Jajeczny warzywny salceson
![Jajeczny warzywny salceson](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001216/img_pl_4x3/jajeczny-warzywny-salceson_00180.jpg)
Ulubiony wielkanocny smakołyk.
przepis,fotoprzepis,żelatyna spożywcza,jajka kurze,Słone przekąski,Wielkanoc,Bezglutenowe
Słone przekąski
Składniki
Składniki
brokuły | 100 | gramów | |
cukier kryształ | 5 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 100 | gramów | |
majonez | 100 | gramów | |
musztarda stołowa | 1 | łyżeczka | |
ocet | 20 | mililitrów | |
ogórek konserwowy | 50 | gramów | |
papryczka pepperoni | 5 | gramów | |
papryka konserwowa odmiany kapia | 75 | gramów | |
sterylizowana mieszanka (marchewka z groszkiem) | 100 | gramów | |
sól | ¾ | łyżeczki | |
woda | 225 | mililitrów | |
żelatyna spożywcza | 40 | gramów |
Przepis
1.
brokuły 100 gramów • jajka kurze 4 sztuki
Brokuły rozdzielamy na różyczki i w słonej wodzie gotujemy. Wystudzamy i kroimy na drobno. Jajka gotujemy na twardo, wystudzamy i obieramy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001216/small/IMG_3154.jpg)
2.
sterylizowana mieszanka (marchewka z groszkiem) 100 gramów • papryczka pepperoni 5 gramów • ogórek konserwowy 50 gramów • papryka konserwowa odmiany kapia 75 gramów
Ogórki i paprykę kroimy na kostki i wkładamy do miski. Dodajemy odcedzoną marchewkę z groszkiem i na drobno pokrojoną papryczkę pepperoni.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001216/small/IMG_3149.jpg)
3.
Dodajemy jajka pokrojone na kostki albo przeciśnięte przez siteczko sałatkowe.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001216/small/IMG_3152.jpg)
4.
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 100 gramów • majonez 100 gramów • musztarda stołowa 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • sól ½ łyżeczki
Śmietanę mieszamy z majonezem, musztardą, solą i pieprzem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001216/small/IMG_3155.jpg)
5.
żelatyna spożywcza 40 gramów • woda 225 mililitrów • ocet 20 mililitrów • cukier kryształ 5 gramów • sól ¼ łyżeczki
Z ogórków zlewamy 250 ml zalewy (albo przygotowujemy sobie zalewę z wymienionych składników) i wsypujemy żelatynę, gotujemy według przepisu na opakowaniu.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001216/small/IMG_3159.jpg)
6.
Do śmietankowo-majonezowego sosu dodajemy najpierw parę łyżek rozpuszczonej żelatyny, potem dodajemy resztę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001216/small/IMG_3160.jpg)
7.
Sos dolewamy do warzyw, mieszamy i dodajemy na drobno pokrojone brokuły.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001216/small/IMG_3158.jpg)
8.
Foremki wykładamy folią spożywczą i napełniamy salcesonową masą.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001216/small/IMG_3168.jpg)
9.
Napełnione foremki odstawiamy do lodówki do stężenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001216/small/IMG_3170.jpg)
10.
Po stężeniu przewracamy, usuwamy folię i kroimy na mniejsze porcje.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001216/small/IMG_3389.jpg)
Smacznego!