Kawowo kokosowe ciasto

Kremowe ciasto z bogatym wypełnieniem dla miłośników kawy i kokosu.
przepis,fotoprzepis,wiórki kokosowe,likier kawowy,śmietana do ubijania (30-33%),mascarpone,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›Składniki
Składniki
białko jajka | 7 118 | sztuk kcal | |
budyń waniliowy w proszku | 60 213 | gramów kcal | |
cukier puder | 330 1281 | gramów kcal | |
cukier waniliowy | 10 37 | gramów kcal | |
kawa rozpuszczalna | 5 71 | łyżeczek kcal | |
likier kawowy | 3 148 | łyżki kcal | |
mascarpone | 250 968 | gramów kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
masło | 200 1468 | gramów kcal | |
migdały płatki | 0 ?? | kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 400 192 | mililitrów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 0 ?? | kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 50 178 | gramów kcal | |
powidło porzeczkowe | 2 57 | łyżki kcal | |
proszek do pieczenia | 1 4 | łyżeczka kcal | |
wiórki kokosowe | 100 693 | gramów kcal | |
śmietan-fix | 0 ?? | kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 778 | mililitrów kcal |
Przepis
1. Kokosowy spód
białko jajka 7 sztuk • cukier puder 150 gramów
Z białek ubijamy sztywną pianę powoli dodając cukier.

2.
wiórki kokosowe 100 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 50 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Stopniowo ubijamy kokos i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

3.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Formę do pieczenia (25x25cm) natłuszczamy masłem i posypujemy mąką. Nakładamy i rozcieramy kokosowe ciasto. Pieczemy w średnio rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160°C przez 40 minut.

4.
powidło porzeczkowe 2 łyżki
Spód zostawiamy do wychłodzenia, nacieramy go dżemem i pozostawiamy dżem do wchłonięcia.

5. Kawowy krem
mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów • kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki • cukier waniliowy 10 gramów • budyń waniliowy w proszku 60 gramów
W mleku rozmieszamy kawę, cukier i budyń waniliowy. Gotujemy aż zgęstnieje i zostawiamy do ostygnięcia.


7.
likier kawowy 3 łyżki
Masło i budyń razem do gładkości ubijamy i dodajemy kawowy likier. Zamiast likieru możemy użyć rum w którym rozpuścimy kawę rozpuszczalną.

8.
Krem nanosimy na spód i równomiernie rozcieramy. Pozostawiamy do stężenia. Najlepiej przez noc, aby zwilgotniał i zmiękł kokosowy spód.

9. Krem cappuccino z bitej śmietany
śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • śmietan-fix
Śmietanę wymieszamy na sztywno z żelatyną.

10.
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki • cukier puder 30 gramów • mascarpone 250 gramów
Kawę z cukrem mielimy na proszek i ubijamy ze śmietaną. Mieszamy z mascarpone.

11.
Napełniamy kremem rękaw cukierniczy.


13.
Kroimy i podajemy.

Smacznego!