Tort jabłkowo-orzechowy
Wspaniały tort z orzechowym korpusem, jabłkowym nadzieniem, bitą śmietaną oraz posypką z mielonych migdałów.
przepis,fotoprzepis,orzechy laskowe rozdrobnione,migdały mielone,jabłka,Torty,Sezonowe przepisy
Torty
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 | sztuki | |
cukier puder | 250 | gramów | |
cukier trzcinowy | 100 | gramów | |
cynamon mielony | ½ | łyżeczki | |
dżem morelowy | 2 | łyżki | |
imbir mielony | ½ | łyżeczki | |
jabłka | 600 | gramów | |
masło | - | ||
mielony kardamon | ¼ | łyżeczki | |
migdały mielone | 60 | gramów | |
migdały płatki | 3 | łyżki | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 200 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
orzechy laskowe rozdrobnione | 60 | gramów | |
proszek do pieczenia | 10 | gramów | |
sok z cytryny | 1 | łyżka | |
sól | 1 | szczypta | |
woda | 300 | mililitrów | |
śmietan-fix | 2 | opakowania | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 500 | mililitrów | |
żelatyna spożywcza | 10 | gramów | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis


.jpg)

5.
mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów • proszek do pieczenia 10 gramów
...mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy.

6.
Na końcu delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.

7.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Ciasto nalewamy do formy na tort (średnica 24 cm) wysmarowanej masłem i posypanej mąką.

8.
Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 180 °C.


10.
sok z cytryny 1 łyżka • cukier trzcinowy 100 gramów • cynamon mielony ½ łyżeczki • mielony kardamon ¼ łyżeczki • imbir mielony ½ łyżeczki
Wkładamy je do garnka, polewamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier oraz przyprawy. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i jeszcze krótko gotujemy (jabłka muszą tylko trochę zmięknąć, nie mogą się rozgotować na papkę). Odstawiamy do ostudzenia na temperaturę pokojową.

11.
woda 150 mililitrów • żelatyna spożywcza 10 gramów
W wodzie rozpuszczamy i podgrzewamy żelatynę (postępujemy według instrukcji na opakowaniu). Żelatynę dodajemy do stygnących jabłek.

12.
Korpus kroimy na połowę.

13.
Na dolną część równomiernie rozsmarowujemy jabłkowe nadzienie i wygładzamy.


15.
Górną część korpusu kładziemy na dolną tak, aby złączyło się nadzienie z dżemem.

16.
śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów • śmietan-fix 2 opakowania
Ze śmietany ubijamy gęstą pianę i dodajemy śmietan-fix. Pianę smarujemy na wierzch tortu.


18.
Zostawiamy na przynajmniej 4 godziny tężeć w chłodzie. Następnie kroimy na porcje i możemy serwować.

Smacznego!