swiatwemnie.pl

Jabłkowy chlebek

     

Doskonałe ciasto na dni powszednie i świąteczne.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

wysoka

 

Kategorie:    

 

1. 

jabłka 300 g

Jabłka obieramy i na drobno trzemy.

2. 

kasza manna 200 g

Zasypujemy je kaszą manną, mieszamy i na chwilę odstawiamy.

3. 

żółtko jajka 3 sztuki  cukier kryształ 100 g

Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z cukrem.

4. 

mleko półtłuste 1,5% 50 ml  kakao proszek 2 łyżeczki  proszek do pieczenia ½ łyżeczki

Do żółtek wlewamy mleko i mieszamy, dodajemy jajka z kaszą, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko dobrze mieszamy.

5. 

białko jajka 3 sztuki  masło  migdały płatki  mąka luksusowa pszenna T550

Z białek ubijamy gęstą pianę i dodajemy ją do ciasta. Prostokątną formę smarujemy masłem, posypujemy płatkami migdałów i mąką.

6. 

owoce kandyzowane mix 100 g

Ciasto wlewamy do formy, dodajemy kandyzowane owoce które za pomocą widelca delikatnie do ciasta wgniatamy. Zamiast owoców możemy również do ciasta dodać rodzynki, albo nasiekane orzechy. Ewentualnie mieszankę tych składników.

7. 

Chlebek pieczemy w temperaturze 175°C przez 35 minut.

8. Na dni powszednie...

Upieczone ciasto zostawiamy w formie do wystygnięcia a potem go wyciągamy. Kroimy i możemy podawać.

Na dni powszednie...

9. Na dni świąteczne...

czekolada do gotowania 100 g  masło 15 g

Czekoladę roztapiamy w wodnej kąpieli z kawałkiem masła.

Na dni świąteczne...

10. 

Za pomocą pędzelka chleb smarujemy.

11. 

migdały płatki

Po wierzchu posypujemy migdałowymi płatkami.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się