swiatwemnie.pl

Serdelki na ciemnym piwie

     

Faszerowane serdelki w smacznym piwnym sosie. Prosta, syta, w przeszłości i tania kolacja :)

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

 

 

Cebula400gramów
Mielona czerwona papryka2łyżeczki
Musztarda stołowa3łyżki
Olej słonecznikowy100mililitrów
Papryka200gramów
Piwo ciemne200mililitrów
Przecier pomidorowy200mililitrów
Serdelki800gramów
Sól1łyżeczka

1. 

serdelki 800 g

Osiem sztuk serdelek myjemy, przekrawamy wzdłuż i układamy na ciasno w naczyniu żaroodpornym.

2. 

cebula 400 g

Cebulę obieramy, przekrawamy na połowę i kroimy na ćwiartki.

3. 

papryka 200 g

Paprykę przekrawamy, oczyszczamy, myjemy i kroimy na długie paseczki.

4. 

Do nacięć w serdelkach wkładamy cebulę i paprykę.

5. 

Resztę cebuli rozsypujemy na serdelkach.

6. 

musztarda stołowa 3 łyżki  olej słonecznikowy 100 ml

W misce mieszamy musztardę z olejem.

7. 

przecier pomidorowy 200 ml

Dodajemy przecier pomidorowy albo keczup.

8. 

sól 1 łyżeczka  mielona czerwona papryka 2 łyżeczki  piwo ciemne 200 ml

Dodajemy sól, mieloną czerwoną paprykę i wlewamy piwo. Dobrze mieszamy.

9. 

Dwie trzecie sosu polewamy po serdelkach.

10. 

Naczynie zamykamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180°C i zapiekamy przez 35 minut.

11. 

Po wymienionym czasie naczynie odkrywamy i polewamy serdelki resztą sosu. Zapiekamy przez 15 minut w temperaturze 220°C.

12. 

Serwujemy ciepłe ze świeżym chlebkiem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się