Kasztanowe kremowe ciasto
![Kasztanowe kremowe ciasto](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001492/img_pl_4x3/kasztanowe-kremowe-ciasto_00180.jpg)
Proste ciasto pełne kasztanowego smaku.
przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,kasztanowe puree,twaróg mielony,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 120 | gramów | |
ciasto francuskie | 500 | gramów | |
cukier kryształ | 120 | gramów | |
jajka kurze | 5 | sztuk | |
kasztanowe puree | 500 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 600 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
twaróg mielony | 500 | gramów | |
śmietan-fix | 24 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 500 | mililitrów |
Przepis
1.
ciasto francuskie 500 gramów • mąka chlebowa pszenna T750
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na rozmiar około 38x48 cm.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001492/small/IMG_4622.jpg)
2.
Ciasto wkładamy do blachy tak, aby przykryło wszystkie brzegi. Zbyteczne ciasto na rogach odkrawamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001492/small/IMG_4624.jpg)
3.
kasztanowe puree 500 gramów • jajka kurze 5 sztuk
Do głębokiej miski dajemy jajka i dodajemy rozmrożone kasztanowe puree.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001492/small/IMG_4628.jpg)
4.
twaróg mielony 500 gramów • budyń waniliowy w proszku 120 gramów • cukier kryształ 120 gramów
Dodajemy twaróg, wsypujemy budyń w proszku i cukier.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001492/small/IMG_4634.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001492/small/IMG_4638.jpg)
6.
Wylewamy na ciasto.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001492/small/IMG_4639.jpg)
7.
W rozgrzanym piekarniku na 180°C 25 - 30 minut pieczemy. W tym czasie ciekła masa stężeje. Odstawiamy do ostudzenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001492/small/IMG_4643.jpg)
8.
śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów • śmietan-fix 24 gramów
Ze śmietany i żelatyny ubijamy bitą śmietanę i równomiernie ją smarujemy na cieście. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001492/small/IMG_4686.jpg)
9.
Przed podawaniem kroimy na mniejsze lub większe trójkąty według smaku. Ilość porcji zależy od wielkości pokrojonych trójkątów.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001492/small/IMG_4697.jpg)
Smacznego!