swiatwemnie.pl

Czekoladowo truskawkowa pokusa

Letni deser z truskawkami na czekoladowym spodzie, z chrupiącymi smażonymi orzechami i twarogowo - śmietanowym kremem.

 

Ilość porcji: 16

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
Cukier kryształ175gramów
Cynamon mielony1łyżeczka
Cytryna
Czekolada do gotowania100gramów
Jajka kurze3sztuki
Masło125gramów
Mąka chlebowa pszenna t750200gramów
Orzechy włoskie100gramów
Proszek do pieczenia1łyżeczka
Skrobia kukurydziana10gramów
Truskawki500gramów
Twaróg mielony250gramów
Woda20mililitrów
Śmietan-fix16gramów
Śmietana do ubijania (30-33%)500mililitrów

1. 

jajka kurze 3 sztuki  cukier kryształ 100 g

Jajka ubijamy z cukrem.

2. 

masło 125 g  czekolada do gotowania 100 g

W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy czekoladę. Mieszamy aż się rozpuści.

3. 

Roztopioną czekoladę z masłem dodajemy do jajek.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 g  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta. Mieszamy na gładko ...

5. 

... i wylewamy na blachę (25x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

6. 

Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 180 °C.

7. 

truskawki 250 g

Truskawki myjemy, kroimy na drobno i wkładamy do garnuszka.

8. 

cukier kryształ 50 g  cynamon mielony 1 łyżeczka

Dodajemy cukier i cynamon.

9. 

skrobia kukurydziana 10 g  woda 20 ml

Rozgotowujemy i zagęszczanie odrobiną skrobi kukurydzianej wymieszanej w wodzie.

10. 

orzechy włoskie 100 g

Orzechy siekamy i na sucho smażymy na patelni. Po wystudzeniu orzechy trzemy między dłońmi i wydmuchujemy skorupki, które będą się stopniowo oddzielać.

11. 

Na wystudzony spód smarujemy truskawkową masę i posypujemy orzechami. Wkładamy do lodówki aby masa stężała.

12. 

twaróg mielony 250 g  cukier kryształ 25 g

Twaróg mieszamy z cukrem ...

13. 

cytryna

... i dodajemy startą skórkę z cytryny, która nie była potraktowana chemicznie.

14. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 ml  śmietan-fix 16 g

Śmietanę ubijamy z żelatyną na gęsto, dodajemy twaróg i wkładamy do lodówki do stężenia.

16. 

truskawki 250 g

Na spód smarujemy twarogowo - śmietanowy krem, ozdabiamy świeżymi truskawkami, kroimy i podajemy. Ciasto możemy serwować też w dwóch podaniach :) osobno chrupiący truskawkowy spód a do niego krem z truskawkami serwowany w małej miseczce.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się