PRZEPISY

Jabłkowe różyczki

Jabłkowe różyczki

Słodki poczęstunek, który zachwyci.

przepis,fotoprzepis,jabłka,ciasto francuskie,Ciasta,Walentynki

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

ciasto francuskie400gramów
cukier kryształ-
cukier puder-
cynamon mielony-
cytryna1sztuka
dżem owocowy-
jabłka450gramów
masło-
mąka luksusowa pszenna T550-
woda-

 

Przepis

1. 

jabłka 450 gramów

Jabłka myjemy, przekrawamy na połowę i za pomocą łyżeczki usuwamy środek z pestkami. Kroimy na cienkie plasterki.

2. 

woda  cytryna 1 sztuka

Jabłka wkładamy do garnka z wodą i sokiem z cytryny, doprowadzamy do wrzenia i 2 minuty gotujemy, żeby jabłka zrobiły się elastyczne. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia (odcedzoną wodą możemy zalać herbatę i otrzymamy smaczny napój).

3. 

ciasto francuskie 400 gramów  dżem owocowy

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na wielkość około 35x60 cm i grubość 2 mm. Kroimy na 5 cm szerokie paski (5x35 cm). Paski cieniutko smarujemy rozmieszanym dżemem.

4. 

cukier kryształ  cynamon mielony

Od połowy paska ciasta układamy jabłka, posypujemy je cukrem i cynamonem.

5. 

Przez jabłka przekładamy drugą połowę paska ciasta.

6. 

Zawiajmy.

7. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Utworzone różyczki układamy do natłuszczonych i mąką posypanych foremek na muffiny, albo tylko tak wolno położone na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

8. 

Pieczemy 35 minut-y w temperaturze 200 °C.

9. 

cukier puder

Wystudzone ciasteczka posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie