Pełnoziarniste kiełbasiane ciasteczka

Coś słonego na przekąszenie.
przepis,fotoprzepis,kiełbasa sucha,twardy ser,Słone przekąski,Boże Narodzenie
Słone przekąski
Składniki
Składniki
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
kiełbasa sucha | 125 475 | gramów kcal | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 100 160 | mililitrów kcal | |
masło | 125 918 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal | |
mąka pełnoziarnista średnio mielona | 160 536 | gramów kcal | |
sól | ¼ 0 | łyżeczki kcal | |
twardy ser | 150 570 | gramów kcal |
Przepis
1.
mąka pełnoziarnista średnio mielona 160 gramów • masło 125 gramów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 100 mililitrów • sól ¼ łyżeczki
Z mąki, masła, śmietany i soli wyrabiamy ciasto. Zostawiamy je w lodówce na 12 godzin.

2.
Odleżane ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 3-4 mm i wykrawamy 35 małych kółeczek.

3.
kiełbasa sucha 125 gramów • twardy ser 150 gramów • jajka kurze 1 sztuka
Z kiełbasy kroimy 35 kółeczek o grubości około 3 mm. Trzemy ser. W garnuszku widelcem roztrzepujemy jajko.

4.
Kółeczka ciasta układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Na nie układamy kółeczka kiełbasy. Kiełbasę też smarujemy jajkiem.

5.
Z reszty ciasta wykrawamy 35 małych gwiazdek.

6.
Gwiazdki kładziemy na kółeczka kiełbasy. Smarujemy je jajkiem i posypujemy startym serem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na chrupiąco (180°C 25 minut).

Smacznego!