Kluski z kiszoną kapustą
Kluski z ziemniaczanego ciasta przygotowane z kiszoną kapustą i pieczonym boczkiem.
przepis,fotoprzepis,boczek z Orawy,kiszona kapusta,ziemniaki,mąka luksusowa pszenna T550,Makarony,Kuchnia słowacka,Bezlaktozowe
Makarony
Kuchnia słowacka
Składniki
Składniki
Ziemniaczane kluski - haluszki przepis | - | ||
boczek z Orawy | 300 | gramów | |
cebula | 1 | sztuka | |
cukier kryształ | 1 | łyżka | |
czarny pieprz cały | ¼ | łyżeczki | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kiszona kapusta | 750 | gramów | |
kminek | ¼ | łyżeczki | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 300 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | 200 | mililitrów | |
ziemniaki | 600 | gramów |
Przepis
1.
ziemniaki 600 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów • jajka kurze 1 sztuka • sól 1 łyżeczka • Ziemniaczane kluski - haluszki przepis
Starte ziemniaki mieszamy z mąką, solą, jajkiem i przetarte przez tarkę z grubymi oczkami gotujemy. Szczegółowy rozpis przepisu można znaleźć na naszej stronie pod tytułem " Ziemniaczane kluski - haluszki"
4.
kiszona kapusta 750 gramów • czarny pieprz cały ¼ łyżeczki • kminek ¼ łyżeczki • woda 200 mililitrów
Do cebuli dodajemy przepłukaną i wyciśniętą kiszoną kapustę, którą chwileczkę z cebulą smażymy. Dodajemy pieprz i kminek. Kapustę podlewamy wodą i około 10 minut dusimy.
6.
Kluski mieszamy z duszoną kapustą i skwarkami.
Smacznego!