swiatwemnie.pl

Tort jabłkowo-orzechowy

    

Wspaniały tort z orzechowym korpusem, jabłkowym nadzieniem, bitą śmietaną oraz posypką z mielonych migdałów.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

 

 

1. 

białko jajka 4 sztuki  sól 1 szczypta

Z białek ubijamy gęstą pianę.

2. 

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 250 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

3. 

woda 150 mililitrów

Dodajemy wodę.

4. 

orzechy laskowe rozdrobnione 60 gramów  migdały mielone 60 gramów

Dodajemy mielone bakalie,...

5. 

mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów  proszek do pieczenia 10 gramów

...mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy.

6. 

Na końcu delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.

7. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto nalewamy do formy na tort (średnica 24 cm) wysmarowanej masłem i posypanej mąką.

8. 

Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 180 °C.

9. 

jabłka 600 gramów

Jabłka obieramy i na tarce trzemy na grubo.

10. 

sok z cytryny 1 łyżka  cukier trzcinowy 100 gramów  cynamon mielony ½ łyżeczki  mielony kardamon ¼ łyżeczki  imbir mielony ½ łyżeczki

Wkładamy je do garnka, polewamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier oraz przyprawy. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i jeszcze krótko gotujemy (jabłka muszą tylko trochę zmięknąć, nie mogą się rozgotować na papkę). Odstawiamy do ostudzenia na temperaturę pokojową.

11. 

woda 150 mililitrów  żelatyna spożywcza 10 gramów

W wodzie rozpuszczamy i podgrzewamy żelatynę (postępujemy według instrukcji na opakowaniu). Żelatynę dodajemy do stygnących jabłek.

12. 

Korpus kroimy na połowę.

13. 

Na dolną część równomiernie rozsmarowujemy jabłkowe nadzienie i wygładzamy.

14. 

dżem morelowy 2 łyżki

Górną cześć smarujemy dżemem.

15. 

Górną część korpusu kładziemy na dolną tak, aby złączyło się nadzienie z dżemem.

16. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów  śmietan-fix 2 opakowania

Ze śmietany ubijamy gęstą pianę i dodajemy śmietan-fix. Pianę smarujemy na wierzch tortu.

17. 

migdały płatki 3 łyżki

Migdały prażymy na sucho oraz posypujemy nimi bitą śmietanę.

18. 

Zostawiamy na przynajmniej 4 godziny tężeć w chłodzie. Następnie kroimy na porcje i możemy serwować.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się