PRZEPISY

Ciasto Hrabina

Ciasto Hrabina

Ulubione jabłkowe ciasto.

przepis,fotoprzepis,jabłka,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

białko jajka4sztuki
cukier kryształ2łyżki
cukier puder180gramów
cynamon mielony2łyżeczki
jabłka1kilogram
masło200gramów
mleko tłuste 3,5%2łyżki
mąka luksusowa pszenna T550500gramów
orzechy włoskie-
proszek do pieczenia2łyżeczki
rodzynki-
żółtko jajka4sztuki

 

Przepis

1. 

mąka luksusowa pszenna T550 500 gramów  proszek do pieczenia 2 łyżeczki  masło 200 gramów  cukier puder 180 gramów  żółtko jajka 4 sztuki  mleko tłuste 3,5% 2 łyżki

Z mąki, proszku do pieczenia, miękkiego masła, cukru, żółtek i mleka wyrabiamy ciasto i odkładamy do lodówki do stężenia.

2. 

Ciasto wyciągamy z lodówki i jedną trzecią z niego odkrawamy i wkładamy ponownie do lodówki.

3. 

Resztę ciasta rozwałkowujemy na blasze, delikatnie je rozkładamy i troszkę ugniatamy brzegi.

4. 

jabłka 1 kilogram

Jabłka obieramy i trzemy na grubo. Delikatnie je wyciskamy i rozkładamy na cieście.

5. 

cukier kryształ 2 łyżki  cynamon mielony 2 łyżeczki  rodzynki  orzechy włoskie

Jabłka posypujemy cukrem i cynamonem. Możemy dodać też rodzynki i pokrojone orzechy.

6. 

białko jajka 4 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę ...

7. 

... i smarujemy ją na jabłkach.

8. 

Na pianę na grubej tarce starte ciasto z lodówki.

9. 

Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku. Pieczemy około 30 minut w temperaturze około 180°C.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie