swiatwemnie.pl

Ciastka miodowe z orzechowym grylażem

    

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

cukier puder420gramów
cukier waniliowy24gramów
jajka kurze2sztuki
masło730gramów
miód170gramów
mleko półtłuste 1,5%2łyżki
mleko półtłuste 1,5%600mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750560gramów
orzechy włoskie400gramów
rum1łyżka
skrobia kukurydziana70gramów
soda oczyszczona2łyżeczki
sok z cytryny2łyżki
waniliowy aromat1łyżka

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów  cukier puder 200 gramów  soda oczyszczona 2 łyżeczki  cukier waniliowy 12 gramów  masło 200 gramów  miód 70 gramów  mleko półtłuste 1,5% 2 łyżki  rum 1 łyżka  jajka kurze 2 sztuki

W misce mieszamy mąkę, cukier, sodę oczyszczoną. Mieszając dodajemy roztopione masło, miód, mleko, rum i jajka.

2. 

Wyrabiamy gładkie ciasto, które następnie wkładamy do lodówki na 15 minut, aby lepiej się z nim pracowało.

3. Orzechowy grylaż

orzechy włoskie 400 gramów  cukier puder 60 gramów  cukier waniliowy 12 gramów  miód 100 gramów  masło 130 gramów

Gdy ciasto będzie się chłodzić, przygotowujemy orzechowy grylaż. Na patelnię dajemy drobno posiekane orzechy, cukier oraz cukier waniliowy. Dodajemy masło i miód. Ciągle mieszając, podgrzewamy całość na małym ogniu, dopóki masło i miód się nie rozpuszczą a cukier zacznie lekko karmelizować. Wtedy odstawiamy patelnię z ognia.

Orzechowy grylaż

4. 

Schłodzone ciasto rozdzielamy na dwie równe części, rozwałkowujemy je i przenosimy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Nie szkodzi, jeżeli ciasto się potarga podczas przenoszenia, możemy go naprawić rękoma bezpośrednio na blasze. Pierwszy płat wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200°C przez około 8 minut, aż zacznie nabierać złotego koloru.

5. 

Gdy piecze się pierwszy płat ciasta, na drugi płat równomiernie nanosimy orzechowy grylaż a następnie też go pieczemy.

6. Przygotowanie kremu

mleko półtłuste 1,5% 600 mililitrów  skrobia kukurydziana 70 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 60 gramów  sok z cytryny 2 łyżki  waniliowy aromat 1 łyżka

W odrobinie zimnego mleka mieszamy skrobię kukurydzianą, mąkę i dodajemy do gotującego się mleka. Ciągle mieszając gotujemy gęsty krem. Do ciepłego kremu dodajemy sok z cytryny i waniliowy ekstrakt. Krem odstawiamy do wystygnięcia od czasu do czasu mieszając go.

Przygotowanie kremu

7. 

masło 400 gramów  cukier puder 160 gramów

W misce mieszamy miękkie masło z cukrem. Stopniowo do masła dodajemy ostudzony krem.

8. 

Na płacie bez grylażu równomiernie rozsmarowujemy krem, potem przykrywamy go płatem z grylażem. Ciasto następnie wkładamy do lodówki. Najlepsze jest dwa dni po upieczeniu, gdy ciasto zmięknie.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się