Jabłkowe muffiny z miodem i stewią
Delikatne muffiny bez cukru, z jabłkami z cytrynowym sokiem.
przepis,fotoprzepis,jabłka,Muffiny,Sezonowe przepisy
Muffiny
Kategorie
Muffiny › Sezonowe przepisy › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (jesień) › Sezon - Jabłka (zima) ›
Składniki
Składniki
Stewia - proszek | - | ||
Stewia - świeża | 10 | gramów | |
jabłka | 250 | gramów | |
mak | 2 | łyżki | |
masło | 75 | gramów | |
miód | 2 | łyżki | |
mleko tłuste 3,5% | 50 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 | gramów | |
proszek do pieczenia | 7 | gramów | |
skórka z cytryny | 1 | łyżeczka | |
sok z cytryny | 2 | łyżki |
Przepis
2.
mleko tłuste 3,5% 50 mililitrów • miód 2 łyżki
... i siekamy w kuchennym siekaczu. Dolewamy do niej mleko, dodajemy miód i w siekaczu miksujemy.
3.
jabłka 250 gramów • sok z cytryny 2 łyżki
Jabłka obieramy, kroimy na drobne kostki i polewamy sokiem z cytryny.
4.
mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów • proszek do pieczenia 7 gramów • masło 75 gramów • skórka z cytryny 1 łyżeczka • mak 2 łyżki
Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dolewamy stewię z mlekiem, roztopione masło, dodajemy startą cytrynową skórkę i mak. Wyrabiamy półpłynne ciasto.
5.
Za pomocą łyżki do lodów wkładamy ciasto do silikonowych foremek na muffiny. Do każdej formy jedną łyżkę. Ciasto możemy nakładać też za pomocą zwykłej łyżki do 2/3 formy.
6.
Na ciasto kładziemy i równomiernie rozdzielamy przygotowane jabłka.
7.
Muffiny pieczemy w rozgrzanym piekarniku. Pieczemy 25 minut w temperaturze około 180-190°C. Czy są gotowe sprawdzamy tak, że wbijamy do nich wykałaczkę. Po wyciągnięciu jej koniec musi być suchy, nie lepiący się. Upieczone muffiny delikatnie posypujemy przesianą stewią w proszku.
Smacznego!