Ciastka miodowe z orzechowym grylażem
przepis,fotoprzepis,miód,miód,orzechy włoskie,Ciasta kremowe,Sezonowe przepisy
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
cukier puder | 420 | gramów | |
cukier waniliowy | 24 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | 730 | gramów | |
miód | 170 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 2 | łyżki | |
mleko półtłuste 1,5% | 600 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 560 | gramów | |
orzechy włoskie | 400 | gramów | |
rum | 1 | łyżka | |
skrobia kukurydziana | 70 | gramów | |
soda oczyszczona | 2 | łyżeczki | |
sok z cytryny | 2 | łyżki | |
waniliowy aromat | 1 | łyżka |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów • cukier puder 200 gramów • soda oczyszczona 2 łyżeczki • cukier waniliowy 12 gramów • masło 200 gramów • miód 70 gramów • mleko półtłuste 1,5% 2 łyżki • rum 1 łyżka • jajka kurze 2 sztuki
W misce mieszamy mąkę, cukier, sodę oczyszczoną. Mieszając dodajemy roztopione masło, miód, mleko, rum i jajka.
2.
Wyrabiamy gładkie ciasto, które następnie wkładamy do lodówki na 15 minut, aby lepiej się z nim pracowało.
3. Orzechowy grylaż
orzechy włoskie 400 gramów • cukier puder 60 gramów • cukier waniliowy 12 gramów • miód 100 gramów • masło 130 gramów
Gdy ciasto będzie się chłodzić, przygotowujemy orzechowy grylaż. Na patelnię dajemy drobno posiekane orzechy, cukier oraz cukier waniliowy. Dodajemy masło i miód. Ciągle mieszając, podgrzewamy całość na małym ogniu, dopóki masło i miód się nie rozpuszczą a cukier zacznie lekko karmelizować. Wtedy odstawiamy patelnię z ognia.
4.
Schłodzone ciasto rozdzielamy na dwie równe części, rozwałkowujemy je i przenosimy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Nie szkodzi, jeżeli ciasto się potarga podczas przenoszenia, możemy go naprawić rękoma bezpośrednio na blasze. Pierwszy płat wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200°C przez około 8 minut, aż zacznie nabierać złotego koloru.
5.
Gdy piecze się pierwszy płat ciasta, na drugi płat równomiernie nanosimy orzechowy grylaż a następnie też go pieczemy.
6. Przygotowanie kremu
mleko półtłuste 1,5% 600 mililitrów • skrobia kukurydziana 70 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 60 gramów • sok z cytryny 2 łyżki • waniliowy aromat 1 łyżka
W odrobinie zimnego mleka mieszamy skrobię kukurydzianą, mąkę i dodajemy do gotującego się mleka. Ciągle mieszając gotujemy gęsty krem. Do ciepłego kremu dodajemy sok z cytryny i waniliowy ekstrakt. Krem odstawiamy do wystygnięcia od czasu do czasu mieszając go.
7.
masło 400 gramów • cukier puder 160 gramów
W misce mieszamy miękkie masło z cukrem. Stopniowo do masła dodajemy ostudzony krem.
8.
Na płacie bez grylażu równomiernie rozsmarowujemy krem, potem przykrywamy go płatem z grylażem. Ciasto następnie wkładamy do lodówki. Najlepsze jest dwa dni po upieczeniu, gdy ciasto zmięknie.
Smacznego!