PRZEPISY

Kawowo kokosowe ciasto

Kawowo kokosowe ciasto

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Kremowe ciasto z bogatym wypełnieniem dla miłośników kawy i kokosu.

przepis,fotoprzepis,wiórki kokosowe,likier kawowy,śmietana do ubijania (30-33%),mascarpone,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

18

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

białko jajka

7

118

sztuk

kcal

budyń waniliowy w proszku

60

213

gramów

kcal

cukier puder

330

1281

gramów

kcal

cukier waniliowy

10

37

gramów

kcal

kawa rozpuszczalna

5

71

łyżeczek

kcal

likier kawowy

3

148

łyżki

kcal

mascarpone

250

968

gramów

kcal

masło

0

??

kcal

masło

200

1468

gramów

kcal

migdały płatki

0

??

kcal

mleko półtłuste 1,5%

400

192

mililitrów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

0

??

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

50

178

gramów

kcal

powidło porzeczkowe

2

57

łyżki

kcal

proszek do pieczenia

1

4

łyżeczka

kcal

wiórki kokosowe

100

693

gramów

kcal

śmietan-fix

0

??

kcal

śmietana do ubijania (30-33%)

250

778

mililitrów

kcal

 

Przepis

1. Kokosowy spód

białko jajka 7 sztuk  cukier puder 150 gramów

Z białek ubijamy sztywną pianę powoli dodając cukier.

Z białek ubijamy sztywną pianę powoli dodając...

2. 

wiórki kokosowe 100 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 50 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Stopniowo ubijamy kokos i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Stopniowo ubijamy kokos i mąkę wymieszaną z...

3. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Formę do pieczenia (25x25cm) natłuszczamy masłem i posypujemy mąką. Nakładamy i rozcieramy kokosowe ciasto. Pieczemy w średnio rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160°C przez 40 minut.

Formę do pieczenia (25x25cm) natłuszczamy...

4. 

powidło porzeczkowe 2 łyżki

Spód zostawiamy do wychłodzenia, nacieramy go dżemem i pozostawiamy dżem do wchłonięcia.

Spód zostawiamy do wychłodzenia, nacieramy go...

5. Kawowy krem

mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów  kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki  cukier waniliowy 10 gramów  budyń waniliowy w proszku 60 gramów

W mleku rozmieszamy kawę, cukier i budyń waniliowy. Gotujemy aż zgęstnieje i zostawiamy do ostygnięcia.

W mleku rozmieszamy kawę, cukier i budyń...

6. 

masło 200 gramów  cukier puder 150 gramów

Masło wymieszamy z cukrem.

Masło wymieszamy z cukrem....

7. 

likier kawowy 3 łyżki

Masło i budyń razem do gładkości ubijamy i dodajemy kawowy likier. Zamiast likieru możemy użyć rum w którym rozpuścimy kawę rozpuszczalną.

Masło i budyń razem do gładkości ubijamy i...

8. 

Krem nanosimy na spód i równomiernie rozcieramy. Pozostawiamy do stężenia. Najlepiej przez noc, aby zwilgotniał i zmiękł kokosowy spód.

Krem nanosimy na spód i równomiernie rozcieramy....

9. Krem cappuccino z bitej śmietany

śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów  śmietan-fix

Śmietanę wymieszamy na sztywno z żelatyną.

Śmietanę wymieszamy na sztywno z żelatyną....

10. 

kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki  cukier puder 30 gramów  mascarpone 250 gramów

Kawę z cukrem mielimy na proszek i ubijamy ze śmietaną. Mieszamy z mascarpone.

Kawę z cukrem mielimy na proszek i ubijamy ze...

11. 

Napełniamy kremem rękaw cukierniczy.

Napełniamy kremem rękaw cukierniczy....

12. Dekorowanie

migdały płatki

Ciasto dekorujemy i posypujemy migdałami.

Ciasto dekorujemy i posypujemy migdałami....

13. 

Kroimy i podajemy.

Kroimy i podajemy....

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się