swiatwemnie.pl

Risotto z grzybami

    

agodne kremowe risotto z grzybami i warzywami.

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

 

 

czarny pieprz mielony-
masło50gramów
olej sezamowy1łyżka
oliwa1łyżka
papryka czerwona100gramów
por150gramów
przyprawa warzywna½łyżeczki
ryż220gramów
suszone grzyby10gramów
woda500mililitrów
woda-

1. 

suszone grzyby 10 gramów  por 150 gramów  papryka czerwona 100 gramów

Garść suszonych grzybów moczymy przez 10 minut w letniej wodzie. Por i paprykę kroimy na drobne kawałki. Nie bójmy się wykorzystać zewnętrznej - zielonej części pora.

2. 

olej sezamowy 1 łyżka  oliwa 1 łyżka  ryż 220 gramów  woda 500 mililitrów

Do patelni lub garnka wlewamy olej, następnie wsypujemy por z papryką, przez 2 minuty smażymy na średniej temperaturze. Dodajemy ryż i smażymy jeszcze przez kilka minut. Zalewamy wodą i po pięciu minutach gotowania dodajemy grzyby wraz z wodą, w której były namoczone.

3. 

czarny pieprz mielony  przyprawa warzywna ½ łyżeczki  masło 50 gramów  woda

Dolewamy wodę według potrzeby i wszystko gotujemy do chwili, kiedy składniki przestaną chrupać między zębami. Doprawiamy pieprzem i wegetą. Kilka minut przed końcem dodajemy kawałek masła dla uzyskania kremowej konsystencji.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się