swiatwemnie.pl

Delikatne śmietanowe naleśniki

Przepis na bardzo smaczne naleśniki, które rozpływają się na języku.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie ciasta na naleśniki

jajka kurze 2 sztuki  cukier waniliowy 1 łyżka

Jajka ubijamy z cukrem waniliowym.

Przygotowanie ciasta na naleśniki

2. 

śmietana do ubijania (30-33%) 200 ml  mleko półtłuste 1,5% 200 ml  mąka chlebowa pszenna T750 200 g

Trzepaczką mieszamy i dodajemy śmietanę i mleko. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie płynne ciasto. Naleśniki są lepsze gdy ciasto odstawimy przynajmniej na godzinę. Jeśli chcecie naleśniki zrobić na śniadanie, przygotujcie sobie ciasto wieczorem.

3. Smażenie naleśników

olej rzepakowy

Na rozgrzaną patelnię chochelką wlewamy ciasto i rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni. Gdy ciasto zbrązowieje na spodzie i po brzegach, dolewamy odrobinę oleju (po brzegu patelni), aby naleśnik odkleił się od dna. Po chwili obracamy i smażymy na drugiej stronie na złotobrązowy kolor.

Smażenie naleśników

4. Serwowanie naleśników

dżem owocowy

Najszybciej jest naleśniki posmarować dżemem i zrolować. Małe dzieci tak lubią najbardziej.

Serwowanie naleśników

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się