swiatwemnie.pl

Jabłkowe muffiny z miodem i stewią

    

Delikatne muffiny bez cukru, z jabłkami z cytrynowym sokiem.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

 

Stewia - proszek-
Stewia - świeża10gramów
jabłka250gramów
mak2łyżki
masło75gramów
miód2łyżki
mleko tłuste 3,5%50mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750200gramów
proszek do pieczenia7gramów
skórka z cytryny1łyżeczka
sok z cytryny2łyżki

1. 

Stewia - świeża 10 gramów

Stewię natniemy ...

2. 

mleko tłuste 3,5% 50 mililitrów  miód 2 łyżki

... i siekamy w kuchennym siekaczu. Dolewamy do niej mleko, dodajemy miód i w siekaczu miksujemy.

3. 

jabłka 250 gramów  sok z cytryny 2 łyżki

Jabłka obieramy, kroimy na drobne kostki i polewamy sokiem z cytryny.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów  proszek do pieczenia 7 gramów  masło 75 gramów  skórka z cytryny 1 łyżeczka  mak 2 łyżki

Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dolewamy stewię z mlekiem, roztopione masło, dodajemy startą cytrynową skórkę i mak. Wyrabiamy półpłynne ciasto.

5. 

Za pomocą łyżki do lodów wkładamy ciasto do silikonowych foremek na muffiny. Do każdej formy jedną łyżkę. Ciasto możemy nakładać też za pomocą zwykłej łyżki do 2/3 formy.

6. 

Na ciasto kładziemy i równomiernie rozdzielamy przygotowane jabłka.

7. 

Stewia - proszek

Muffiny pieczemy w rozgrzanym piekarniku. Pieczemy 25 minut w temperaturze około 180-190°C. Czy są gotowe sprawdzamy tak, że wbijamy do nich wykałaczkę. Po wyciągnięciu jej koniec musi być suchy, nie lepiący się. Upieczone muffiny delikatnie posypujemy przesianą stewią w proszku.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się