swiatwemnie.pl

Domowe ciasto Dobosza

    

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

 

1. Przygotowanie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 700 gramów  jajka kurze 3 sztuki  cukier puder 300 gramów  masło 50 gramów  proszek do pieczenia 18 gramów  mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów

Mąkę mieszamy z jajkami, cukrem waniliowym, masłem i proszkiem do pieczenia. Stopniowo, często mieszając, dodajemy mleko.

Przygotowanie ciasta

2. 

Ciasto dzielimy na sześć części. Każdą część rozwałkowujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez 5 minut w 200° C. Ciasto będzie upieczone, gdy jego brzegi zaczną delikatnie brązowieć. Ciasto musi zostać blade.

3. 

mleko półtłuste 1,5% 1 litr  cukier kryształ 150 gramów  cukier waniliowy 12 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 4 łyżki  budyń waniliowy w proszku 2 sztuki

5 upieczonych płatów ciasta smarujemy nadzieniem, które przygotowujemy w następujący sposób: Do wrzącego mleka, według instrukcji na opakowaniu, dodajemy budyń, cukier i mąkę. Gotujemy gęsty budyń.

4. 

masło 250 gramów

Do schłodzonego budyniu dodajemy masło.

5. 

kakao proszek 90 gramów

Dodajemy kakao i za pomocą trzepaczki ubijamy gęste nadzienie.

6. 

Płaty ciasta grubo smarujemy nadzieniem, szósty płat, który pójdzie na wierzch, nie smarujemy nadzieniem. Ciasto delikatnie obciążamy i odkładamy w chłodne miejsce na 12 godzin, dzięki temu ciasto wchłonie nadzienie i stanie się giętkie.

7. 

polewa czekoladowa

Po 12 godzinach wierzch ciasta smarujemy polewą czekoladową.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się