swiatwemnie.pl

Risotto z grzybami

     

Łagodne kremowe risotto z grzybami i warzywami.

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:    

 

Czarny pieprz mielonyg
Masło50gramów
Olej sezamowy1łyżka
Oliwa1łyżka
Papryka czerwona100gramów
Por150gramów
Przyprawa warzywna½łyżeczki
Ryż220gramów
Suszone grzyby10gramów
Woda500mililitrów
Woda

1. 

suszone grzyby 10 g  por 150 g  papryka czerwona 100 g

Garść suszonych grzybów moczymy przez 10 minut w letniej wodzie. Por i paprykę kroimy na drobne kawałki. Nie bójmy się wykorzystać zewnętrznej - zielonej części pora.

2. 

olej sezamowy 1 łyżka  oliwa 1 łyżka  ryż 220 g  woda 500 ml

Do patelni lub garnka wlewamy olej, następnie wsypujemy por z papryką, przez 2 minuty smażymy na średniej temperaturze. Dodajemy ryż i smażymy jeszcze przez kilka minut. Zalewamy wodą i po pięciu minutach gotowania dodajemy grzyby wraz z wodą, w której były namoczone.

3. 

czarny pieprz mielony  przyprawa warzywna ½ łyżeczki  masło 50 g  woda

Dolewamy wodę według potrzeby i wszystko gotujemy do chwili, kiedy składniki przestaną chrupać między zębami. Doprawiamy pieprzem i wegetą. Kilka minut przed końcem dodajemy kawałek masła dla uzyskania kremowej konsystencji.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się