swiatwemnie.pl

Pogacze ze skwarkami

    

Ulubione kruche pogacze z mielonymi skwarkami, które nadają się nie tylko na sylwestrowy stół.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

1. Przygotowanie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów  mleko półtłuste 1,5% ¼ litra  świeże drożdże 25 gramów  jajka kurze 1 sztuka  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 100 mililitrów  cukier kryształ 3 gramy  sól 1 łyżka

Z małej ilości letniego mleka, drożdży i cukru robimy rozczyn. Ze wszystkich składników wyrabiamy gładkie ciasto, które odkładamy na około 10 minut do wyrośnięcia a potem je rozwałkowujemy.

Przygotowanie ciasta

2. Przekładanie ciasta

skwarki 250 gramów

Rozwałkowane ciasto smarujemy 1/3 mielonych skwarków. (Skwarki zostawiamy chwilę w ciepłym miejscu, aby łatwiej można było je rozsmarowywać.)

Przekładanie ciasta

3. 

Ciasto zaczynamy przekładać. Składamy jak kopertę. Górny brzeg ciasta przekładamy do środka, i tak samo postępujemy z dolnym brzegiem, aby dotykały się nawzajem.

4. 

Ciasto jeszcze raz przekładamy.

5. 

Przekładamy jeden brzeg ciasta przez drugi.

6. 

Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut by jeszcze troszkę wyrosło.

7. 

Ciasto ponownie rozwałkowujemy, dopóki nie zaczną się w nim pojawiać skwarki i powtarzamy proces smarowania skwarków i przekładania jeszcze dwa razy.

8. 

Na koniec ciasto rozwałkowujemy na grubość 15 - 20 mm i wycinamy małe pogaczyki. Na wierzchu możemy zrobić krateczkę.

9. Pieczenie

jajka kurze 1 sztuka

Pagacze smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy do uzyskania złocistego koloru przy 220°C.

Pieczenie

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się