Rolada z jajkiem

Prosta faszerowana rolada, którą można podawać ze strączkowymi warzywami na gęsto i sosami. Smakuje też dobrze z ziemniaczanym puree, lub gotowanymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym.
przepis,fotoprzepis,jajka kurze,jajka kurze,wieprzowe mięso mielone,Wieprzowina
Wieprzowina
Kategorie
Wieprzowina ›Składniki
Składniki
biała podłużna bułka | 1 ?? | sztuka kcal | |
bułka tarta | 50 187 | gramów kcal | |
bułka tarta | 0 ?? | kcal | |
cebula | 70 31 | gramów kcal | |
czosnek | 4 22 | ząbki kcal | |
jajka kurze | 6 528 | sztuk kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 50 24 | mililitrów kcal | |
olej słonecznikowy | 80 720 | mililitrów kcal | |
sól | 1.5 0 | łyżeczki kcal | |
wieprzowe mięso mielone | 800 2080 | gramów kcal |
Przepis
1.
jajka kurze 4 sztuki • biała podłużna bułka 1 sztuka • mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów
Jajka gotujemy na twardo, wystudzamy i obieramy. Rogal na drobno kroimy i zalewamy mlekiem.


3.
wieprzowe mięso mielone 800 gramów • jajka kurze 2 sztuki • sól 1.5 łyżeczki • czosnek 4 ząbki
Dodajemy mięso, surowe jajka, sól i oczyszczony przeciśnięty czosnek. Ponownie dobrze, najlepiej ręką, mieszamy.


5.
Na deskę wysypujemy trochę bułki tartej. Rozkładamy na niej mięsną masę. Przez środek układamy jajka na twardo.

6.
Jajka zapakowujemy.


8.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180-190°C przykryte 40 minut, potem odkrywamy i jeszcze dopiekamy 20 minut.

Smacznego!