Żabki
Wspaniała przekąska w sam raz na przyjęcie, garden party, sylwestra, czy zwykłe spotkanie z przyjaciółmi.
przepis,fotoprzepis,mąka luksusowa pszenna T550,mleko półtłuste 1,5%,kiełbasa,Słone przekąski,Sylwester
Słone przekąski
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 20 | gramów | |
czosnek | 3 | sztuki | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kiełbasa | - | ||
masło | 425 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 300 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 500 | gramów | |
nać pietruszki | - | ||
olej słonecznikowy | - | ||
ser topiony | 100 | gramów | |
sól | 5 | gramów | |
ziarna sezamu | - | ||
świeże drożdże | 30 | gramów |
Przepis
1.
mąka luksusowa pszenna T550 500 gramów • mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów • masło 300 gramów • świeże drożdże 30 gramów • cukier kryształ 20 gramów • sól 5 gramów
Do mąki wlewamy letnie mleko, dodajemy pokruszone drożdże, miękkie masło, cukier oraz sól. Ugniatamy ciasto, które odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
2.
Później ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy.
3.
ziarna sezamu • olej słonecznikowy • jajka kurze 1 sztuka
Wykrawamy z ciasta kółeczka, z których formujemy bułeczki, które układamy na natłuszczoną blachę posmarowaną roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
4.
Pieczemy w piekarniku przez 20 - 25 minut.
5. Nadzienie
masło 125 gramów • czosnek 3 sztuki • ser topiony 100 gramów
Mieszamy masło z serem i rozgniecionym czosnkiem.
6. Przygotowanie
Upieczone i wystudzone bułeczki przekrawamy do 2 /3 i wypełniamy je nadzieniem oraz plastrem kiełbasy tak, aby całość przypominała żabę. Żabki możemy udekorować natką pietruszki.
Smacznego!