swiatwemnie.pl

Orkiszowy chleb

     

Smaczny domowy chlebuś z mąki orkiszowej.

Pichcił

Ilość porcji

15

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:    

 

1. Przygotowanie zakwasu

woda 330 ml  świeże drożdże 21 g  miód 1 łyżka

Do miski wlewamy lekko ciepłą wodę, w której rozpuszczamy pół kostki drożdży. Dodajemy miód. Razem mieszamy.

Przygotowanie zakwasu

2. Sypka mieszanka

sól 2 łyżeczki  mąka orkiszowa drobno mielona 500 g  nasionka (lnu, słonecznika, sezamu itp.)

Do większej miski wsypujemy mąkę i garść ziarenek według smaku. Dodajemy sól. Mieszamy.

Sypka mieszanka

3. Wyrastanie

Do sypkiej mieszanki wlewamy wodę z drożdżami, ręką albo łychą wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrastanie

4. Pieczenie chleba

Z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek, który kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczenie chleba

5. 

woda

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200°C około 45 minut. Upieczony chleb smarujemy wodą, odstawiamy na chwilę do wystudzenia i owijamy go w czystą kuchenną ściereczkę.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się