Jabłkowe muffiny z posypką

Ulubione ciasteczka, pełne jabłuszek, które będą smakować nie tylko dzieciom.
przepis,fotoprzepis,jabłka,Muffiny
Muffiny
Pichcił
Ilość porcji
12
Masa porcji
118 g
Energia porcji
272 kcal
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 130 523 | gramów kcal | |
cynamon mielony | 2 25 | łyżeczki kcal | |
jabłka | 500 305 | gramów kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
masło | 40 294 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 270 937 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 60 214 | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 80 720 | mililitrów kcal | |
proszek do pieczenia | 2 8 | łyżeczki kcal | |
soda oczyszczona | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
zsiadłe mleko 3,6% | 250 150 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 270 gramów • proszek do pieczenia 2 łyżeczki • soda oczyszczona ½ łyżeczki • cynamon mielony 2 łyżeczki
W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sodę oczyszczoną oraz cynamon.

2.
jajka kurze 1 sztuka • cukier kryształ 100 gramów • olej słonecznikowy 80 mililitrów • zsiadłe mleko 3,6% 250 mililitrów
Jajko ubijamy razem z cukrem, olejem i zsiadłym mlekiem.


4.
Do ubitej masy dodajemy mączną mieszankę.

5.
Dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy.

6.
mąka luksusowa pszenna T550 60 gramów • masło 40 gramów • cukier kryształ 30 gramów
Posypkę przygotowujemy poprzez wymieszanie mąki z cukrem oraz masłem.

7.
Blachę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami. Ciasto rozdzielamy do papilotków i posypujemy posypką.

8.
Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!