PRZEPISY

Karmelowe ciasto

Karmelowe ciasto

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Łagodne ciasto w sam raz do niedzielnej kawy.

przepis,fotoprzepis,skondensowane słodzone mleko,czekolada do gotowania,budyń karmelowy - proszek,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

Kategorie

Ciasta  

Składniki

Składniki

białko jajka

4

68

sztuki

kcal

budyń karmelowy - proszek

40

142

gramów

kcal

cukier kryształ

100

402

gramów

kcal

cukier puder

60

233

gramów

kcal

czekolada do gotowania

60

301

gramów

kcal

kakao proszek

10

31

gramów

kcal

masło

100

734

gramów

kcal

masło

0

??

kcal

mleko tłuste 3,5%

450

288

mililitrów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

40

139

gramów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

150

534

gramów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

0

??

kcal

proszek do pieczenia

5

4

gramów

kcal

skondensowane słodzone mleko

400

1296

gramów

kcal

żółtko jajka

4

228

sztuki

kcal

 

Przepis

1. 

skondensowane słodzone mleko 400 gramów

Skondensowane mleko gotujemy w wodzie, w garnku pod przykryciem przez dwie godziny. Następnie wylewamy wodę, ostrożnie wyciągamy puszkę i odstawiamy ją, aby wystygła. Można wykorzystać również gotowy produkt - karmelowe mleko skondensowane - które już gotować nie trzeba.

Skondensowane mleko gotujemy w wodzie, w garnku...

2. Korpus

czekolada do gotowania 60 gramów  masło 100 gramów

W wodnej kąpieli roztapiamy czekoladę z masłem i odstawiamy aby wystygła.

W wodnej kąpieli roztapiamy czekoladę z masłem...

3. 

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 60 gramów  kakao proszek 10 gramów

Żółtka mieszamy z cukrem i kakao.

Żółtka mieszamy z cukrem i kakao....

4. 

mleko tłuste 3,5% 50 mililitrów

Dodajemy ostygnięte rozpuszczone masło z czekoladą oraz mleko.

Dodajemy ostygnięte rozpuszczone masło z...

5. 

mąka luksusowa pszenna T550 150 gramów  proszek do pieczenia 5 gramów  masło  mąka luksusowa pszenna T550

Dodajemy mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia i ciasto wylewamy na małą, natłuszczoną i posypaną mąką blachę (20x30cm).

Dodajemy mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia...

6. 

Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do...

7. Karmelowy krem

mleko tłuste 3,5% 400 mililitrów  budyń karmelowy - proszek 40 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów

Z mleka, budyniu w proszku, mąki i skondensowanego karmelowego mleka gotujemy budyń.

Z mleka, budyniu w proszku, mąki i...

8. 

Budyń często mieszając ostudzamy.

Budyń często mieszając ostudzamy....

9. 

białko jajka 4 sztuki

Ubijamy gęstą pianę z białek.

Ubijamy gęstą pianę z białek....

10. 

cukier kryształ 100 gramów

Pianę przegotowujemy nad parą i dodajemy do niej cukier. Ilość cukru jest uzależniona od tego, jak bardzo słodki chcemy otrzymać krem.

Pianę przegotowujemy nad parą i dodajemy do niej...

11. 

Przegotowaną pianę z białek dodajemy do karmelowego budyniu.

Przegotowaną pianę z białek dodajemy do...

12. 

Na gładko ubity krem smarujemy na korpusie a potem odstawiamy go do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, aby stężał.

Na gładko ubity krem smarujemy na korpusie a...

13. 

Następnie ciasto dekorujemy roztopioną czekoladą i ponownie wkładamy na jakiś czas do lodówki. Potem kroimy i podajemy.

Następnie ciasto dekorujemy roztopioną...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się