Lodowe brzoskwiniowe kostki

Łagodne ciasto bez mąki, w sam raz jako przekąska w gorący letni dzień. Podajemy dobrze schłodzone.
przepis,fotoprzepis,biała czekolada,twaróg mielony,brzoskwinie z kompotu,Agar,Ciasta kremowe,Bezglutenowe
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
Agar | 4 14 | gramy kcal | |
Mączka chleba świętojańskiego | 20 45 | gramów kcal | |
biała czekolada | 200 1078 | gramów kcal | |
białko jajka | 5 85 | sztuk kcal | |
brzoskwinie z kompotu | 800 504 | gramów kcal | |
budyń waniliowy w proszku | 74 263 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 60 242 | gramów kcal | |
masło | 100 734 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 600 288 | mililitrów kcal | |
olej słonecznikowy | 0 ?? | kcal | |
twaróg mielony | 200 238 | gramów kcal | |
woda | 200 0 | mililitrów kcal | |
żółtko jajka | 5 285 | sztuk kcal |
Przepis



4.
Letnią czekoladę mieszamy z twarogiem.


6.
... i pianę z białek.

7.
Dno formy na tort (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia i formę wraz z papierem smarujemy olejem.

8.
Wlewamy ciasto.

9.
Piekarnik podgrzewamy do 160° i na spód piekarnika kładziemy dużą blachę z wodą. Na kratkę nad blachą wkładamy formę z ciastem i pieczemy 30 minut w temperaturze 160-170°. Piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim ciasto na 15 żeby się dopiekło. Upieczony spód jest zwarty i delikatnie różowego koloru.

10.
mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów • cukier kryształ 60 gramów
Mleko z cukrem doprowadzamy do wrzenia.

11.
mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • budyń waniliowy w proszku 74 gramów • Mączka chleba świętojańskiego 20 gramów
W mleku mieszamy budyń w proszku z mączką, ...

12.
... dolewamy do mleka i gotujemy gęsty budyń.


14.
brzoskwinie z kompotu 800 gramów • woda 200 mililitrów • Agar 4 gramy
Na spodzie kładziemy na ósemki pokrojone kompotowe albo świeże brzoskwinie (400g). Odstawiamy do wystudzenia. Sok z kompotu mieszamy z wodą, mieszamy w nim żelatynę agar, doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy i ostudzamy w wodnej kąpieli do początkującego zgęstnienia. Płynu na agar musimy mieć razem około 500ml. Jeśli użyjemy przy przygotowaniu świeże brzoskwinie, mieszamy agar tylko z wodą (około 500 ml) z cukrem według smaku i odrobiną soku z cytryny.

15.
Żelatynę agar wylewamy na brzoskwinie i ciasto wkładamy do lodówki.

16.
Serwujemy.

Smacznego!