swiatwemnie.pl

Jajeczny warzywny salceson

    

Ulubiony wielkanocny smakołyk.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

1. 

brokuły 100 gramów  jajka kurze 4 sztuki

Brokuły rozdzielamy na różyczki i w słonej wodzie gotujemy. Wystudzamy i kroimy na drobno. Jajka gotujemy na twardo, wystudzamy i obieramy.

2. 

sterylizowana mieszanka (marchewka z groszkiem) 100 gramów  papryczka pepperoni 5 gramów  ogórek konserwowy 50 gramów  papryka konserwowa odmiany kapia 75 gramów

Ogórki i paprykę kroimy na kostki i wkładamy do miski. Dodajemy odcedzoną marchewkę z groszkiem i na drobno pokrojoną papryczkę pepperoni.

3. 

Dodajemy jajka pokrojone na kostki albo przeciśnięte przez siteczko sałatkowe.

4. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 100 gramów  majonez 100 gramów  musztarda stołowa 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  sól ½ łyżeczki

Śmietanę mieszamy z majonezem, musztardą, solą i pieprzem.

5. 

żelatyna spożywcza 40 gramów  woda 225 mililitrów  ocet 20 mililitrów  cukier kryształ 5 gramów  sól ¼ łyżeczki

Z ogórków zlewamy 250 ml zalewy (albo przygotowujemy sobie zalewę z wymienionych składników) i wsypujemy żelatynę, gotujemy według przepisu na opakowaniu.

6. 

Do śmietankowo-majonezowego sosu dodajemy najpierw parę łyżek rozpuszczonej żelatyny, potem dodajemy resztę.

7. 

Sos dolewamy do warzyw, mieszamy i dodajemy na drobno pokrojone brokuły.

8. 

Foremki wykładamy folią spożywczą i napełniamy salcesonową masą.

9. 

Napełnione foremki odstawiamy do lodówki do stężenia.

10. 

Po stężeniu przewracamy, usuwamy folię i kroimy na mniejsze porcje.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się