Selerowa sałatka z koniakiem
Coś naprawdę tylko dla panów :)
przepis,fotoprzepis,seler,jabłka,ser pleśniowy typu Lazur,koniak,Sałatki warzywne,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Sałatki warzywne
Kategorie
Sałatki warzywne › Bezglutenowe › Sezonowe przepisy › Sezon - Seler › Sezon - Jabłka (zima) › Sezon - Jabłka (jesień) ›
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
jabłka | 150 | gramów | |
koniak | 3 | łyżki | |
mielone orzechy włoskie | 60 | gramów | |
oliwa | 2 | łyżki | |
seler | 400 | gramów | |
ser Parmezan | 60 | gramów | |
ser pleśniowy typu Lazur | 125 | gramów | |
sok z cytryny | 15 | mililitrów | |
sól | ½ | łyżeczki | |
woda | 50 | mililitrów |
Przepis
1.
seler 400 gramów • jabłka 150 gramów • woda 50 mililitrów • sok z cytryny 15 mililitrów • sól ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki
Selera obieramy, myjemy i na drobno trzemy. Jabłka obieramy i też na drobno trzemy. Zalewamy zalewą z wody, soli i pieprzu. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
4.
oliwa 2 łyżki • koniak 3 łyżki
Ser i orzechy dodajemy do sałatki. Wlewamy olej i koniak, mieszamy.
5.
ser Parmezan 60 gramów
Na koniec dodajemy starty parmezan. Sałatkę odstawiamy na jeden dzień. Przed podaniem możemy według smaku dodać troszkę majonezu.
Smacznego!