Delikatne śmietanowe naleśniki

Przepis na bardzo smaczne naleśniki, które rozpływają się na języku.
przepis,fotoprzepis,śmietana do ubijania (30-33%),Naleśniki
Naleśniki
Pichcił
Ilość porcji
8
Masa porcji
102 g
Energia porcji
255 kcal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
niska
Kategorie
Naleśniki ›Składniki
Składniki
cukier waniliowy | 1 37 | łyżka kcal | |
dżem owocowy | 60 146 | gramów kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 96 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 694 | gramów kcal | |
olej rzepakowy | 30 270 | mililitrów kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 200 622 | mililitrów kcal |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta na naleśniki
jajka kurze 2 sztuki • cukier waniliowy 1 łyżka
Jajka ubijamy z cukrem waniliowym.

2.
śmietana do ubijania (30-33%) 200 mililitrów • mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów
Trzepaczką mieszamy i dodajemy śmietanę i mleko. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie płynne ciasto. Naleśniki są lepsze gdy ciasto odstawimy przynajmniej na godzinę. Jeśli chcecie naleśniki zrobić na śniadanie, przygotujcie sobie ciasto wieczorem.

3. Smażenie naleśników
olej rzepakowy 30 mililitrów
Na rozgrzaną patelnię chochelką wlewamy ciasto i rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni. Gdy ciasto zbrązowieje na spodzie i po brzegach, dolewamy odrobinę oleju (po brzegu patelni), aby naleśnik odkleił się od dna. Po chwili obracamy i smażymy na drugiej stronie na złotobrązowy kolor.

4. Serwowanie naleśników
dżem owocowy 60 gramów
Najszybciej jest naleśniki posmarować dżemem i zrolować. Małe dzieci tak lubią najbardziej.

Smacznego!