swiatwemnie.pl

Śliwkowo-czekoladowe ciasto z cytrynową polewą

     

Słodkie ciasto ze słodko-kwaśną polewą zasmakuje dzieciom i dorosłym.

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

 

Kategorie:   

 

1. 

jajka kurze 2 sztuki  cukier trzcinowy 50 g

Jajka ubijamy z cukrem na pianę.

2. 

mleko półtłuste 1,5% 300 ml  śliwki suszone 100 g  czekolada do gotowania 50 g

Czekoladę na drobno siekamy i razem ze śliwkami miksujemy w mikserze.

3. 

Zawartość miksera mieszamy z jajkami.

4. 

mąka luksusowa pszenna T550 250 g  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wytworzy się gęste ciasto, dlatego że nie zawiera tłuszczu.

5. 

Ciasto wykładamy i równomiernie rozsmarowujemy na mniejszą blachę (34x22cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

6. 

Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 180 °C.

7. 

cukier puder 100 g  sok z cytryny 1 łyżka

Do odważonego cukru dodajemy sok z cytryny...

8. 

woda 1 łyżka

...i gorącą wodę.

9. 

Mieszamy polewę...

10. 

...i nanosimy, rozsmarowujemy na ostudzonym cieście. Odstawiamy by lekko stężało...

11. 

...i kroimy na małe kostki albo trójkąty. Ciasto kroimy z polewą nie zupełnie stężałą, aby się wytworzył marmurkowy wzór.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się