Karmelowe ciasto
Łagodne ciasto w sam raz do niedzielnej kawy.
przepis,fotoprzepis,skondensowane słodzone mleko,czekolada do gotowania,budyń karmelowy - proszek,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 | sztuki | |
budyń karmelowy - proszek | 40 | gramów | |
cukier kryształ | 100 | gramów | |
cukier puder | 60 | gramów | |
czekolada do gotowania | 60 | gramów | |
kakao proszek | 10 | gramów | |
masło | 100 | gramów | |
masło | - | ||
mleko tłuste 3,5% | 450 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 40 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 150 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
proszek do pieczenia | 5 | gramów | |
skondensowane słodzone mleko | 400 | gramów | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
1.
skondensowane słodzone mleko 400 gramów
Skondensowane mleko gotujemy w wodzie, w garnku pod przykryciem przez dwie godziny. Następnie wylewamy wodę, ostrożnie wyciągamy puszkę i odstawiamy ją, aby wystygła. Można wykorzystać również gotowy produkt - karmelowe mleko skondensowane - które już gotować nie trzeba.
2. Korpus
czekolada do gotowania 60 gramów • masło 100 gramów
W wodnej kąpieli roztapiamy czekoladę z masłem i odstawiamy aby wystygła.
3.
żółtko jajka 4 sztuki • cukier puder 60 gramów • kakao proszek 10 gramów
Żółtka mieszamy z cukrem i kakao.
5.
mąka luksusowa pszenna T550 150 gramów • proszek do pieczenia 5 gramów • masło • mąka luksusowa pszenna T550
Dodajemy mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia i ciasto wylewamy na małą, natłuszczoną i posypaną mąką blachę (20x30cm).
6.
Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
7. Karmelowy krem
mleko tłuste 3,5% 400 mililitrów • budyń karmelowy - proszek 40 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów
Z mleka, budyniu w proszku, mąki i skondensowanego karmelowego mleka gotujemy budyń.
8.
Budyń często mieszając ostudzamy.
10.
cukier kryształ 100 gramów
Pianę przegotowujemy nad parą i dodajemy do niej cukier. Ilość cukru jest uzależniona od tego, jak bardzo słodki chcemy otrzymać krem.
11.
Przegotowaną pianę z białek dodajemy do karmelowego budyniu.
12.
Na gładko ubity krem smarujemy na korpusie a potem odstawiamy go do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, aby stężał.
13.
Następnie ciasto dekorujemy roztopioną czekoladą i ponownie wkładamy na jakiś czas do lodówki. Potem kroimy i podajemy.
Smacznego!