PRZEPISY

Faszerowane cukiniowe łódeczki

Faszerowane cukiniowe łódeczki

Nie smakuje waszym członkom rodziny cukinia? Spróbujcie im ją zaserwować jako łódeczki z ziemniaczanymi żaglami na "falach" sałaty lodowej a zobaczycie, że tylko się po niej będzie unosił "kurz".

przepis,fotoprzepis,cukinia,wieprzowe mięso mielone,ziemniaki,Wieprzowina,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cukinia1000gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
jajka kurze2sztuki
mielona czerwona papryka1łyżeczka
oliwa3łyżki
sól3łyżeczki
wieprzowe mięso mielone500gramów
ziemniaki500gramów

 

Przepis

1. Przygotowanie cukinii

cukinia 1000 gramów  oliwa 3 łyżki

Trzy średniej wielkości cukinie przekrawamy na połowę. Z każdej połówki wydłubujemy środek tak, aby wytworzyła nam się łódeczka. Do głębszej brytfanny nalewamy troszkę oleju i układamy na niej cukiniowe łódeczki.

2. Mięsno - cukiniowy farsz

wieprzowe mięso mielone 500 gramów  jajka kurze 2 sztuki  sól 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Wydłubany środek cukinii kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy mielone mięso, jajka, sól i pieprz. Dobrze mieszamy - najlepiej ręką.

3. Faszerujemy

Farsz równomiernie rozdzielamy do wszystkich przygotowanych cukinii.

4. 

ziemniaki 500 gramów

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kółeczka. Te nabijamy, albo układamy na mięsie.

5. 

sól 1 łyżeczka  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka

Ziemniaki solimy, posypujemy mieloną czerwoną papryką. Wszystko przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na średnim stopniu około 1 godziny. Po godzinie odkrywamy i zapiekamy jeszcze 10 minut, przy czym ziemniaki możemy podlać wypiekiem, który się w brytfannie wytworzył.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie