swiatwemnie.pl

Twarogowa kremówka

    

Szybkie proste ciasto.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

ciasto francuskie 300 gramów

Ciasto francuskie rozwałkowujemy i wykładamy je na blachę tak, by przykryło boczne brzegi.

2. 

twaróg mielony 500 gramów  mleko tłuste 3,5% ½ litra  cukier waniliowy 20 gramów  budyń waniliowy w proszku 40 gramów  cukier puder 120  żółtko jajka 5 sztuk

Twaróg mieszamy z mlekiem, cukrem waniliowym, budyniem, cukrem pudrem i żółtkami na płynną masę.

3. 

Masę wylewamy na ciasto i w rozgrzanym piekarniku na 180°C 25 - 30 minut pieczemy. Za ten czas płynna masa stężeje.

4. 

białko jajka 5 sztuk  cukier puder 180 gramów

Białka ubijamy na gęstą pianę i dodajemy do nich cukier.

5. 

Cukrową pianę wylewamy na upieczone ciasto i równomiernie rozsmarowujemy.

6. 

Ciasto wkładamy ponownie do piekarnika i 5 - 10 minut dopiekamy. Piana z białek musi delikatnie zbrązowieć. Wystudzone ciasto kroimy na większe kwadraty. Podczas krojenia dobrze jest moczyć nóż w zimnej wodzie przy każdym nacięciu, nie będzie się lepić. Ciasto jest smaczniejsze gdy przed podawaniem włożymy je na 2 godziny do lodówki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się