swiatwemnie.pl

Pieczona karkówka wieprzowa

     

Pieczoną karkówkę wieprzową najczęściej podajemy z knedlem i duszoną kapustą. Jako smaczną alternatywę można także wykorzystać ziemniaki paprykowe.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 

 

Karkówka wieprzowa1200gramów
Mielona czerwona papryka3łyżeczki
Sól3łyżeczki
Woda2decylitry

1. Przygotowanie mięsa

karkówka wieprzowa 1200 g

Karkówkę myjemy.

Przygotowanie mięsa

2. Pieczenie

sól 3 łyżeczki  mielona czerwona papryka 3 łyżeczki  woda 2 dl

Karkówkę solimy, posypujemy papryką i wkładamy do głębokiego naczynia żaroodpornego. Na wierzchniej warstwie układamy pokrojony czosnek. Dolewamy wody i pieczemy pod przykryciem w piekarniku w średniej temperaturze około 1,5 godziny. Mięso wyciągamy i kroimy na grubsze plastry.

Pieczenie

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się