swiatwemnie.pl

Sałatka quinoa ze świeżymi warzywami

Smaczna zdrowa sałatka.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 40 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
Cebula50gramów
Ogórek sałatkowy150gramów
Olej z awokado3łyżki
Pomidory250gramów
Quinoa - komosa ryżowa200gramów
Sałata polna (roszponka)50gramów
Sok z cytryny1łyżka
Sól½łyżeczki
Woda500mililitrów
Mięso z kurczaka na kurkumie

1. 

Quinoa - komosa ryżowa 200 g

Quinoa (komosę ryżową) przemywamy na sitku pod bieżącą wodą i odstawiamy do odcieczenia.

2. 

woda 500 ml  sól ½ łyżeczki

Komosę wsypujemy do wrzącej osolonej wody i na średnim ogniu gotujemy pod pokrywką 15 minut. Odstawiamy z ognia i zostawiamy w przykrytym garnku na parze dojść około 10 minut.

3. 

Odkrywamy, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

4. 

sałata polna (Roszponka) 50 g

Sałatę roszponkę przemywamy pod bieżącą wodą na sitku.

5. 

cebula 50 g  pomidory 250 g  ogórek sałatkowy 150 g

Cebulę obieramy i kroimy na cienkie półksiężyce. Pomidory i ogórek myjemy, kroimy na kostki.

6. 

olej z awokado 3 łyżki  sok z cytryny 1 łyżka

Do miski rozdzielamy cebulę i mieszamy ją z olejem i sokiem z cytryny.

7. 

Dodajemy przygotowane warzywa, roszponkę delikatnie rozszarpujemy i mieszamy.

8. 

Do warzyw dodajemy komosę. Serwujemy z oliwami.

9. Wskazówka dla nie weganów

Mięso z kurczaka na kurkumie przepis

Dla nie weganów może być sałatka jako zdrowy dodatek do mięsa.

Wskazówka dla nie weganów

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się