swiatwemnie.pl

Rolada z jajkiem

    

Prosta faszerowana rolada, którą można podawać ze strączkowymi warzywami na gęsto i sosami. Smakuje też dobrze z ziemniaczanym puree, lub gotowanymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

biała podłużna bułka1sztuka
bułka tarta50gramów
bułka tarta-
cebula70gramów
czosnek4ząbki
jajka kurze6sztuk
mleko półtłuste 1,5%50mililitrów
olej słonecznikowy80mililitrów
sól1.5łyżeczki
wieprzowe mięso mielone800gramów

1. 

jajka kurze 4 sztuki  biała podłużna bułka 1 sztuka  mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów

Jajka gotujemy na twardo, wystudzamy i obieramy. Rogal na drobno kroimy i zalewamy mlekiem.

2. 

cebula 70 gramów

Cebulę obieramy, na drobno kroimy i dodajemy do rogala. Dobrze mieszamy.

3. 

wieprzowe mięso mielone 800 gramów  jajka kurze 2 sztuki  sól 1.5 łyżeczki  czosnek 4 ząbki

Dodajemy mięso, surowe jajka, sól i oczyszczony przeciśnięty czosnek. Ponownie dobrze, najlepiej ręką, mieszamy.

4. 

bułka tarta 50 gramów

Według potrzeby dodajemy trochę bułki tartej.

5. 

bułka tarta

Na deskę wysypujemy trochę bułki tartej. Rozkładamy na niej mięsną masę. Przez środek układamy jajka na twardo.

6. 

Jajka zapakowujemy.

7. 

olej słonecznikowy 80 mililitrów

Roladę przekładamy do brytfanny i polewamy olejem.

8. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180-190°C przykryte 40 minut, potem odkrywamy i jeszcze dopiekamy 20 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się