swiatwemnie.pl

Serdelki na ciemnym piwie

     

Faszerowane serdelki w smacznym piwnym sosie. Prosta, syta, w przeszłości i tania kolacja :)

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

 

 

cebula400gramów
mielona czerwona papryka2łyżeczki
musztarda stołowa3łyżki
olej słonecznikowy100mililitrów
papryka200gramów
piwo ciemne200mililitrów
przecier pomidorowy200mililitrów
serdelki800gramów
sól1łyżeczka

1. 

serdelki 800 gramów

Osiem sztuk serdelek myjemy, przekrawamy wzdłuż i układamy na ciasno w naczyniu żaroodpornym.

2. 

cebula 400 gramów

Cebulę obieramy, przekrawamy na połowę i kroimy na ćwiartki.

3. 

papryka 200 gramów

Paprykę przekrawamy, oczyszczamy, myjemy i kroimy na długie paseczki.

4. 

Do nacięć w serdelkach wkładamy cebulę i paprykę.

5. 

Resztę cebuli rozsypujemy na serdelkach.

6. 

musztarda stołowa 3 łyżki  olej słonecznikowy 100 mililitrów

W misce mieszamy musztardę z olejem.

7. 

przecier pomidorowy 200 mililitrów

Dodajemy przecier pomidorowy albo keczup.

8. 

sól 1 łyżeczka  mielona czerwona papryka 2 łyżeczki  piwo ciemne 200 mililitrów

Dodajemy sól, mieloną czerwoną paprykę i wlewamy piwo. Dobrze mieszamy.

9. 

Dwie trzecie sosu polewamy po serdelkach.

10. 

Naczynie zamykamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180°C i zapiekamy przez 35 minut.

11. 

Po wymienionym czasie naczynie odkrywamy i polewamy serdelki resztą sosu. Zapiekamy przez 15 minut w temperaturze 220°C.

12. 

Serwujemy ciepłe ze świeżym chlebkiem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się