Jabłkowy chlebek

Doskonałe ciasto na dni powszednie i świąteczne.
przepis,fotoprzepis,jabłka,czekolada do gotowania,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (jesień) › Sezon - Jabłka (zima) › Jabłkowe ciasta ›Składniki
Składniki
białko jajka | 3 51 | sztuki kcal | |
cukier kryształ | 100 402 | gramów kcal | |
czekolada do gotowania | 100 501 | gramów kcal | |
jabłka | 300 183 | gramów kcal | |
kakao proszek | 2 31 | łyżeczki kcal | |
kasza manna | 200 722 | gramów kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
masło | 15 111 | gramów kcal | |
migdały płatki | 0 ?? | kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 50 24 | mililitrów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 0 ?? | kcal | |
owoce kandyzowane mix | 100 310 | gramów kcal | |
proszek do pieczenia | ½ 2 | łyżeczki kcal | |
żółtko jajka | 3 171 | sztuki kcal |
Przepis


3.
żółtko jajka 3 sztuki • cukier kryształ 100 gramów
Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z cukrem.

4.
mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów • kakao proszek 2 łyżeczki • proszek do pieczenia ½ łyżeczki
Do żółtek wlewamy mleko i mieszamy, dodajemy jajka z kaszą, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko dobrze mieszamy.

5.
białko jajka 3 sztuki • masło • migdały płatki • mąka luksusowa pszenna T550
Z białek ubijamy gęstą pianę i dodajemy ją do ciasta. Prostokątną formę smarujemy masłem, posypujemy płatkami migdałów i mąką.

6.
owoce kandyzowane mix 100 gramów
Ciasto wlewamy do formy, dodajemy kandyzowane owoce które za pomocą widelca delikatnie do ciasta wgniatamy. Zamiast owoców możemy również do ciasta dodać rodzynki, albo nasiekane orzechy. Ewentualnie mieszankę tych składników.

7.
Chlebek pieczemy w temperaturze 175°C przez 35 minut.

8. Na dni powszednie...
Upieczone ciasto zostawiamy w formie do wystygnięcia a potem go wyciągamy. Kroimy i możemy podawać.

9. Na dni świąteczne...
czekolada do gotowania 100 gramów • masło 15 gramów
Czekoladę roztapiamy w wodnej kąpieli z kawałkiem masła.

10.
Za pomocą pędzelka chleb smarujemy.


Smacznego!