PRZEPISY

Słony serowy wianek

Słony serowy wianek

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Doskonała, szybka słona przekąska, dobra jako poczęstunek nie tylko na święta wielkanocne.

przepis,fotoprzepis,ser Gouda,ser bałkański,ciasto francuskie,Słone przekąski,Wielkanoc

Słone przekąski

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

ciasto francuskie

275

1100

gramów

kcal

jajka kurze

1

88

sztuka

kcal

kminek

0

??

kcal

masło

20

147

gramów

kcal

masło

0

??

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

0

??

kcal

ser Gouda

60

214

gramów

kcal

ser bałkański

150

390

gramów

kcal

 

Przepis

1. 

ser Gouda 60 gramów

Ser na drobno trzemy.

Ser na drobno trzemy....

2. 

masło 20 gramów

Masło roztapiamy.

Masło roztapiamy....

3. 

jajka kurze 1 sztuka

Jajko roztrzepujemy i dodajemy do niego lekko ostudzone masło.

Jajko roztrzepujemy i dodajemy do niego lekko...

4. 

ser bałkański 150 gramów

Ser na drobno rozkruszamy, albo też trzemy.

Ser na drobno rozkruszamy, albo też trzemy....

5. 

Do bałkańskiego sera dodajemy ser gouda, wlewamy 3/4 jajka z masłem. Dobrze mieszamy.

Do bałkańskiego sera dodajemy ser gouda, wlewamy...

6. 

ciasto francuskie 275 gramów  mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto francuskie zawinięte w papier, przekładamy na posypaną mąką stolnicę i wzdłuż przekrawamy na trzy takiej samej wielkości pasy. Na środek pasów równomiernie rozdzielamy serowe nadzienie. Brzegi ciasta smarujemy częścią 1/3 jajka z masłem. Brzegi wzdłuż przekładamy, tak jakbyśmy je chcieli zawinąć w roladę.

Ciasto francuskie zawinięte w papier,...

7. 

Zaplatamy warkocz.

Zaplatamy warkocz....

8. 

masło  mąka chlebowa pszenna T750  kminek

Warkocz przekładamy do okrągłej formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką (średnica 24 cm) i zawijamy wianek. Smarujemy resztą jajka i posypujemy według smaku kminkiem.

Warkocz przekładamy do okrągłej formy...

9. 

Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 180 °C.

Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 180 °C....

10. 

Słone ciasto zostawiamy by lekko ostygło i przekładamy na talerz.

Słone ciasto zostawiamy by lekko ostygło i...

11. 

Kroimy i serwujemy. Ciasto jest najlepsze świeże, ale i dobre jest też na drugi dzień po upieczeniu, ale nadzienie stężeje.

Kroimy i serwujemy. Ciasto jest najlepsze...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się