swiatwemnie.pl

Jabłkowe różyczki

Jabłkowe różyczki

    

Słodki poczęstunek, który zachwyci.

przepis,fotoprzepis,jabłka,ciasto francuskie,Ciasta,Walentynki,Sezonowe przepisy

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

Przepis

1. 

jabłka 450 gramów

Jabłka myjemy, przekrawamy na połowę i za pomocą łyżeczki usuwamy środek z pestkami. Kroimy na cienkie plasterki.

2. 

woda  cytryna 1 sztuka

Jabłka wkładamy do garnka z wodą i sokiem z cytryny, doprowadzamy do wrzenia i 2 minuty gotujemy, żeby jabłka zrobiły się elastyczne. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia (odcedzoną wodą możemy zalać herbatę i otrzymamy smaczny napój).

3. 

ciasto francuskie 400 gramów  dżem owocowy

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na wielkość około 35x60 cm i grubość 2 mm. Kroimy na 5 cm szerokie paski (5x35 cm). Paski cieniutko smarujemy rozmieszanym dżemem.

4. 

cukier kryształ  cynamon mielony

Od połowy paska ciasta układamy jabłka, posypujemy je cukrem i cynamonem.

5. 

Przez jabłka przekładamy drugą połowę paska ciasta.

6. 

Zawiajmy.

7. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Utworzone różyczki układamy do natłuszczonych i mąką posypanych foremek na muffiny, albo tylko tak wolno położone na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

8. 

Pieczemy 35 minut-y w temperaturze 200 °C.

9. 

cukier puder

Wystudzone ciasteczka posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2022 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się