Serdelki na ciemnym piwie
![Serdelki na ciemnym piwie](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001273/img_pl_4x3/serdelki-na-ciemnym-piwie_00180.jpg)
Faszerowane serdelki w smacznym piwnym sosie. Prosta, syta, w przeszłości i tania kolacja :)
przepis,fotoprzepis,serdelki,piwo ciemne,Słone przekąski,Bezglutenowe
Słone przekąski
Składniki
Składniki
cebula | 400 | gramów | |
mielona czerwona papryka | 2 | łyżeczki | |
musztarda stołowa | 3 | łyżki | |
olej słonecznikowy | 100 | mililitrów | |
papryka | 200 | gramów | |
piwo ciemne | 200 | mililitrów | |
przecier pomidorowy | 200 | mililitrów | |
serdelki | 800 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka |
Przepis
1.
serdelki 800 gramów
Osiem sztuk serdelek myjemy, przekrawamy wzdłuż i układamy na ciasno w naczyniu żaroodpornym.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001273/small/IMG_5874.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001273/small/IMG_5873.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001273/small/IMG_5871.jpg)
4.
Do nacięć w serdelkach wkładamy cebulę i paprykę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001273/small/IMG_5879.jpg)
5.
Resztę cebuli rozsypujemy na serdelkach.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001273/small/IMG_5881.jpg)
6.
musztarda stołowa 3 łyżki • olej słonecznikowy 100 mililitrów
W misce mieszamy musztardę z olejem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001273/small/IMG_5883.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001273/small/IMG_5884.jpg)
8.
sól 1 łyżeczka • mielona czerwona papryka 2 łyżeczki • piwo ciemne 200 mililitrów
Dodajemy sól, mieloną czerwoną paprykę i wlewamy piwo. Dobrze mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001273/small/IMG_5885.jpg)
9.
Dwie trzecie sosu polewamy po serdelkach.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001273/small/IMG_5887.jpg)
10.
Naczynie zamykamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180°C i zapiekamy przez 35 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001273/small/IMG_5891.jpg)
11.
Po wymienionym czasie naczynie odkrywamy i polewamy serdelki resztą sosu. Zapiekamy przez 15 minut w temperaturze 220°C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001273/small/IMG_5890.jpg)
12.
Serwujemy ciepłe ze świeżym chlebkiem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001273/small/IMG_5897.jpg)
Smacznego!