PRZEPISY

Słony serowy wianek

Słony serowy wianek

Doskonała, szybka słona przekąska, dobra jako poczęstunek nie tylko na święta wielkanocne.

przepis,fotoprzepis,ser Gouda,ser bałkański,ciasto francuskie,Słone przekąski,Wielkanoc

Słone przekąski

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

ciasto francuskie275gramów
jajka kurze1sztuka
kminek-
masło20gramów
masło-
mąka chlebowa pszenna T7500
ser Gouda60gramów
ser bałkański150gramów

 

Przepis

1. 

ser Gouda 60 gramów

Ser na drobno trzemy.

2. 

masło 20 gramów

Masło roztapiamy.

3. 

jajka kurze 1 sztuka

Jajko roztrzepujemy i dodajemy do niego lekko ostudzone masło.

4. 

ser bałkański 150 gramów

Ser na drobno rozkruszamy, albo też trzemy.

5. 

Do bałkańskiego sera dodajemy ser gouda, wlewamy 3/4 jajka z masłem. Dobrze mieszamy.

6. 

ciasto francuskie 275 gramów  mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto francuskie zawinięte w papier, przekładamy na posypaną mąką stolnicę i wzdłuż przekrawamy na trzy takiej samej wielkości pasy. Na środek pasów równomiernie rozdzielamy serowe nadzienie. Brzegi ciasta smarujemy częścią 1/3 jajka z masłem. Brzegi wzdłuż przekładamy, tak jakbyśmy je chcieli zawinąć w roladę.

7. 

Zaplatamy warkocz.

8. 

masło  mąka chlebowa pszenna T750  kminek

Warkocz przekładamy do okrągłej formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką (średnica 24 cm) i zawijamy wianek. Smarujemy resztą jajka i posypujemy według smaku kminkiem.

9. 

Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 180 °C.

10. 

Słone ciasto zostawiamy by lekko ostygło i przekładamy na talerz.

11. 

Kroimy i serwujemy. Ciasto jest najlepsze świeże, ale i dobre jest też na drugi dzień po upieczeniu, ale nadzienie stężeje.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie