swiatwemnie.pl

Kluski z kiszoną kapustą

     

Kluski z ziemniaczanego ciasta przygotowane z kiszoną kapustą i pieczonym boczkiem.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

 

Boczek z orawy300gramów
Cebula1sztuka
Cukier kryształ1łyżka
Czarny pieprz cały¼łyżeczki
Jajka kurze1sztuka
Kiszona kapusta750gramów
Kminek¼łyżeczki
Mąka luksusowa pszenna t550300gramów
Sól1łyżeczka
Woda200mililitrów
Ziemniaki600gramów
Ziemniaczane kluski - haluszki

1. 

ziemniaki 600 g  mąka luksusowa pszenna T550 300 g  jajka kurze 1 sztuka  sól 1 łyżeczka  Ziemniaczane kluski - haluszki przepis

Starte ziemniaki mieszamy z mąką, solą, jajkiem i przetarte przez tarkę z grubymi oczkami gotujemy. Szczegółowy rozpis przepisu można znaleźć na naszej stronie pod tytułem " Ziemniaczane kluski - haluszki"

2. 

boczek z Orawy 300 g

Boczek kroimy w kostkę, na patelni go podsmażamy.

3. 

cebula 1 sztuka

Skwarki wybieramy do miski. Na pozostałym ze skwarek tłuszczu szklimy cebulę.

4. 

kiszona kapusta 750 g  czarny pieprz cały ¼ łyżeczki  kminek ¼ łyżeczki  woda 200 ml

Do cebuli dodajemy przepłukaną i wyciśniętą kiszoną kapustę, którą chwileczkę z cebulą smażymy. Dodajemy pieprz i kminek. Kapustę podlewamy wodą i około 10 minut dusimy.

5. 

cukier kryształ 1 łyżka

Kapustę doprawiamy cukrem.

6. 

Kluski mieszamy z duszoną kapustą i skwarkami.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się