PRZEPISY

Jabłkowy chlebek

Jabłkowy chlebek

Doskonałe ciasto na dni powszednie i świąteczne.

przepis,fotoprzepis,jabłka,czekolada do gotowania,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

białko jajka3sztuki
cukier kryształ100gramów
czekolada do gotowania100gramów
jabłka300gramów
kakao proszek2łyżeczki
kasza manna200gramów
masło-
masło15gramów
migdały płatki0
mleko półtłuste 1,5%50mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550-
owoce kandyzowane mix100gramów
proszek do pieczenia½łyżeczki
żółtko jajka3sztuki

 

Przepis

1. 

jabłka 300 gramów

Jabłka obieramy i na drobno trzemy.

2. 

kasza manna 200 gramów

Zasypujemy je kaszą manną, mieszamy i na chwilę odstawiamy.

3. 

żółtko jajka 3 sztuki  cukier kryształ 100 gramów

Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z cukrem.

4. 

mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów  kakao proszek 2 łyżeczki  proszek do pieczenia ½ łyżeczki

Do żółtek wlewamy mleko i mieszamy, dodajemy jajka z kaszą, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko dobrze mieszamy.

5. 

białko jajka 3 sztuki  masło  migdały płatki  mąka luksusowa pszenna T550

Z białek ubijamy gęstą pianę i dodajemy ją do ciasta. Prostokątną formę smarujemy masłem, posypujemy płatkami migdałów i mąką.

6. 

owoce kandyzowane mix 100 gramów

Ciasto wlewamy do formy, dodajemy kandyzowane owoce które za pomocą widelca delikatnie do ciasta wgniatamy. Zamiast owoców możemy również do ciasta dodać rodzynki, albo nasiekane orzechy. Ewentualnie mieszankę tych składników.

7. 

Chlebek pieczemy w temperaturze 175°C przez 35 minut.

8. Na dni powszednie...

Upieczone ciasto zostawiamy w formie do wystygnięcia a potem go wyciągamy. Kroimy i możemy podawać.

9. Na dni świąteczne...

czekolada do gotowania 100 gramów  masło 15 gramów

Czekoladę roztapiamy w wodnej kąpieli z kawałkiem masła.

10. 

Za pomocą pędzelka chleb smarujemy.

11. 

migdały płatki

Po wierzchu posypujemy migdałowymi płatkami.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się