Smażona cukinia z mortadelą i serem

Serwujemy z gotowanymi albo pieczonymi ziemniakami, ewentualnie z sałatką warzywną.
przepis,fotoprzepis,cukinia,twardy ser,kiełbasa mortadela,Wieprzowina
Wieprzowina
Składniki
Składniki
bułka tarta | 100 373 | gramów kcal | |
cukinia | 800 144 | gramów kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
kiełbasa mortadela | 100 286 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 356 | gramów kcal | |
olej rzepakowy | 100 899 | mililitrów kcal | |
oliwa | 50 440 | mililitrów kcal | |
twardy ser | 100 380 | gramów kcal |
Przepis
1. Przygotowanie cukinii
cukinia 800 gramów • oliwa 50 mililitrów
Cukinię myjemy (najlepsza jest duża, gruba cukinia), obieramy, kroimy na kółeczka.

2. Potrójna panierka
mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • jajka kurze 1 sztuka • bułka tarta 100 gramów
Przygotowujemy sobie składniki na potrójną panierkę (mąka, jajko, bułka tarta).

3.
twardy ser 100 gramów • kiełbasa mortadela 100 gramów
Kółeczko cukinii solimy, kładziemy na nie plasterek mortadeli i plasterek sera.

4. Smażymy
olej rzepakowy 100 mililitrów
Cukinię panierujemy najpierw w mące, potem w jajku a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, na którym cukinię smażymy.

Smacznego!