PRZEPISY

Pogacze ze skwarkami

Pogacze ze skwarkami

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Ulubione kruche pogacze z mielonymi skwarkami, które nadają się nie tylko na sylwestrowy stół.

przepis,fotoprzepis,skwarki,Słone przekąski,Sylwester

Słone przekąski

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

cukier kryształ

3

13

gramy

kcal

jajka kurze

2

176

sztuki

kcal

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)

100

160

mililitrów

kcal

mleko półtłuste 1,5%

¼

120

litra

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

250

868

gramów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

250

890

gramów

kcal

skwarki

250

1853

gramów

kcal

sól

1

0

łyżka

kcal

świeże drożdże

25

26

gramów

kcal

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów  mleko półtłuste 1,5% ¼ litra  świeże drożdże 25 gramów  jajka kurze 1 sztuka  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 100 mililitrów  cukier kryształ 3 gramy  sól 1 łyżka

Z małej ilości letniego mleka, drożdży i cukru robimy rozczyn. Ze wszystkich składników wyrabiamy gładkie ciasto, które odkładamy na około 10 minut do wyrośnięcia a potem je rozwałkowujemy.

Z małej ilości letniego mleka, drożdży i cukru...

2. Przekładanie ciasta

skwarki 250 gramów

Rozwałkowane ciasto smarujemy 1/3 mielonych skwarków. (Skwarki zostawiamy chwilę w ciepłym miejscu, aby łatwiej można było je rozsmarowywać.)

Rozwałkowane ciasto smarujemy 1/3 mielonych...

3. 

Ciasto zaczynamy przekładać. Składamy jak kopertę. Górny brzeg ciasta przekładamy do środka, i tak samo postępujemy z dolnym brzegiem, aby dotykały się nawzajem.

Ciasto zaczynamy przekładać. Składamy jak...

4. 

Ciasto jeszcze raz przekładamy.

Ciasto jeszcze raz przekładamy....

5. 

Przekładamy jeden brzeg ciasta przez drugi.

Przekładamy jeden brzeg ciasta przez drugi....

6. 

Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut by jeszcze troszkę wyrosło.

Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15...

7. 

Ciasto ponownie rozwałkowujemy, dopóki nie zaczną się w nim pojawiać skwarki i powtarzamy proces smarowania skwarków i przekładania jeszcze dwa razy.

Ciasto ponownie rozwałkowujemy, dopóki nie...

8. 

Na koniec ciasto rozwałkowujemy na grubość 15 - 20 mm i wycinamy małe pogaczyki. Na wierzchu możemy zrobić krateczkę.

Na koniec ciasto rozwałkowujemy na grubość 15 -...

9. Pieczenie

jajka kurze 1 sztuka

Pagacze smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy do uzyskania złocistego koloru przy 220°C.

Pagacze smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się