany środek cukinii kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy mielone mięso, jajka, sól i pieprz. Dobrze mieszamy - najlepiej ręką.

Mięsno - cukiniowy farsz

3. Faszerujemy

Farsz równomiernie rozdzielamy do wszystkich przygotowanych cukinii.

Faszerujemy

4. 

ziemniaki 500 g

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kółeczka. Te nabijamy, albo układamy na mięsie.

5. 

sól 1 łyżeczka  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka

Ziemniaki solimy, posypujemy mieloną czerwoną papryką. Wszystko przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na średnim stopniu około 1 godziny. Po godzinie odkrywamy i zapiekamy jeszcze 10 minut, przy czym ziemniaki możemy podlać wypiekiem, który się w brytfannie wytworzył.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się