swiatwemnie.pl

Ciasto owocowe z galaretką kefirową

    

Letnie orzeźwiające ciasto.

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

jajka kurze 6 sztuk  cukier puder 190 gramów  cukier waniliowy 12 gramów

Do miski wsypujemy cukier i cukier waniliowy oraz dodajemy jajka. Wszystko ubijamy ręczną trzepaczką.

2. 

skórka z cytryny  olej słonecznikowy 150 mililitrów

Do miski dodajemy skórkę z jednej cytryny i olej.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów  budyń waniliowy w proszku 40 gramów  sól

W drugiej misce mąkę mieszamy z budyniem w proszku oraz szczyptą soli. Masę mączną łączymy z mokrą.

4. 

Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 25 minut.

5. 

kefir 1000 gramów  cytryna 1 sztuka  cukier puder 130 gramów  śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów  Żelatyna 100 gramów  różne owoce 500 gramów

Kefir mieszamy z cukrem pudrem, skórką z jednej cytryny (nie spryskanej środkami chemicznymi) oraz sokiem z cytryny. Masę podgrzewamy. Ubijamy śmietanę, którą razem z żelatyną (przygotowaną zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi na opakowaniu) dodajemy do letniej kefirowej masy. Dodajemy kawałki owoców. Kefir powinien być nieco podgrzany, aby udało się rozmieszać żelatynę.

6. 

różne owoce 300 gramów

Nadzienie rozsmarowujemy na upieczony spód, posypujemy kawałkami różnych owoców, odstawiamy na około 3 godziny do schłodzenia, do lodówki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się