Smaczne naleśniki ze zdrowszej mąki.
przepis,fotoprzepis,jabłka,mąka orkiszowa drobno mielona,Naleśniki,Sezonowe przepisy
Naleśniki
Pichcił
Ilość porcji
15
Czas przygotowania
1 h. 40 min.
Trudność
niska
2.
mleko półtłuste 1,5% ½ litra • mąka orkiszowa drobno mielona 250 gramów • jajka kurze 3 sztuki • cynamon mielony ½ łyżeczki • cukier waniliowy 1 łyżeczka • olej rzepakowy 1 łyżka
Wymienione składniki, razem z przygotowanymi jabłkami dokładnie miksujemy.
3. Smażenie naleśników
Na rozgrzaną patelnię chochelką wlewamy ciasto i rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni. Gdy ciasto zbrązowieje na spodzie i po brzegach, dolewamy odrobinę oleju (po brzegu patelni), aby naleśnik odkleił się od dna. Po chwili obracamy i smażymy na drugiej stronie na złotobrązowy kolor.
Smacznego!
cukier waniliowy | 1 | łyżeczka | |
cynamon mielony | ½ | łyżeczki | |
jabłka | 3 | sztuki | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
mleko półtłuste 1,5% | ½ | litra | |
mąka orkiszowa drobno mielona | 250 | gramów | |
olej rzepakowy | 1 | łyżka |