Czekoladowo truskawkowa pokusa

Letni deser z truskawkami na czekoladowym spodzie, z chrupiącymi smażonymi orzechami i twarogowo - śmietanowym kremem.
przepis,fotoprzepis,czekolada do gotowania,truskawki,truskawki,orzechy włoskie,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 175 704 | gramów kcal | |
cynamon mielony | 1 13 | łyżeczka kcal | |
cytryna | 0 ?? | kcal | |
czekolada do gotowania | 100 501 | gramów kcal | |
jajka kurze | 3 264 | sztuki kcal | |
masło | 125 918 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 694 | gramów kcal | |
orzechy włoskie | 100 674 | gramów kcal | |
proszek do pieczenia | 1 4 | łyżeczka kcal | |
skrobia kukurydziana | 10 37 | gramów kcal | |
truskawki | 500 215 | gramów kcal | |
twaróg mielony | 250 298 | gramów kcal | |
woda | 20 0 | mililitrów kcal | |
śmietan-fix | 16 56 | gramów kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 500 1555 | mililitrów kcal |
Przepis

2.
masło 125 gramów • czekolada do gotowania 100 gramów
W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy czekoladę. Mieszamy aż się rozpuści.

3.
Roztopioną czekoladę z masłem dodajemy do jajek.

4.
mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta. Mieszamy na gładko ...

5.
... i wylewamy na blachę (25x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

6.
Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 180 °C.



9.
skrobia kukurydziana 10 gramów • woda 20 mililitrów
Rozgotowujemy i zagęszczanie odrobiną skrobi kukurydzianej wymieszanej w wodzie.

10.
orzechy włoskie 100 gramów
Orzechy siekamy i na sucho smażymy na patelni. Po wystudzeniu orzechy trzemy między dłońmi i wydmuchujemy skorupki, które będą się stopniowo oddzielać.

11.
Na wystudzony spód smarujemy truskawkową masę i posypujemy orzechami. Wkładamy do lodówki aby masa stężała.



14.
śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów • śmietan-fix 16 gramów
Śmietanę ubijamy z żelatyną na gęsto, dodajemy twaróg i wkładamy do lodówki do stężenia.

15.
truskawki 250 gramów
Na spód smarujemy twarogowo - śmietanowy krem, ozdabiamy świeżymi truskawkami, kroimy i podajemy. Ciasto możemy serwować też w dwóch podaniach :) osobno chrupiący truskawkowy spód a do niego krem z truskawkami serwowany w małej miseczce.

Smacznego!