swiatwemnie.pl

Nadziewane pogacze

Słony przysmak, który na każdej imprezie znika jako pierwszy.

 

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

ziemniaki 150 g

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Odstawiamy do wystudzenia, obieramy i trzemy.

2. 

mleko półtłuste 1,5% 300 ml  cukier kryształ ½ łyżeczki  świeże drożdże 20 g  mąka chlebowa pszenna T750 500 g  sól ½ łyżeczki

W ciepłym mleku z cukrem rozkruszamy drożdże i wyrabiamy rozczyn. Do miski ważymy mąkę, dodajemy starte ziemniaki i sól. Dolewamy rozczyn.

3. 

olej słonecznikowy 125 ml  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 100 g

Zaczynamy wyrabiać ciasto i stopniowo do niego dodajemy olej i śmietanę.

4. 

Ciasto dobrze wyrabiamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

5. 

mąka chlebowa pszenna T750

Wyrośnięte rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubszy płat. Wykrawamy kółeczka ...

6. 

jajka kurze 1 sztuka  ser Eidam 50 g

... kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kółeczka smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy startym serem.

7. 

Pogacze pieczemy w rozgrzanym piekarniku. Pieczemy w temperaturze około 180°C 25 minut.

8. Nadzienie

sos tatarski 200 ml  ser Eidam 250 g  czosnek 7 ząbków

Sos tatarski mieszamy z tartym serem i oczyszczonym przeciśniętym czosnkiem.

Nadzienie

9. 

Wystudzone pogacze przekrawamy i nadziewamy. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się