swiatwemnie.pl

Czekoladowo truskawkowa pokusa

    

Letni deser z truskawkami na czekoladowym spodzie, z chrupiącymi smażonymi orzechami i twarogowo - śmietanowym kremem.

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

 

cukier kryształ175gramów
cynamon mielony1łyżeczka
cytryna-
czekolada do gotowania100gramów
jajka kurze3sztuki
masło125gramów
mąka chlebowa pszenna T750200gramów
orzechy włoskie100gramów
proszek do pieczenia1łyżeczka
skrobia kukurydziana10gramów
truskawki500gramów
twaróg mielony250gramów
woda20mililitrów
śmietan-fix16gramów
śmietana do ubijania (30-33%)500mililitrów

1. 

jajka kurze 3 sztuki  cukier kryształ 100 gramów

Jajka ubijamy z cukrem.

2. 

masło 125 gramów  czekolada do gotowania 100 gramów

W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy czekoladę. Mieszamy aż się rozpuści.

3. 

Roztopioną czekoladę z masłem dodajemy do jajek.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta. Mieszamy na gładko ...

5. 

... i wylewamy na blachę (25x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

6. 

Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 180 °C.

7. 

truskawki 250 gramów

Truskawki myjemy, kroimy na drobno i wkładamy do garnuszka.

8. 

cukier kryształ 50 gramów  cynamon mielony 1 łyżeczka

Dodajemy cukier i cynamon.

9. 

skrobia kukurydziana 10 gramów  woda 20 mililitrów

Rozgotowujemy i zagęszczanie odrobiną skrobi kukurydzianej wymieszanej w wodzie.

10. 

orzechy włoskie 100 gramów

Orzechy siekamy i na sucho smażymy na patelni. Po wystudzeniu orzechy trzemy między dłońmi i wydmuchujemy skorupki, które będą się stopniowo oddzielać.

11. 

Na wystudzony spód smarujemy truskawkową masę i posypujemy orzechami. Wkładamy do lodówki aby masa stężała.

12. 

twaróg mielony 250 gramów  cukier kryształ 25 gramów

Twaróg mieszamy z cukrem ...

13. 

cytryna

... i dodajemy startą skórkę z cytryny, która nie była potraktowana chemicznie.

14. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów  śmietan-fix 16 gramów

Śmietanę ubijamy z żelatyną na gęsto, dodajemy twaróg i wkładamy do lodówki do stężenia.

15. 

truskawki 250 gramów

Na spód smarujemy twarogowo - śmietanowy krem, ozdabiamy świeżymi truskawkami, kroimy i podajemy. Ciasto możemy serwować też w dwóch podaniach :) osobno chrupiący truskawkowy spód a do niego krem z truskawkami serwowany w małej miseczce.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się