Rolada z jajkiem
![Rolada z jajkiem](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001256/img_pl_4x3/rolada-z-jajkiem_00180.jpg)
Prosta faszerowana rolada, którą można podawać ze strączkowymi warzywami na gęsto i sosami. Smakuje też dobrze z ziemniaczanym puree, lub gotowanymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym.
przepis,fotoprzepis,jajka kurze,jajka kurze,wieprzowe mięso mielone,Wieprzowina
Wieprzowina
Kategorie
Wieprzowina
Składniki
Składniki
biała podłużna bułka | 1 | sztuka | |
bułka tarta | 50 | gramów | |
bułka tarta | - | ||
cebula | 70 | gramów | |
czosnek | 4 | ząbki | |
jajka kurze | 6 | sztuk | |
mleko półtłuste 1,5% | 50 | mililitrów | |
olej słonecznikowy | 80 | mililitrów | |
sól | 1.5 | łyżeczki | |
wieprzowe mięso mielone | 800 | gramów |
Przepis
1.
jajka kurze 4 sztuki • biała podłużna bułka 1 sztuka • mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów
Jajka gotujemy na twardo, wystudzamy i obieramy. Rogal na drobno kroimy i zalewamy mlekiem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001256/small/IMG_4957.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001256/small/IMG_4958.jpg)
3.
wieprzowe mięso mielone 800 gramów • jajka kurze 2 sztuki • sól 1.5 łyżeczki • czosnek 4 ząbki
Dodajemy mięso, surowe jajka, sól i oczyszczony przeciśnięty czosnek. Ponownie dobrze, najlepiej ręką, mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001256/small/IMG_4960.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001256/small/IMG_4961.jpg)
5.
Na deskę wysypujemy trochę bułki tartej. Rozkładamy na niej mięsną masę. Przez środek układamy jajka na twardo.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001256/small/IMG_4967.jpg)
6.
Jajka zapakowujemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001256/small/IMG_4970.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001256/small/IMG_4972.jpg)
8.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180-190°C przykryte 40 minut, potem odkrywamy i jeszcze dopiekamy 20 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001256/small/IMG_4976.jpg)
Smacznego!