swiatwemnie.pl

Jabłkowe różyczki

Słodki poczęstunek, który zachwyci.

 

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

jabłka 450 g

Jabłka myjemy, przekrawamy na połowę i za pomocą łyżeczki usuwamy środek z pestkami. Kroimy na cienkie plasterki.

2. 

woda  cytryna 1 sztuka

Jabłka wkładamy do garnka z wodą i sokiem z cytryny, doprowadzamy do wrzenia i 2 minuty gotujemy, żeby jabłka zrobiły się elastyczne. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia (odcedzoną wodą możemy zalać herbatę i otrzymamy smaczny napój).

3. 

ciasto francuskie 400 g  dżem owocowy

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na wielkość około 35x60 cm i grubość 2 mm. Kroimy na 5 cm szerokie paski (5x35 cm). Paski cieniutko smarujemy rozmieszanym dżemem.

4. 

cukier kryształ  cynamon mielony

Od połowy paska ciasta układamy jabłka, posypujemy je cukrem i cynamonem.

5. 

Przez jabłka przekładamy drugą połowę paska ciasta.

6. 

Zawiajmy.

7. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Utworzone różyczki układamy do natłuszczonych i mąką posypanych foremek na muffiny, albo tylko tak wolno położone na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

8. 

Pieczemy 35 minut-y w temperaturze 200 °C.

9. 

cukier puder

Wystudzone ciasteczka posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się