PRZEPISY

Lodowe brzoskwiniowe kostki

Lodowe brzoskwiniowe kostki

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Łagodne ciasto bez mąki, w sam raz jako przekąska w gorący letni dzień. Podajemy dobrze schłodzone.

przepis,fotoprzepis,biała czekolada,twaróg mielony,brzoskwinie z kompotu,Agar,Ciasta kremowe,Bezglutenowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

Składniki

Składniki

Agar

4

14

gramy

kcal

Mączka chleba świętojańskiego

20

45

gramów

kcal

biała czekolada

200

1078

gramów

kcal

białko jajka

5

85

sztuk

kcal

brzoskwinie z kompotu

800

504

gramów

kcal

budyń waniliowy w proszku

74

263

gramów

kcal

cukier kryształ

60

242

gramów

kcal

masło

100

734

gramów

kcal

mleko półtłuste 1,5%

600

288

mililitrów

kcal

olej słonecznikowy

0

??

kcal

twaróg mielony

200

238

gramów

kcal

woda

200

0

mililitrów

kcal

żółtko jajka

5

285

sztuk

kcal

 

Przepis

1. 

biała czekolada 200 gramów

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej....

2. 

twaróg mielony 200 gramów

Twaróg mieszamy w misce.

Twaróg mieszamy w misce....

3. 

białko jajka 5 sztuk

Z białek ubijamy gęstą pianę.

Z białek ubijamy gęstą pianę....

4. 

Letnią czekoladę mieszamy z twarogiem.

Letnią czekoladę mieszamy z twarogiem....

5. 

żółtko jajka 5 sztuk

Dodajemy żółtka ...

Dodajemy żółtka ......

6. 

... i pianę z białek.

... i pianę z białek....

7. 

olej słonecznikowy

Dno formy na tort (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia i formę wraz z papierem smarujemy olejem.

Dno formy na tort (26 cm) wykładamy papierem do...

8. 

Wlewamy ciasto.

Wlewamy ciasto....

9. 

Piekarnik podgrzewamy do 160° i na spód piekarnika kładziemy dużą blachę z wodą. Na kratkę nad blachą wkładamy formę z ciastem i pieczemy 30 minut w temperaturze 160-170°. Piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim ciasto na 15 żeby się dopiekło. Upieczony spód jest zwarty i delikatnie różowego koloru.

Piekarnik podgrzewamy do 160° i na spód...

10. 

mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów  cukier kryształ 60 gramów

Mleko z cukrem doprowadzamy do wrzenia.

Mleko z cukrem doprowadzamy do wrzenia....

11. 

mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 74 gramów  Mączka chleba świętojańskiego 20 gramów

W mleku mieszamy budyń w proszku z mączką, ...

W mleku mieszamy budyń w proszku z mączką, ......

12. 

... dolewamy do mleka i gotujemy gęsty budyń.

... dolewamy do mleka i gotujemy gęsty budyń....

13. 

masło 100 gramów

Do budyniu dodajemy masło a krem rozsmarowujemy na upieczonym spodzie.

Do budyniu dodajemy masło a krem rozsmarowujemy...

14. 

brzoskwinie z kompotu 800 gramów  woda 200 mililitrów  Agar 4 gramy

Na spodzie kładziemy na ósemki pokrojone kompotowe albo świeże brzoskwinie (400g). Odstawiamy do wystudzenia. Sok z kompotu mieszamy z wodą, mieszamy w nim żelatynę agar, doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy i ostudzamy w wodnej kąpieli do początkującego zgęstnienia. Płynu na agar musimy mieć razem około 500ml. Jeśli użyjemy przy przygotowaniu świeże brzoskwinie, mieszamy agar tylko z wodą (około 500 ml) z cukrem według smaku i odrobiną soku z cytryny.

Na spodzie kładziemy na ósemki pokrojone...

15. 

Żelatynę agar wylewamy na brzoskwinie i ciasto wkładamy do lodówki.

Żelatynę agar wylewamy na brzoskwinie i ciasto...

16. 

Serwujemy.

Serwujemy....

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się