swiatwemnie.pl

Cytrynowy chlebek

Delikatny i słodki chlebek z rzadkiego ciasta o cytrynowym smaku, polany cytrynową polewą.

 

Ilość porcji: 10

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 g  skrobia kukurydziana 50 g  cytryna 1 sztuka  proszek do pieczenia ½ opakowania

Do głębokiej miski dajemy mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Dokładnie myjemy cytrynę, trzemy z niej skórkę a sok wyciskamy.

2. 

cukier kryształ 125 g  masło 130 g  mleko półtłuste 1,5%  jajka kurze 2 sztuki

Do masy dodajemy cukier, jajka, miękkie masło i wszystkie składniki ubijamy elektrycznym mikserem na gładkie ciasto .
WSKAZÓWKA: Jak ciasto będzie zbyt gęste rozrzedzamy je mlekiem.

3. 

Formę na pieczenie natłuszczamy olejem i posypujemy mąką. Tak przygotowaną formę napełniamy ciastem a wierzch wygładzamy.

4. 

sok z cytryny 3 łyżki  cukier puder 200 g

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 35-45 minut. Gotowy, jeszcze ciepły chlebek, smarujemy cytrynową polewą, którą przygotowujemy w następujący sposób: mieszamy 3-4 łyżki soku z cytryny z cukrem pudrem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się