swiatwemnie.pl

Słony serowy wianek

     

Doskonała, szybka słona przekąska, dobra jako poczęstunek nie tylko na święta wielkanocne.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

ser Gouda 60 g

Ser na drobno trzemy.

2. 

masło 20 g

Masło roztapiamy.

3. 

jajka kurze 1 sztuka

Jajko roztrzepujemy i dodajemy do niego lekko ostudzone masło.

4. 

ser bałkański 150 g

Ser na drobno rozkruszamy, albo też trzemy.

5. 

Do bałkańskiego sera dodajemy ser gouda, wlewamy 3/4 jajka z masłem. Dobrze mieszamy.

6. 

ciasto francuskie 275 g  mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto francuskie zawinięte w papier, przekładamy na posypaną mąką stolnicę i wzdłuż przekrawamy na trzy takiej samej wielkości pasy. Na środek pasów równomiernie rozdzielamy serowe nadzienie. Brzegi ciasta smarujemy częścią 1/3 jajka z masłem. Brzegi wzdłuż przekładamy, tak jakbyśmy je chcieli zawinąć w roladę.

7. 

Zaplatamy warkocz.

8. 

masło  mąka chlebowa pszenna T750  kminek

Warkocz przekładamy do okrągłej formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką (średnica 24 cm) i zawijamy wianek. Smarujemy resztą jajka i posypujemy według smaku kminkiem.

9. 

Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 180 °C.

10. 

Słone ciasto zostawiamy by lekko ostygło i przekładamy na talerz.

11. 

Kroimy i serwujemy. Ciasto jest najlepsze świeże, ale i dobre jest też na drugi dzień po upieczeniu, ale nadzienie stężeje.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się