PRZEPISY

Cynamonowy cheesecake

Cynamonowy cheesecake

Delikatny deser o zapachu świąt.

przepis,fotoprzepis,ciastka cynamonowe,mascarpone,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),twaróg mielony,Ciasta kremowe,Boże Narodzenie

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

ciastka cynamonowe250gramów
cukier cynamonowy-
cukier puder125gramów
cukier waniliowy30gramów
cynamon mielony1łyżeczka
jajka kurze3sztuki
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)250mililitrów
mascarpone200gramów
masło125gramów
twaróg mielony250gramów

 

Przepis

1. 

ciastka cynamonowe 250 gramów

Ciasteczka na drobno siekamy w elektrycznym siekaczu, ewentualnie je rozkruszamy kuchennym wałkiem. Zamiast cynamonowych ciasteczek możemy użyć też maślane z tym, że do nich dodamy łyżeczkę, dwie, mielonego cynamonu.

2. 

masło 125 gramów

Masło roztapiamy i wystudzone wlewamy do ciasteczek. Rękami wyrabiamy ciasto, które będzie częściowo kruche.

3. 

Ciasto z ciasteczek równomiernie rozkładamy na dno tortowej formy i szklanką je porządnie uciskamy.

4. 

mascarpone 200 gramów  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 mililitrów  twaróg mielony 250 gramów  cukier puder 125 gramów  cukier waniliowy 30 gramów  cynamon mielony 1 łyżeczka  jajka kurze 3 sztuki

Delikatny kremowy ser, śmietanę, twaróg, obydwa cukry i cynamon ubijamy. Stopniowo dodajemy po jednym jajku.

5. 

Płynną masę wylewamy na ciasto.

6. 

Piekarnik podgrzewamy i na jego dno kładziemy głęboką blachę wypełnioną wodą. Ciasto kładziemy na kratkę nad blachę. W tej wodnej kąpieli deser pieczemy w temperaturze 160-170°C 60 minut. Po upieczeniu ciasto z piekarnika nie wyciągamy. Piekarnik wyłączamy, uchylamy i ciasto zostawiamy w nim na 2 godziny by w resztce ciepła dopiekło się a potem ostygło. W tym czasie zupełnie nam stężeje.

7. 

Wystudzony deser na koniec wkładamy na kilka godzin do lodówki.

8. Typ na ozdobienie

cukier cynamonowy

Papier o rozmiarze 3 x 3 cm przekładamy na połowę i wycinamy małe pół serduszko. Po otworzeniu papieru wytworzy nam się szablon, który delikatnie kładziemy na każdy kawałek deseru i do wytworzonego otworku wsypujemy cukier cynamonowy. Papier ostrożnie składamy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie