Żabki
![Żabki](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000507/img_pl_4x3/zabki_00180.jpg)
Wspaniała przekąska w sam raz na przyjęcie, garden party, sylwestra, czy zwykłe spotkanie z przyjaciółmi.
przepis,fotoprzepis,mąka luksusowa pszenna T550,mleko półtłuste 1,5%,kiełbasa,Słone przekąski,Sylwester
Słone przekąski
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 20 | gramów | |
czosnek | 3 | sztuki | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kiełbasa | - | ||
masło | 425 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 300 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 500 | gramów | |
nać pietruszki | - | ||
olej słonecznikowy | - | ||
ser topiony | 100 | gramów | |
sól | 5 | gramów | |
ziarna sezamu | - | ||
świeże drożdże | 30 | gramów |
Przepis
1.
mąka luksusowa pszenna T550 500 gramów • mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów • masło 300 gramów • świeże drożdże 30 gramów • cukier kryształ 20 gramów • sól 5 gramów
Do mąki wlewamy letnie mleko, dodajemy pokruszone drożdże, miękkie masło, cukier oraz sól. Ugniatamy ciasto, które odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000507/small/rovenstanske-zabky-cesto.jpg)
2.
Później ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000507/small/rovenstanske-zabky-valcek.jpg)
3.
ziarna sezamu • olej słonecznikowy • jajka kurze 1 sztuka
Wykrawamy z ciasta kółeczka, z których formujemy bułeczki, które układamy na natłuszczoną blachę posmarowaną roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000507/small/rovenstanske-zabky-nepecene.jpg)
4.
Pieczemy w piekarniku przez 20 - 25 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000507/small/rovenstanske-zabky-upecene.jpg)
5. Nadzienie
masło 125 gramów • czosnek 3 sztuki • ser topiony 100 gramów
Mieszamy masło z serem i rozgniecionym czosnkiem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000507/small/rovenstanske-zabky-plnka.jpg)
6. Przygotowanie
Upieczone i wystudzone bułeczki przekrawamy do 2 /3 i wypełniamy je nadzieniem oraz plastrem kiełbasy tak, aby całość przypominała żabę. Żabki możemy udekorować natką pietruszki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000507/small/rovenstanske-zabky.jpg)
Smacznego!