Twarogowa kremówka
Szybkie proste ciasto.
przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,twaróg mielony,żółtko jajka,białko jajka,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 5 | sztuk | |
budyń waniliowy w proszku | 40 | gramów | |
ciasto francuskie | 300 | gramów | |
cukier puder | 120 | ||
cukier puder | 180 | gramów | |
cukier waniliowy | 20 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | ½ | litra | |
twaróg mielony | 500 | gramów | |
żółtko jajka | 5 | sztuk |
Przepis
1.
ciasto francuskie 300 gramów
Ciasto francuskie rozwałkowujemy i wykładamy je na blachę tak, by przykryło boczne brzegi.
2.
twaróg mielony 500 gramów • mleko tłuste 3,5% ½ litra • cukier waniliowy 20 gramów • budyń waniliowy w proszku 40 gramów • cukier puder 120 • żółtko jajka 5 sztuk
Twaróg mieszamy z mlekiem, cukrem waniliowym, budyniem, cukrem pudrem i żółtkami na płynną masę.
3.
Masę wylewamy na ciasto i w rozgrzanym piekarniku na 180°C 25 - 30 minut pieczemy. Za ten czas płynna masa stężeje.
4.
białko jajka 5 sztuk • cukier puder 180 gramów
Białka ubijamy na gęstą pianę i dodajemy do nich cukier.
5.
Cukrową pianę wylewamy na upieczone ciasto i równomiernie rozsmarowujemy.
6.
Ciasto wkładamy ponownie do piekarnika i 5 - 10 minut dopiekamy. Piana z białek musi delikatnie zbrązowieć. Wystudzone ciasto kroimy na większe kwadraty. Podczas krojenia dobrze jest moczyć nóż w zimnej wodzie przy każdym nacięciu, nie będzie się lepić. Ciasto jest smaczniejsze gdy przed podawaniem włożymy je na 2 godziny do lodówki.
Smacznego!