swiatwemnie.pl

Żabki

Wspaniała przekąska w sam raz na przyjęcie, garden party, sylwestra, czy zwykłe spotkanie z przyjaciółmi.

 

Ilość porcji: 40

Czas przygotowania: 1 h. 40 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

mąka luksusowa pszenna T550 500 g  mleko półtłuste 1,5% 300 ml  masło 300 g  świeże drożdże 30 g  cukier kryształ 20 g  sól 5 g

Do mąki wlewamy letnie mleko, dodajemy pokruszone drożdże, miękkie masło, cukier oraz sól. Ugniatamy ciasto, które odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

2. 

Później ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy.

3. 

ziarna sezamu  olej słonecznikowy  jajka kurze 1 sztuka

Wykrawamy z ciasta kółeczka, z których formujemy bułeczki, które układamy na natłuszczoną blachę posmarowaną roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.

4. 

Pieczemy w piekarniku przez 20 - 25 minut.

5. Nadzienie

masło 125 g  czosnek 3 sztuki  ser topiony 100 g

Mieszamy masło z serem i rozgniecionym czosnkiem.

Nadzienie

6. Przygotowanie

kiełbasa  nać pietruszki

Upieczone i wystudzone bułeczki przekrawamy do 2 /3 i wypełniamy je nadzieniem oraz plastrem kiełbasy tak, aby całość przypominała żabę. Żabki możemy udekorować natką pietruszki.

Przygotowanie

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się