swiatwemnie.pl

Pełnoziarniste kiełbasiane ciasteczka

     

Coś słonego na przekąszenie.

Pichcił

Ilość porcji

35

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

1. 

mąka pełnoziarnista średnio mielona 160 g  masło 125 g  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 100 ml  sól ¼ łyżeczki

Z mąki, masła, śmietany i soli wyrabiamy ciasto. Zostawiamy je w lodówce na 12 godzin.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750

Odleżane ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 3-4 mm i wykrawamy 35 małych kółeczek.

3. 

kiełbasa sucha 125 g  twardy ser 150 g  jajka kurze 1 sztuka

Z kiełbasy kroimy 35 kółeczek o grubości około 3 mm. Trzemy ser. W garnuszku widelcem roztrzepujemy jajko.

4. 

Kółeczka ciasta układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Na nie układamy kółeczka kiełbasy. Kiełbasę też smarujemy jajkiem.

5. 

Z reszty ciasta wykrawamy 35 małych gwiazdek.

6. 

Gwiazdki kładziemy na kółeczka kiełbasy. Smarujemy je jajkiem i posypujemy startym serem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na chrupiąco (180°C 25 minut).

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się