PRZEPISY

Orkiszowy chleb

Orkiszowy chleb

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star

Smaczny domowy chlebuś z mąki orkiszowej.

przepis,fotoprzepis,woda,woda,świeże drożdże,mąka orkiszowa drobno mielona,Chleb,Bezlaktozowe

Chleb

Pichcił

Ilość porcji

15

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

Składniki

Składniki

miód

1

50

łyżka

kcal

mąka orkiszowa drobno mielona

500

450

gramów

kcal

nasionka (lnu, słonecznika, sezamu itp.)

0

??

kcal

sól

2

0

łyżeczki

kcal

woda

330

0

mililitrów

kcal

woda

0

??

kcal

świeże drożdże

21

22

gramów

kcal

 

Przepis

1. Przygotowanie zakwasu

woda 330 mililitrów  świeże drożdże 21 gramów  miód 1 łyżka

Do miski wlewamy lekko ciepłą wodę, w której rozpuszczamy pół kostki drożdży. Dodajemy miód. Razem mieszamy.

Do miski wlewamy lekko ciepłą wodę, w której...

2. Sypka mieszanka

sól 2 łyżeczki  mąka orkiszowa drobno mielona 500 gramów  nasionka (lnu, słonecznika, sezamu itp.)

Do większej miski wsypujemy mąkę i garść ziarenek według smaku. Dodajemy sól. Mieszamy.

Do większej miski wsypujemy mąkę i garść...

3. Wyrastanie

Do sypkiej mieszanki wlewamy wodę z drożdżami, ręką albo łychą wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do sypkiej mieszanki wlewamy wodę z drożdżami,...

4. Pieczenie chleba

Z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek, który kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek, który...

5. 

woda

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200°C około 45 minut. Upieczony chleb smarujemy wodą, odstawiamy na chwilę do wystudzenia i owijamy go w czystą kuchenną ściereczkę.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200°C około...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się