swiatwemnie.pl

Surówka z buraczków ćwikłowych z chrzanem i jabłkiem

Dzięki dużej zawartości chrzanu bardzo ostra i pikantna surówka pełna produktów prozdrowotnych. Nadająca się jako dodatek do potraw zwłaszcza w okresach grypy.

 

Ilość porcji: 3

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Burak ćwikłowy300gramów
Chrzan świeży -korzeń40gramów
Jabłka200gramów
Miód30gramów
Sok z cytryny30mililitrów
Woda50mililitrów

1. 

burak ćwikłowy 300 g

Ćwikłę myjemy i gotujemy do miękkości.

2. 

jabłka 200 g  chrzan świeży -korzeń 40 g

Wystudzoną ćwikłę obieramy i kroimy na plasterki. Obieramy jabłka i chrzan.

3. 

Chrzan na drobno trzemy (mamy go około 1,5 łyżki) i dajemy do miski.

4. 

Połowę jabłek trzemy na bardzo drobno i dodajemy do chrzanu, mieszamy.

5. 

miód 30 g  woda 50 ml  sok z cytryny 30 ml

Dodajemy ćwikłę. W misce z wodą rozpuszczamy miód i dodajemy świeży sok z cytryny.

6. 

Drugą połowę jabłek trzemy na grubo, dodajemy do miski z ćwikłą.

7. 

Dolewamy miodowo-cytronową zalewę i dobrze mieszamy.

8. 

Podajemy ozdobioną słodkim listkiem stewii.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się