Pieczona karkówka wieprzowa

Pieczoną karkówkę wieprzową najczęściej podajemy z knedlem i duszoną kapustą. Jako smaczną alternatywę można także wykorzystać ziemniaki paprykowe.
przepis,fotoprzepis,karkówka wieprzowa,Wieprzowina,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Wieprzowina
Pichcił
Ilość porcji
6
Masa porcji
240 g
Energia porcji
582 kcal
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
niska
Składniki
Składniki
karkówka wieprzowa | 1200 3444 | gramów kcal | |
mielona czerwona papryka | 3 48 | łyżeczki kcal | |
sól | 3 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 2 0 | decylitry kcal |
Przepis

2. Pieczenie
sól 3 łyżeczki • mielona czerwona papryka 3 łyżeczki • woda 2 decylitry
Karkówkę solimy, posypujemy papryką i wkładamy do głębokiego naczynia żaroodpornego. Na wierzchniej warstwie układamy pokrojony czosnek. Dolewamy wody i pieczemy pod przykryciem w piekarniku w średniej temperaturze około 1,5 godziny. Mięso wyciągamy i kroimy na grubsze plastry.

Smacznego!