Cynamonowy cheesecake

Delikatny deser o zapachu świąt.
przepis,fotoprzepis,ciastka cynamonowe,mascarpone,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),twaróg mielony,Ciasta kremowe,Boże Narodzenie
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
ciastka cynamonowe | 250 1100 | gramów kcal | |
cukier cynamonowy | 0 ?? | kcal | |
cukier puder | 125 485 | gramów kcal | |
cukier waniliowy | 30 109 | gramów kcal | |
cynamon mielony | 1 13 | łyżeczka kcal | |
jajka kurze | 3 264 | sztuki kcal | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 250 400 | mililitrów kcal | |
mascarpone | 200 774 | gramów kcal | |
masło | 125 918 | gramów kcal | |
twaróg mielony | 250 298 | gramów kcal |
Przepis
1.
ciastka cynamonowe 250 gramów
Ciasteczka na drobno siekamy w elektrycznym siekaczu, ewentualnie je rozkruszamy kuchennym wałkiem. Zamiast cynamonowych ciasteczek możemy użyć też maślane z tym, że do nich dodamy łyżeczkę, dwie, mielonego cynamonu.

2.
masło 125 gramów
Masło roztapiamy i wystudzone wlewamy do ciasteczek. Rękami wyrabiamy ciasto, które będzie częściowo kruche.

3.
Ciasto z ciasteczek równomiernie rozkładamy na dno tortowej formy i szklanką je porządnie uciskamy.

4.
mascarpone 200 gramów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 mililitrów • twaróg mielony 250 gramów • cukier puder 125 gramów • cukier waniliowy 30 gramów • cynamon mielony 1 łyżeczka • jajka kurze 3 sztuki
Delikatny kremowy ser, śmietanę, twaróg, obydwa cukry i cynamon ubijamy. Stopniowo dodajemy po jednym jajku.

5.
Płynną masę wylewamy na ciasto.

6.
Piekarnik podgrzewamy i na jego dno kładziemy głęboką blachę wypełnioną wodą. Ciasto kładziemy na kratkę nad blachę. W tej wodnej kąpieli deser pieczemy w temperaturze 160-170°C 60 minut. Po upieczeniu ciasto z piekarnika nie wyciągamy. Piekarnik wyłączamy, uchylamy i ciasto zostawiamy w nim na 2 godziny by w resztce ciepła dopiekło się a potem ostygło. W tym czasie zupełnie nam stężeje.

7.
Wystudzony deser na koniec wkładamy na kilka godzin do lodówki.

8. Typ na ozdobienie
Papier o rozmiarze 3 x 3 cm przekładamy na połowę i wycinamy małe pół serduszko. Po otworzeniu papieru wytworzy nam się szablon, który delikatnie kładziemy na każdy kawałek deseru i do wytworzonego otworku wsypujemy cukier cynamonowy. Papier ostrożnie składamy.

Smacznego!