PRZEPISY

Nadziewane pogacze

Nadziewane pogacze

Słony przysmak, który na każdej imprezie znika jako pierwszy.

przepis,fotoprzepis,ser Eidam,ser Eidam,sos tatarski,czosnek,Słone przekąski

Słone przekąski

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ½łyżeczki
czosnek7ząbków
jajka kurze1sztuka
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)100gramów
mleko półtłuste 1,5%300mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750500gramów
mąka chlebowa pszenna T750-
olej słonecznikowy125mililitrów
ser Eidam300gramów
sos tatarski200mililitrów
sól½łyżeczki
ziemniaki150gramów
świeże drożdże20gramów

 

Przepis

1. 

ziemniaki 150 gramów

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Odstawiamy do wystudzenia, obieramy i trzemy.

2. 

mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów  cukier kryształ ½ łyżeczki  świeże drożdże 20 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów  sól ½ łyżeczki

W ciepłym mleku z cukrem rozkruszamy drożdże i wyrabiamy rozczyn. Do miski ważymy mąkę, dodajemy starte ziemniaki i sól. Dolewamy rozczyn.

3. 

olej słonecznikowy 125 mililitrów  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 100 gramów

Zaczynamy wyrabiać ciasto i stopniowo do niego dodajemy olej i śmietanę.

4. 

Ciasto dobrze wyrabiamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

5. 

mąka chlebowa pszenna T750

Wyrośnięte rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubszy płat. Wykrawamy kółeczka ...

6. 

jajka kurze 1 sztuka  ser Eidam 50 gramów

... kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kółeczka smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy startym serem.

7. 

Pogacze pieczemy w rozgrzanym piekarniku. Pieczemy w temperaturze około 180°C 25 minut.

8. Nadzienie

sos tatarski 200 mililitrów  ser Eidam 250 gramów  czosnek 7 ząbków

Sos tatarski mieszamy z tartym serem i oczyszczonym przeciśniętym czosnkiem.

9. 

Wystudzone pogacze przekrawamy i nadziewamy. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie