swiatwemnie.pl

Ciastka miodowe z orzechowym grylażem

NO_DESC_

 

Ilość porcji: 20

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Cukier puder420gramów
Cukier waniliowy24gramów
Jajka kurze2sztuki
Masło730gramów
Miód170gramów
Mleko półtłuste 1,5%2łyżki
Mleko półtłuste 1,5%600mililitrów
Mąka chlebowa pszenna t750560gramów
Orzechy włoskie400gramów
Rum1łyżka
Skrobia kukurydziana70gramów
Soda oczyszczona2łyżeczki
Sok z cytryny2łyżki
Waniliowy aromat1łyżka

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 500 g  cukier puder 200 g  soda oczyszczona 2 łyżeczki  cukier waniliowy 12 g  masło 200 g  miód 70 g  mleko półtłuste 1,5% 2 łyżki  rum 1 łyżka  jajka kurze 2 sztuki

W misce mieszamy mąkę, cukier, sodę oczyszczoną. Mieszając dodajemy roztopione masło, miód, mleko, rum i jajka.

2. 

Wyrabiamy gładkie ciasto, które następnie wkładamy do lodówki na 15 minut, aby lepiej się z nim pracowało.

3. Orzechowy grylaż

orzechy włoskie 400 g  cukier puder 60 g  cukier waniliowy 12 g  miód 100 g  masło 130 g

Gdy ciasto będzie się chłodzić, przygotowujemy orzechowy grylaż. Na patelnię dajemy drobno posiekane orzechy, cukier oraz cukier waniliowy. Dodajemy masło i miód. Ciągle mieszając, podgrzewamy całość na małym ogniu, dopóki masło i miód się nie rozpuszczą a cukier zacznie lekko karmelizować. Wtedy odstawiamy patelnię z ognia.

Orzechowy grylaż

4. 

Schłodzone ciasto rozdzielamy na dwie równe części, rozwałkowujemy je i przenosimy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Nie szkodzi, jeżeli ciasto się potarga podczas przenoszenia, możemy go naprawić rękoma bezpośrednio na blasze. Pierwszy płat wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200°C przez około 8 minut, aż zacznie nabierać złotego koloru.

5. 

Gdy piecze się pierwszy płat ciasta, na drugi płat równomiernie nanosimy orzechowy grylaż a następnie też go pieczemy.

6. Przygotowanie kremu

mleko półtłuste 1,5% 600 ml  skrobia kukurydziana 70 g  mąka chlebowa pszenna T750 60 g  sok z cytryny 2 łyżki  waniliowy aromat 1 łyżka

W odrobinie zimnego mleka mieszamy skrobię kukurydzianą, mąkę i dodajemy do gotującego się mleka. Ciągle mieszając gotujemy gęsty krem. Do ciepłego kremu dodajemy sok z cytryny i waniliowy ekstrakt. Krem odstawiamy do wystygnięcia od czasu do czasu mieszając go.

Przygotowanie kremu

7. 

masło 400 g  cukier puder 160 g

W misce mieszamy miękkie masło z cukrem. Stopniowo do masła dodajemy ostudzony krem.

8. 

Na płacie bez grylażu równomiernie rozsmarowujemy krem, potem przykrywamy go płatem z grylażem. Ciasto następnie wkładamy do lodówki. Najlepsze jest dwa dni po upieczeniu, gdy ciasto zmięknie.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się