Karmelowe ciasto

Łagodne ciasto w sam raz do niedzielnej kawy.
przepis,fotoprzepis,skondensowane słodzone mleko,czekolada do gotowania,budyń karmelowy - proszek,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta ›Składniki
Składniki
białko jajka | 4 68 | sztuki kcal | |
budyń karmelowy - proszek | 40 142 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 100 402 | gramów kcal | |
cukier puder | 60 233 | gramów kcal | |
czekolada do gotowania | 60 301 | gramów kcal | |
kakao proszek | 10 31 | gramów kcal | |
masło | 100 734 | gramów kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 450 288 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 40 139 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 150 534 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 0 ?? | kcal | |
proszek do pieczenia | 5 4 | gramów kcal | |
skondensowane słodzone mleko | 400 1296 | gramów kcal | |
żółtko jajka | 4 228 | sztuki kcal |
Przepis
1.
skondensowane słodzone mleko 400 gramów
Skondensowane mleko gotujemy w wodzie, w garnku pod przykryciem przez dwie godziny. Następnie wylewamy wodę, ostrożnie wyciągamy puszkę i odstawiamy ją, aby wystygła. Można wykorzystać również gotowy produkt - karmelowe mleko skondensowane - które już gotować nie trzeba.

2. Korpus
czekolada do gotowania 60 gramów • masło 100 gramów
W wodnej kąpieli roztapiamy czekoladę z masłem i odstawiamy aby wystygła.

3.
żółtko jajka 4 sztuki • cukier puder 60 gramów • kakao proszek 10 gramów
Żółtka mieszamy z cukrem i kakao.


5.
mąka luksusowa pszenna T550 150 gramów • proszek do pieczenia 5 gramów • masło • mąka luksusowa pszenna T550
Dodajemy mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia i ciasto wylewamy na małą, natłuszczoną i posypaną mąką blachę (20x30cm).

6.
Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

7. Karmelowy krem
mleko tłuste 3,5% 400 mililitrów • budyń karmelowy - proszek 40 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów
Z mleka, budyniu w proszku, mąki i skondensowanego karmelowego mleka gotujemy budyń.

8.
Budyń często mieszając ostudzamy.


10.
cukier kryształ 100 gramów
Pianę przegotowujemy nad parą i dodajemy do niej cukier. Ilość cukru jest uzależniona od tego, jak bardzo słodki chcemy otrzymać krem.

11.
Przegotowaną pianę z białek dodajemy do karmelowego budyniu.

12.
Na gładko ubity krem smarujemy na korpusie a potem odstawiamy go do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, aby stężał.

13.
Następnie ciasto dekorujemy roztopioną czekoladą i ponownie wkładamy na jakiś czas do lodówki. Potem kroimy i podajemy.

Smacznego!