Pogacze ze skwarkami

Ulubione kruche pogacze z mielonymi skwarkami, które nadają się nie tylko na sylwestrowy stół.
przepis,fotoprzepis,skwarki,Słone przekąski,Sylwester
Słone przekąski
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 3 13 | gramy kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 100 160 | mililitrów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | ¼ 120 | litra kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 868 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 250 890 | gramów kcal | |
skwarki | 250 1853 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżka kcal | |
świeże drożdże | 25 26 | gramów kcal |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów • mleko półtłuste 1,5% ¼ litra • świeże drożdże 25 gramów • jajka kurze 1 sztuka • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 100 mililitrów • cukier kryształ 3 gramy • sól 1 łyżka
Z małej ilości letniego mleka, drożdży i cukru robimy rozczyn. Ze wszystkich składników wyrabiamy gładkie ciasto, które odkładamy na około 10 minut do wyrośnięcia a potem je rozwałkowujemy.

2. Przekładanie ciasta
skwarki 250 gramów
Rozwałkowane ciasto smarujemy 1/3 mielonych skwarków. (Skwarki zostawiamy chwilę w ciepłym miejscu, aby łatwiej można było je rozsmarowywać.)

3.
Ciasto zaczynamy przekładać. Składamy jak kopertę. Górny brzeg ciasta przekładamy do środka, i tak samo postępujemy z dolnym brzegiem, aby dotykały się nawzajem.

4.
Ciasto jeszcze raz przekładamy.

5.
Przekładamy jeden brzeg ciasta przez drugi.

6.
Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut by jeszcze troszkę wyrosło.

7.
Ciasto ponownie rozwałkowujemy, dopóki nie zaczną się w nim pojawiać skwarki i powtarzamy proces smarowania skwarków i przekładania jeszcze dwa razy.

8.
Na koniec ciasto rozwałkowujemy na grubość 15 - 20 mm i wycinamy małe pogaczyki. Na wierzchu możemy zrobić krateczkę.

9. Pieczenie
jajka kurze 1 sztuka
Pagacze smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy do uzyskania złocistego koloru przy 220°C.

Smacznego!