Jabłkowe naleśniki z mąki orkiszowej
![Jabłkowe naleśniki z mąki orkiszowej](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001420/img_pl_4x3/jablkowe-nalesniki-z-maki-orkiszowej_00180.jpg)
Smaczne naleśniki ze zdrowszej mąki.
przepis,fotoprzepis,jabłka,mąka orkiszowa drobno mielona,Naleśniki
Naleśniki
Składniki
Składniki
cukier waniliowy | 1 | łyżeczka | |
cynamon mielony | ½ | łyżeczki | |
jabłka | 3 | sztuki | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
mleko półtłuste 1,5% | ½ | litra | |
mąka orkiszowa drobno mielona | 250 | gramów | |
olej rzepakowy | 1 | łyżka |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001420/small/IMG_0673.jpg)
2.
mleko półtłuste 1,5% ½ litra • mąka orkiszowa drobno mielona 250 gramów • jajka kurze 3 sztuki • cynamon mielony ½ łyżeczki • cukier waniliowy 1 łyżeczka • olej rzepakowy 1 łyżka
Wymienione składniki, razem z przygotowanymi jabłkami dokładnie miksujemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001420/small/IMG_0675.jpg)
3. Smażenie naleśników
Na rozgrzaną patelnię chochelką wlewamy ciasto i rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni. Gdy ciasto zbrązowieje na spodzie i po brzegach, dolewamy odrobinę oleju (po brzegu patelni), aby naleśnik odkleił się od dna. Po chwili obracamy i smażymy na drugiej stronie na złotobrązowy kolor.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001420/small/IMG_0676.jpg)
Smacznego!