PRZEPISY

Tort jabłkowo-orzechowy

Tort jabłkowo-orzechowy

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Wspaniały tort z orzechowym korpusem, jabłkowym nadzieniem, bitą śmietaną oraz posypką z mielonych migdałów.

przepis,fotoprzepis,orzechy laskowe rozdrobnione,migdały mielone,jabłka,Torty,Sezonowe przepisy

Torty

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

białko jajka

4

68

sztuki

kcal

cukier puder

250

970

gramów

kcal

cukier trzcinowy

100

396

gramów

kcal

cynamon mielony

½

7

łyżeczki

kcal

dżem morelowy

2

72

łyżki

kcal

imbir mielony

½

3

łyżeczki

kcal

jabłka

600

366

gramów

kcal

masło

0

??

kcal

mielony kardamon

¼

5

łyżeczki

kcal

migdały mielone

60

346

gramów

kcal

migdały płatki

3

281

łyżki

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

200

712

gramów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

0

??

kcal

orzechy laskowe rozdrobnione

60

388

gramów

kcal

proszek do pieczenia

10

8

gramów

kcal

sok z cytryny

1

4

łyżka

kcal

sól

1

0

szczypta

kcal

woda

300

0

mililitrów

kcal

śmietan-fix

2

??

opakowania

kcal

śmietana do ubijania (30-33%)

500

1555

mililitrów

kcal

żelatyna spożywcza

10

36

gramów

kcal

żółtko jajka

4

228

sztuki

kcal

 

Przepis

1. 

białko jajka 4 sztuki  sól 1 szczypta

Z białek ubijamy gęstą pianę.

Z białek ubijamy gęstą pianę....

2. 

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 250 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

Żółtka i cukier ubijamy na pianę....

3. 

woda 150 mililitrów

Dodajemy wodę.

Dodajemy wodę....

4. 

orzechy laskowe rozdrobnione 60 gramów  migdały mielone 60 gramów

Dodajemy mielone bakalie,...

Dodajemy mielone bakalie,......

5. 

mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów  proszek do pieczenia 10 gramów

...mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy.

...mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i...

6. 

Na końcu delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.

Na końcu delikatnie dodajemy ubitą pianę z...

7. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto nalewamy do formy na tort (średnica 24 cm) wysmarowanej masłem i posypanej mąką.

Ciasto nalewamy do formy na tort (średnica 24 cm)...

8. 

Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 180 °C.

Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 180 °C....

9. 

jabłka 600 gramów

Jabłka obieramy i na tarce trzemy na grubo.

Jabłka obieramy i na tarce trzemy na grubo....

10. 

sok z cytryny 1 łyżka  cukier trzcinowy 100 gramów  cynamon mielony ½ łyżeczki  mielony kardamon ¼ łyżeczki  imbir mielony ½ łyżeczki

Wkładamy je do garnka, polewamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier oraz przyprawy. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i jeszcze krótko gotujemy (jabłka muszą tylko trochę zmięknąć, nie mogą się rozgotować na papkę). Odstawiamy do ostudzenia na temperaturę pokojową.

Wkładamy je do garnka, polewamy sokiem z cytryny,...

11. 

woda 150 mililitrów  żelatyna spożywcza 10 gramów

W wodzie rozpuszczamy i podgrzewamy żelatynę (postępujemy według instrukcji na opakowaniu). Żelatynę dodajemy do stygnących jabłek.

W wodzie rozpuszczamy i podgrzewamy żelatynę...

12. 

Korpus kroimy na połowę.

Korpus kroimy na połowę....

13. 

Na dolną część równomiernie rozsmarowujemy jabłkowe nadzienie i wygładzamy.

Na dolną część równomiernie rozsmarowujemy...

14. 

dżem morelowy 2 łyżki

Górną cześć smarujemy dżemem.

Górną cześć smarujemy dżemem....

15. 

Górną część korpusu kładziemy na dolną tak, aby złączyło się nadzienie z dżemem.

Górną część korpusu kładziemy na dolną tak,...

16. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów  śmietan-fix 2 opakowania

Ze śmietany ubijamy gęstą pianę i dodajemy śmietan-fix. Pianę smarujemy na wierzch tortu.

Ze śmietany ubijamy gęstą pianę i dodajemy...

17. 

migdały płatki 3 łyżki

Migdały prażymy na sucho oraz posypujemy nimi bitą śmietanę.

Migdały prażymy na sucho oraz posypujemy nimi...

18. 

Zostawiamy na przynajmniej 4 godziny tężeć w chłodzie. Następnie kroimy na porcje i możemy serwować.

Zostawiamy na przynajmniej 4 godziny tężeć w...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się