swiatwemnie.pl

Jabłkowe muffiny z miodem i stewią

Delikatne muffiny bez cukru, z jabłkami z cytrynowym sokiem.

 

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 45 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Jabłka250gramów
Mak2łyżki
Masło75gramów
Miód2łyżki
Mleko tłuste 3,5%50mililitrów
Mąka chlebowa pszenna t750200gramów
Proszek do pieczenia7gramów
Skórka z cytryny1łyżeczka
Sok z cytryny2łyżki
Stewia - proszek
Stewia - świeża10gramów

1. 

Stewia - świeża 10 g

Stewię natniemy ...

2. 

mleko tłuste 3,5% 50 ml  miód 2 łyżki

... i siekamy w kuchennym siekaczu. Dolewamy do niej mleko, dodajemy miód i w siekaczu miksujemy.

3. 

jabłka 250 g  sok z cytryny 2 łyżki

Jabłka obieramy, kroimy na drobne kostki i polewamy sokiem z cytryny.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 g  proszek do pieczenia 7 g  masło 75 g  skórka z cytryny 1 łyżeczka  mak 2 łyżki

Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dolewamy stewię z mlekiem, roztopione masło, dodajemy startą cytrynową skórkę i mak. Wyrabiamy półpłynne ciasto.

5. 

Za pomocą łyżki do lodów wkładamy ciasto do silikonowych foremek na muffiny. Do każdej formy jedną łyżkę. Ciasto możemy nakładać też za pomocą zwykłej łyżki do 2/3 formy.

6. 

Na ciasto kładziemy i równomiernie rozdzielamy przygotowane jabłka.

7. 

Stewia - proszek

Muffiny pieczemy w rozgrzanym piekarniku. Pieczemy 25 minut w temperaturze około 180-190°C. Czy są gotowe sprawdzamy tak, że wbijamy do nich wykałaczkę. Po wyciągnięciu jej koniec musi być suchy, nie lepiący się. Upieczone muffiny delikatnie posypujemy przesianą stewią w proszku.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się