Selerowa sałatka z koniakiem

Coś naprawdę tylko dla panów :)
przepis,fotoprzepis,seler,jabłka,ser pleśniowy typu Lazur,koniak,Sałatki warzywne,Bezglutenowe
Sałatki warzywne
Pichcił
Ilość porcji
6
Masa porcji
157 g
Energia porcji
299 kcal
Czas przygotowania
45 min.
Trudność
niska
Kategorie
Sałatki warzywne › Bezglutenowe › Sezon - Jabłka (jesień) › Sezon - Jabłka (zima) › Sezon - Seler ›Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
jabłka | 150 92 | gramów kcal | |
koniak | 3 108 | łyżki kcal | |
mielone orzechy włoskie | 60 405 | gramów kcal | |
oliwa | 2 264 | łyżki kcal | |
seler | 400 200 | gramów kcal | |
ser Parmezan | 60 236 | gramów kcal | |
ser pleśniowy typu Lazur | 125 478 | gramów kcal | |
sok z cytryny | 15 4 | mililitrów kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 50 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
seler 400 gramów • jabłka 150 gramów • woda 50 mililitrów • sok z cytryny 15 mililitrów • sól ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki
Selera obieramy, myjemy i na drobno trzemy. Jabłka obieramy i też na drobno trzemy. Zalewamy zalewą z wody, soli i pieprzu. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy.



4.
oliwa 2 łyżki • koniak 3 łyżki
Ser i orzechy dodajemy do sałatki. Wlewamy olej i koniak, mieszamy.

5.
ser Parmezan 60 gramów
Na koniec dodajemy starty parmezan. Sałatkę odstawiamy na jeden dzień. Przed podaniem możemy według smaku dodać troszkę majonezu.

Smacznego!