swiatwemnie.pl

Pełnoziarniste kiełbasiane ciasteczka

Pełnoziarniste kiełbasiane ciasteczka

    

Coś słonego na przekąszenie.

Pichcił

Ilość porcji

35

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

1. 

mąka pełnoziarnista średnio mielona 160 gramów  masło 125 gramów  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 100 mililitrów  sól ¼ łyżeczki

Z mąki, masła, śmietany i soli wyrabiamy ciasto. Zostawiamy je w lodówce na 12 godzin.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750

Odleżane ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 3-4 mm i wykrawamy 35 małych kółeczek.

3. 

kiełbasa sucha 125 gramów  twardy ser 150 gramów  jajka kurze 1 sztuka

Z kiełbasy kroimy 35 kółeczek o grubości około 3 mm. Trzemy ser. W garnuszku widelcem roztrzepujemy jajko.

4. 

Kółeczka ciasta układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Na nie układamy kółeczka kiełbasy. Kiełbasę też smarujemy jajkiem.

5. 

Z reszty ciasta wykrawamy 35 małych gwiazdek.

6. 

Gwiazdki kładziemy na kółeczka kiełbasy. Smarujemy je jajkiem i posypujemy startym serem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na chrupiąco (180°C 25 minut).

Smacznego!

 

© 2011 - 2021 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się