Słony serowy wianek

Doskonała, szybka słona przekąska, dobra jako poczęstunek nie tylko na święta wielkanocne.
przepis,fotoprzepis,ser Gouda,ser bałkański,ciasto francuskie,Słone przekąski,Wielkanoc
Słone przekąski
Składniki
Składniki
ciasto francuskie | 275 1100 | gramów kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
kminek | 0 ?? | kcal | |
masło | 20 147 | gramów kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal | |
ser Gouda | 60 214 | gramów kcal | |
ser bałkański | 150 390 | gramów kcal |
Przepis




5.
Do bałkańskiego sera dodajemy ser gouda, wlewamy 3/4 jajka z masłem. Dobrze mieszamy.

6.
ciasto francuskie 275 gramów • mąka chlebowa pszenna T750
Ciasto francuskie zawinięte w papier, przekładamy na posypaną mąką stolnicę i wzdłuż przekrawamy na trzy takiej samej wielkości pasy. Na środek pasów równomiernie rozdzielamy serowe nadzienie. Brzegi ciasta smarujemy częścią 1/3 jajka z masłem. Brzegi wzdłuż przekładamy, tak jakbyśmy je chcieli zawinąć w roladę.

7.
Zaplatamy warkocz.

8.
masło • mąka chlebowa pszenna T750 • kminek
Warkocz przekładamy do okrągłej formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką (średnica 24 cm) i zawijamy wianek. Smarujemy resztą jajka i posypujemy według smaku kminkiem.

9.
Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 180 °C.

10.
Słone ciasto zostawiamy by lekko ostygło i przekładamy na talerz.

11.
Kroimy i serwujemy. Ciasto jest najlepsze świeże, ale i dobre jest też na drugi dzień po upieczeniu, ale nadzienie stężeje.

Smacznego!