PRZEPISY

Kawowo kokosowe ciasto

Kawowo kokosowe ciasto

Kremowe ciasto z bogatym wypełnieniem dla miłośników kawy i kokosu.

przepis,fotoprzepis,wiórki kokosowe,likier kawowy,śmietana do ubijania (30-33%),mascarpone,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

18

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasta kremowe  

 

Składniki

Składniki

białko jajka7sztuk
budyń waniliowy w proszku60gramów
cukier puder330gramów
cukier waniliowy10gramów
kawa rozpuszczalna5łyżeczek
likier kawowy3łyżki
mascarpone250gramów
masło-
masło200gramów
migdały płatki-
mleko półtłuste 1,5%400mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550-
mąka luksusowa pszenna T55050gramów
powidło porzeczkowe2łyżki
proszek do pieczenia1łyżeczka
wiórki kokosowe100gramów
śmietan-fix-
śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów

 

Przepis

1. Kokosowy spód

białko jajka 7 sztuk  cukier puder 150 gramów

Z białek ubijamy sztywną pianę powoli dodając cukier.

2. 

wiórki kokosowe 100 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 50 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Stopniowo ubijamy kokos i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

3. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Formę do pieczenia (25x25cm) natłuszczamy masłem i posypujemy mąką. Nakładamy i rozcieramy kokosowe ciasto. Pieczemy w średnio rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160°C przez 40 minut.

4. 

powidło porzeczkowe 2 łyżki

Spód zostawiamy do wychłodzenia, nacieramy go dżemem i pozostawiamy dżem do wchłonięcia.

5. Kawowy krem

mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów  kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki  cukier waniliowy 10 gramów  budyń waniliowy w proszku 60 gramów

W mleku rozmieszamy kawę, cukier i budyń waniliowy. Gotujemy aż zgęstnieje i zostawiamy do ostygnięcia.

6. 

masło 200 gramów  cukier puder 150 gramów

Masło wymieszamy z cukrem.

7. 

likier kawowy 3 łyżki

Masło i budyń razem do gładkości ubijamy i dodajemy kawowy likier. Zamiast likieru możemy użyć rum w którym rozpuścimy kawę rozpuszczalną.

8. 

Krem nanosimy na spód i równomiernie rozcieramy. Pozostawiamy do stężenia. Najlepiej przez noc, aby zwilgotniał i zmiękł kokosowy spód.

9. Krem cappuccino z bitej śmietany

śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów  śmietan-fix

Śmietanę wymieszamy na sztywno z żelatyną.

10. 

kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki  cukier puder 30 gramów  mascarpone 250 gramów

Kawę z cukrem mielimy na proszek i ubijamy ze śmietaną. Mieszamy z mascarpone.

11. 

Napełniamy kremem rękaw cukierniczy.

12. Dekorowanie

migdały płatki

Ciasto dekorujemy i posypujemy migdałami.

13. 

Kroimy i podajemy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie