Delikatne śmietanowe naleśniki
![Delikatne śmietanowe naleśniki](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001494/img_pl_4x3/delikatne-smietanowe-nalesniki_00180.jpg)
Przepis na bardzo smaczne naleśniki, które rozpływają się na języku.
przepis,fotoprzepis,śmietana do ubijania (30-33%),Naleśniki
Naleśniki
Kategorie
Naleśniki
Składniki
Składniki
cukier waniliowy | 1 | łyżka | |
dżem owocowy | - | ||
jajka kurze | 2 | sztuki | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 | gramów | |
olej rzepakowy | - | ||
śmietana do ubijania (30-33%) | 200 | mililitrów |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta na naleśniki
jajka kurze 2 sztuki • cukier waniliowy 1 łyżka
Jajka ubijamy z cukrem waniliowym.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001494/small/IMG_1325.jpg)
2.
śmietana do ubijania (30-33%) 200 mililitrów • mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów
Trzepaczką mieszamy i dodajemy śmietanę i mleko. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie płynne ciasto. Naleśniki są lepsze gdy ciasto odstawimy przynajmniej na godzinę. Jeśli chcecie naleśniki zrobić na śniadanie, przygotujcie sobie ciasto wieczorem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001494/small/IMG_1326.jpg)
3. Smażenie naleśników
Na rozgrzaną patelnię chochelką wlewamy ciasto i rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni. Gdy ciasto zbrązowieje na spodzie i po brzegach, dolewamy odrobinę oleju (po brzegu patelni), aby naleśnik odkleił się od dna. Po chwili obracamy i smażymy na drugiej stronie na złotobrązowy kolor.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001494/small/IMG_1333.jpg)
4. Serwowanie naleśników
Najszybciej jest naleśniki posmarować dżemem i zrolować. Małe dzieci tak lubią najbardziej.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001494/small/IMG_1335.jpg)
Smacznego!