swiatwemnie.pl

Czekoladowo truskawkowa pokusa

     

Letni deser z truskawkami na czekoladowym spodzie, z chrupiącymi smażonymi orzechami i twarogowo - śmietanowym kremem.

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

 

Cukier kryształ175gramów
Cynamon mielony1łyżeczka
Cytryna
Czekolada do gotowania100gramów
Jajka kurze3sztuki
Masło125gramów
Mąka chlebowa pszenna t750200gramów
Orzechy włoskie100gramów
Proszek do pieczenia1łyżeczka
Skrobia kukurydziana10gramów
Truskawki500gramów
Twaróg mielony250gramów
Woda20mililitrów
Śmietan-fix16gramów
Śmietana do ubijania (30-33%)500mililitrów

1. 

jajka kurze 3 sztuki  cukier kryształ 100 g

Jajka ubijamy z cukrem.

2. 

masło 125 g  czekolada do gotowania 100 g

W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy czekoladę. Mieszamy aż się rozpuści.

3. 

Roztopioną czekoladę z masłem dodajemy do jajek.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 g  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta. Mieszamy na gładko ...

5. 

... i wylewamy na blachę (25x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

6. 

Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 180 °C.

7. 

truskawki 250 g

Truskawki myjemy, kroimy na drobno i wkładamy do garnuszka.

8. 

cukier kryształ 50 g  cynamon mielony 1 łyżeczka

Dodajemy cukier i cynamon.

9. 

skrobia kukurydziana 10 g  woda 20 ml

Rozgotowujemy i zagęszczanie odrobiną skrobi kukurydzianej wymieszanej w wodzie.

10. 

orzechy włoskie 100 g

Orzechy siekamy i na sucho smażymy na patelni. Po wystudzeniu orzechy trzemy między dłońmi i wydmuchujemy skorupki, które będą się stopniowo oddzielać.

11. 

Na wystudzony spód smarujemy truskawkową masę i posypujemy orzechami. Wkładamy do lodówki aby masa stężała.

12. 

twaróg mielony 250 g  cukier kryształ 25 g

Twaróg mieszamy z cukrem ...

13. 

cytryna

... i dodajemy startą skórkę z cytryny, która nie była potraktowana chemicznie.

14. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 ml  śmietan-fix 16 g

Śmietanę ubijamy z żelatyną na gęsto, dodajemy twaróg i wkładamy do lodówki do stężenia.

15. 

truskawki 250 g

Na spód smarujemy twarogowo - śmietanowy krem, ozdabiamy świeżymi truskawkami, kroimy i podajemy. Ciasto możemy serwować też w dwóch podaniach :) osobno chrupiący truskawkowy spód a do niego krem z truskawkami serwowany w małej miseczce.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się