PRZEPISY

Jabłkowy chlebek

Jabłkowy chlebek

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Doskonałe ciasto na dni powszednie i świąteczne.

przepis,fotoprzepis,jabłka,czekolada do gotowania,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

wysoka

Składniki

Składniki

białko jajka

3

51

sztuki

kcal

cukier kryształ

100

402

gramów

kcal

czekolada do gotowania

100

501

gramów

kcal

jabłka

300

183

gramów

kcal

kakao proszek

2

31

łyżeczki

kcal

kasza manna

200

722

gramów

kcal

masło

0

??

kcal

masło

15

111

gramów

kcal

migdały płatki

0

??

kcal

mleko półtłuste 1,5%

50

24

mililitrów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

0

??

kcal

owoce kandyzowane mix

100

310

gramów

kcal

proszek do pieczenia

½

2

łyżeczki

kcal

żółtko jajka

3

171

sztuki

kcal

 

Przepis

1. 

jabłka 300 gramów

Jabłka obieramy i na drobno trzemy.

Jabłka obieramy i na drobno trzemy....

2. 

kasza manna 200 gramów

Zasypujemy je kaszą manną, mieszamy i na chwilę odstawiamy.

Zasypujemy je kaszą manną, mieszamy i na chwilę...

3. 

żółtko jajka 3 sztuki  cukier kryształ 100 gramów

Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z cukrem.

Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek....

4. 

mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów  kakao proszek 2 łyżeczki  proszek do pieczenia ½ łyżeczki

Do żółtek wlewamy mleko i mieszamy, dodajemy jajka z kaszą, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko dobrze mieszamy.

Do żółtek wlewamy mleko i mieszamy, dodajemy...

5. 

białko jajka 3 sztuki  masło  migdały płatki  mąka luksusowa pszenna T550

Z białek ubijamy gęstą pianę i dodajemy ją do ciasta. Prostokątną formę smarujemy masłem, posypujemy płatkami migdałów i mąką.

Z białek ubijamy gęstą pianę i dodajemy ją do...

6. 

owoce kandyzowane mix 100 gramów

Ciasto wlewamy do formy, dodajemy kandyzowane owoce które za pomocą widelca delikatnie do ciasta wgniatamy. Zamiast owoców możemy również do ciasta dodać rodzynki, albo nasiekane orzechy. Ewentualnie mieszankę tych składników.

Ciasto wlewamy do formy, dodajemy kandyzowane...

7. 

Chlebek pieczemy w temperaturze 175°C przez 35 minut.

Chlebek pieczemy w temperaturze 175°C przez 35...

8. Na dni powszednie...

Upieczone ciasto zostawiamy w formie do wystygnięcia a potem go wyciągamy. Kroimy i możemy podawać.

Upieczone ciasto zostawiamy w formie do...

9. Na dni świąteczne...

czekolada do gotowania 100 gramów  masło 15 gramów

Czekoladę roztapiamy w wodnej kąpieli z kawałkiem masła.

Czekoladę roztapiamy w wodnej kąpieli z...

10. 

Za pomocą pędzelka chleb smarujemy.

Za pomocą pędzelka chleb smarujemy....

11. 

migdały płatki

Po wierzchu posypujemy migdałowymi płatkami.

Po wierzchu posypujemy migdałowymi płatkami....

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się