swiatwemnie.pl

Pogacze ze skwarkami

Ulubione kruche pogacze z mielonymi skwarkami, które nadają się nie tylko na sylwestrowy stół.

 

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. Przygotowanie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 250 g  mąka luksusowa pszenna T550 250 g  mleko półtłuste 1,5% ¼ litra  świeże drożdże 25 g  jajka kurze 1 sztuka  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 100 ml  cukier kryształ 3 g  sól 1 łyżka

Z małej ilości letniego mleka, drożdży i cukru robimy rozczyn. Ze wszystkich składników wyrabiamy gładkie ciasto, które odkładamy na około 10 minut do wyrośnięcia a potem je rozwałkowujemy.

Przygotowanie ciasta

2. Przekładanie ciasta

skwarki 250 g

Rozwałkowane ciasto smarujemy 1/3 mielonych skwarków. (Skwarki zostawiamy chwilę w ciepłym miejscu, aby łatwiej można było je rozsmarowywać.)

Przekładanie ciasta

3. 

Ciasto zaczynamy przekładać. Składamy jak kopertę. Górny brzeg ciasta przekładamy do środka, i tak samo postępujemy z dolnym brzegiem, aby dotykały się nawzajem.

4. 

Ciasto jeszcze raz przekładamy.

5. 

Przekładamy jeden brzeg ciasta przez drugi.

6. 

Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut by jeszcze troszkę wyrosło.

7. 

Ciasto ponownie rozwałkowujemy, dopóki nie zaczną się w nim pojawiać skwarki i powtarzamy proces smarowania skwarków i przekładania jeszcze dwa razy.

8. 

Na koniec ciasto rozwałkowujemy na grubość 15 - 20 mm i wycinamy małe pogaczyki. Na wierzchu możemy zrobić krateczkę.

9. Pieczenie

jajka kurze 1 sztuka

Pagacze smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy do uzyskania złocistego koloru przy 220°C.

Pieczenie

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się