Jabłkowe naleśniki z mąki orkiszowej

Smaczne naleśniki ze zdrowszej mąki.
przepis,fotoprzepis,jabłka,mąka orkiszowa drobno mielona,Naleśniki
Naleśniki
Pichcił
Ilość porcji
15
Masa porcji
95 g
Energia porcji
96 kcal
Czas przygotowania
1 h. 40 min.
Trudność
niska
Składniki
Składniki
cukier waniliowy | 1 19 | łyżeczka kcal | |
cynamon mielony | ½ 7 | łyżeczki kcal | |
jabłka | 3 275 | sztuki kcal | |
jajka kurze | 3 264 | sztuki kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | ½ 240 | litra kcal | |
mąka orkiszowa drobno mielona | 250 225 | gramów kcal | |
olej rzepakowy | 1 135 | łyżka kcal | |
olej rzepakowy | 30 270 | mililitrów kcal |
Przepis

2.
mleko półtłuste 1,5% ½ litra • mąka orkiszowa drobno mielona 250 gramów • jajka kurze 3 sztuki • cynamon mielony ½ łyżeczki • cukier waniliowy 1 łyżeczka • olej rzepakowy 1 łyżka
Wymienione składniki, razem z przygotowanymi jabłkami dokładnie miksujemy.

3. Smażenie naleśników
olej rzepakowy 30 mililitrów
Na rozgrzaną patelnię chochelką wlewamy ciasto i rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni. Gdy ciasto zbrązowieje na spodzie i po brzegach, dolewamy odrobinę oleju (po brzegu patelni), aby naleśnik odkleił się od dna. Po chwili obracamy i smażymy na drugiej stronie na złotobrązowy kolor.

Smacznego!