swiatwemnie.pl

Sylwestrowe pogacze ze skwarkami

Przepis na przygotowanie soczystych pogaczy. Pogacze nie są suche, mają lekko pikantny smak i doskonale pasują do sylwestrowego szampana.

 

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Cukier kryształ½łyżeczki
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Jajka kurze2sztuki
Margaryna80gramów
Mleko półtłuste 1,5%200mililitrów
Mąka chlebowa pszenna t750300gramów
Skwarki150gramów
Sól1.5łyżeczki
Świeże drożdże20gramów

1. Ciasto

mleko półtłuste 1,5% 200 ml  świeże drożdże 20 g  cukier kryształ ½ łyżeczki  mąka chlebowa pszenna T750 300 g  jajka kurze 1 sztuka  sól 1.5 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

W odrobinie ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy troszkę cukru i odstawiamy do napęcznienia. Do miski dajemy mąkę, jajka, sól, pieprz i resztę mleka, dolewamy rozczyn i wyrabiamy nie lepiące się ciasto. Ciasto posypujemy mąką, przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.

Ciasto

2. Farsz

skwarki 150 g  margaryna 80 g

Mielone skwarki mieszamy z miękkim tłuszczem roślinnym.

Farsz

3. 

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość około jednego i pół centymetra, smarujemy farszem ze skwarków.

4. 

Ciasto zaczynamy przekładać. Składamy jak kopertę. Górny brzeg przeginamy do środka ciasta, i dolny tak samo, aby się brzegi nawzajem dotykały.

5. 

Potem przekładamy jeden brzeg przez drugi i odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia około 10 minut potem ciasto ponownie rozwałkowujemy i procedurę składania powtarzamy.

6. 

Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy pogacze.

7. 

jajka kurze 1 sztuka

Pogacze smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180°C około 15 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się