Śliwkowo-czekoladowe ciasto z cytrynową polewą
Słodkie ciasto ze słodko-kwaśną polewą zasmakuje dzieciom i dorosłym.
przepis,fotoprzepis,śliwki suszone,czekolada do gotowania,sok z cytryny,Ciasta,
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier puder | 100 | gramów | |
cukier trzcinowy | 50 | gramów | |
czekolada do gotowania | 50 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
mleko półtłuste 1,5% | 300 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 250 | gramów | |
proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka | |
sok z cytryny | 1 | łyżka | |
woda | 1 | łyżka | |
śliwki suszone | 100 | gramów |
Przepis
2.
mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów • śliwki suszone 100 gramów • czekolada do gotowania 50 gramów
Czekoladę na drobno siekamy i razem ze śliwkami miksujemy w mikserze.
3.
Zawartość miksera mieszamy z jajkami.
4.
mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wytworzy się gęste ciasto, dlatego że nie zawiera tłuszczu.
5.
Ciasto wykładamy i równomiernie rozsmarowujemy na mniejszą blachę (34x22cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
6.
Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 180 °C.
9.
Mieszamy polewę...
10.
...i nanosimy, rozsmarowujemy na ostudzonym cieście. Odstawiamy by lekko stężało...
11.
...i kroimy na małe kostki albo trójkąty. Ciasto kroimy z polewą nie zupełnie stężałą, aby się wytworzył marmurkowy wzór.
Smacznego!