Słony serowy wianek
![Słony serowy wianek](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001874/img_pl_4x3/slony-serowy-wianek_00180.jpg)
Doskonała, szybka słona przekąska, dobra jako poczęstunek nie tylko na święta wielkanocne.
przepis,fotoprzepis,ser Gouda,ser bałkański,ciasto francuskie,Słone przekąski,Wielkanoc
Słone przekąski
Składniki
Składniki
ciasto francuskie | 275 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kminek | - | ||
masło | 20 | gramów | |
masło | - | ||
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 | ||
ser Gouda | 60 | gramów | |
ser bałkański | 150 | gramów |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001874/small/IMG_1349.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001874/small/IMG_1350.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001874/small/IMG_1354.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001874/small/IMG_1356.jpg)
5.
Do bałkańskiego sera dodajemy ser gouda, wlewamy 3/4 jajka z masłem. Dobrze mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001874/small/IMG_1358.jpg)
6.
ciasto francuskie 275 gramów • mąka chlebowa pszenna T750
Ciasto francuskie zawinięte w papier, przekładamy na posypaną mąką stolnicę i wzdłuż przekrawamy na trzy takiej samej wielkości pasy. Na środek pasów równomiernie rozdzielamy serowe nadzienie. Brzegi ciasta smarujemy częścią 1/3 jajka z masłem. Brzegi wzdłuż przekładamy, tak jakbyśmy je chcieli zawinąć w roladę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001874/small/IMG_1362.jpg)
7.
Zaplatamy warkocz.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001874/small/IMG_1364.jpg)
8.
masło • mąka chlebowa pszenna T750 • kminek
Warkocz przekładamy do okrągłej formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką (średnica 24 cm) i zawijamy wianek. Smarujemy resztą jajka i posypujemy według smaku kminkiem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001874/small/IMG_1366.jpg)
9.
Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 180 °C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001874/small/IMG_1371.jpg)
10.
Słone ciasto zostawiamy by lekko ostygło i przekładamy na talerz.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001874/small/IMG_1384.jpg)
11.
Kroimy i serwujemy. Ciasto jest najlepsze świeże, ale i dobre jest też na drugi dzień po upieczeniu, ale nadzienie stężeje.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001874/small/IMG_1408.jpg)
Smacznego!